Миодраг Марковић – Шта све српско и светско чува ризница Косова и Метохије

Поводом изложбе Српско уметничко наслеђе на КиМ. Идентитет, значај, угроженост одржане у Галерији САНУ, за Печат говори један од аутора ове изузетне поставке која је по раскоши, обимности и значају за нашу културу и духовност превазишла све до сада приређене

Изложба Српско уметничко наслеђе на КиМ. Идентитет, значај, угроженост аутора проф. др Драгана Војводића и др Миодрага Марковић (обојица врсни историчари уметности и редовни професори на Филозофском факултету) одржана током новембра у Галерији САНУ по раскоши, обимности и значају за нашу културу и духовност превазишла је све до сада икада приређене на овим просторима. Дела настала заслугом наших предака – српских владара, властеле и високих црквених достојанственика, остављена су у аманет будућим нараштајима. Аутори су уложили огроман рад, знање и жељу да се покаже да поседујемо као народ праву реку уметничког и духовног блага непроцењиве вредности којој прети стална угроженост и уништавање!
„Идеја за изложбу потекла је од академика Владимира С. Костића, председника САНУ. Посвећеност Aкадемије изучавању српске културне баштине на подручју Косова и Метохије траје још од времена оснивања Друштва српске словесности и није никада прекидана. Данас, нажалост, постоје посебни разлози за њу јер је током последње две деценије та баштина претрпела два систематска разарања, преосталим споменицима српске културе оспорава се или кривотвори идентитет, онемогућује се институцијама Републике Србије да вршe њихову конзерваторску заштиту и на крају – сасвим парадоксално и цинично – страна која је одговорна за све те поступке кандидује се за чланство у Унеску чиме би стекла право да брине о српском културном наслеђу на Космету. У САНУ виђени експонати махом, њих више од две трећине, потичу из Народног музеја у Београду и из различитих ризница Српске православне цркве, нарочито из Музеја СПЦ. Остале експонате позајмили су нам Музеј примењене уметности у Београду, Музеј у Приштини са седиштем у Београду, Народна библиотека Србије, Библиотека Српске патријаршије, Архив САНУ, Народни музеј у Крушевцу, Народни музеј у Нишу, Архив Србије, Историјски музеј Србије и Галерија Матице српске у Новом Саду. Коаутор изложбе је проф. др Драган Војводић. Обoјица смо професори на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду, где држимо предмете који се односе на српску средњовековну уметност“, за Печат говори проф. др Миодраг Марковић.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.