МИР БОЖЈИ-ХРИСТОС СЕ РОДИ!

“Христос се роди” вековни је поздрав у коме је садржана суштина хришћанства, радост спасења и узајамне љубави, као и вековно ткање српске традиције, нераскидиво повезане са православном вером.

 Божић је дан када се хришћански верници присећају чудесне ноћи када се у јаслама витлејемске пећине, далеко од сјаја и раскоши, родио Богочовек, први у историји који је људима донео спасење и пут у вечни живот. Српска православна црква и остале сестринске православне цркве уче своје вернике да присећајући се доласка Богочовека, призову у своја срца стрпљење, мир и љубав према свим људима.

Божић је, како нас уче свети старци и богослови нашег времена, јединствени космички тренутак – моменат сусрета овоземаљског света и Вечног живота. Долазак на свет Христа Спаситеља, означио је и долазак сасвим нове ере људске цивилизације. Магичне витлејемске ноћи свет се спасао пропасти и закорачио ка сопственом избављењу.

Рођењу Богомладенца зато се и данас радују васељена, небо и свет на земљи. Величина овог догађаја је у томе што је Бог постао човек, како би саопштио тајну о спасењу и животу у вечности. Овај потез јединствен је у мноштву религија и верских учења. То је, уз Васкрсење, и кључ трајања хришћанства, које нам више од две хиљаде година саопштава своју истину.

Српски народ воли енергију Божића. За разлику од осталих народа, главно обележје празника код нас није еуфорија, трошење и спектакл, већ сасвим супротно – смирење, окупљање и молитвено прослављање у знаку завршетка поста и примање Свете тајне причести. Упркос остацима паганске традиције, које се наш народ до данас није сасвим ослободио, у крајевима у којима живе наши сународници Божић је један од симбола православног хришћанства.

Отуд су и речи великог српског владике Петра Другог Петровића Његоша:

“Нема дана без очињег вида, нити праве славе без Божића.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *