Потпуковник Ђорђе Иванов – Како смо надиграли НАТО

Хероји одбрамбеног рата 1999. године – у акцији „Тројанац“ – храбро и домишљато спасли су шест борбених авиона Миг-29 од сигурног уништења. НАТО их је презирао, Србија заборавила. Ко може данас да их свечано построји и погледа у очи?

Заслуге тима храбрих добровољаца, окупљених на иницијативу тадашњег начелника Оперативе 204 ловачког пука Војске Југославије, потпуковника Ђорђа Иванова, још увек нису добиле место у историји одбрамбеног рата које им припада. Ради се о тајној операцији осмишљеној у ноћи 24. марта 1999. када је са свог командног места из склоништа које се тресло од ваздушних напада беспомоћно посматрао уништавање преосталих борбених авиона Миг-29.

У тој безизлазној ситуацији прибегли сте трику који не познаје савремена војна доктрина. Да ли сте идеју добили захваљујући искуству војног пилота или је машта била пресудна?

Ни моје искуство, ни војна доктрина коју смо изучавали нису давали одговор на питање како сачувати 13 авиона Миг-29, од којих су већ прве ноћи оборена четири, да би нам убрзо остало само шест. Крстареће ракете су се 24. марта обрушиле на аеродром у Батајници, у циљу уништења аеродромске писте, капонире с авионима, складишта и осталих командних места и инфраструктуре на аеродрому како би нам онемогућиле полетање и слетање. Једну писту су потпуно девастирали, а другу пресекли напола. Планирали су да је након нашег пораза брзо окрпе и користе. Али и ми смо то радили након сваког разарања. Њихов план је био да нам униште авијацију, и чинило се да ће тај план и остварити.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.