Кремљ: Стратегија националне безбедности САД има императорски карактер

У Москви се проучава нова стратегија америчке националне безбедности, али летимично читање показује императорски карактер документа, неспремност да се одрекне једнополарног света, изјавио је новинарима прес-секретар руског председника Дмитриј Рогозин.

„Што се тиче нове стратегије безбедности САД, документ је прилично обиман и, несумњиво, потребно га је пажљиво проучити, што ће и урадити одговарајуће службе. Летимично читање, посебно оних делова стратегије у којима се помиње наша држава, одаје императорски карактер документа, неспремност да се одустане од једнополарног света и тврдоглаво неприхватање вишеполарног света“, рекао је Песков.

Он је навео да се у овом документу говори и о сарадњи са Русијом у областима које су у интересу Американаца.

„То је у потпуности у складу са нашим приступом који је објавио председник (Владимир Путин) јер и Москва такође тражи сарадњу са САД тамо где то нама одговара и колико су спремне наше америчке колеге“.

У америчкој Стратегији за безбедност се говори да Русија улаже у нове војне капацитете, укључујући и системе нуклеарног наоружања који су и највећа од постојећих претњи Сједињеним Америчким Државама.

САД виде претњу по своју безбедност и у покушајима Русије да „подрива демократију“.

Кина: Америци предстоји изолација

Амбасада Кине у Вашингтону је проучила стратегију националне безбедности САД у којој су међу главним претњама наведени Москва и Пекинг и саопштила да овакве оцене не помажу мирном развоју и да воде САД ка изолацији.

„Проповедање супарништва и конфронтације су у супротности са светским тенденцијама и довешће до неуспеха… За државу је потпуно егоистично тврдити да су њени сопствени интереси већи од интереса других држава и заједничких интереса међународне заједнице. Овакав став води само у изолацију“, наводи се у саопштењу Амбасаде Кине у САД.

У Пекингу су нагласили да ће принципи отворености, инклузивности и узајамно корисне сарадње, као и усаглашавање интереса једне стране са заједничким интересима међународне заједнице довести до процвата међународне заједнице.

Амбасада је навела да Вашингтон, с једне стране, тврди да покушава да успостави партнерске односе са Пекингом, а са друге га назива конкурентом. По мишљењу дипломата, америчка реторика је противречна, али је истина да Кина и САД постају све више међусобно зависне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *