Излог књиге

Рашко Радовић
О ПРОЗРАЧНОСТИ, ДУБИНИ И БОЈИ
„Академска књига“, Нови Сад, 2017

Монографија Рашка Радовића скреће пажњу на богатство које лежи у визуелном опажању, а које се често губи из вида због идеалистичких предрасуда и натуралистичких редукција. Аутор жели да поврати онтичку самосвојност одређених квалитета као што су прозрачност и дубина и да им тиме врати филозофски дигнитет (ауторова разматрања могла би се с правом повезати с терминолошким и методолошким тенденцијама које данас налазимо у новој феноменологији која управо покушава да укаже на способност одређених квалитета – као што је нпр. боја – да евоцирају одређене атмосфере). Напокон, књига је написана у интердисциплинарном духу – у себи обједињује филозофске (онтолошке, гносеолошке, естетичке), научне (оптичке, геометријске) и историјске рефлексије, што указује на вишеструку теоретску оријентацију њеног аутора. Додатну драж (логично: оптичку!) читању ове монографије дају слике и графикони које аутор наводи ради конкретизације својих увида.
Др Рашко Радовић је дипломирао медицину у Београду, а специјализирао психијатрију у Лондону. Под егидом професора Жака Бувреса, врхунског француског епистемолога, одбранио је докторат из филозофије на Сорбони добивши врхунско и ретко додељивано признање félicitations du jury. У Енглеској је студирао класичну филологију. Његову књигу „Системи форме у уметностима првих цивилизација и Грчке“, пионирски рад из теорије форме, објавила је „Академска књига“ 2014. године.

Драгомир Антонић
СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР
„Информатика ад“, Београд, 2017

Српски народни календар за 2018/7526. годину врста је читанке, појмовника и подсетника у коме су сабрани сви важни празници, догађаји, веровања и обичаји које су наши преци празновали и чували од заборава. Овај календар садржи и занимљивости из традиционалне и обичајне културе Срба, па тако само за 15. фебруар, поред подсећања на црквено празновање 40 дана рођења Исуса, аутор се враћа на 1835. и Сретењски устав, те народно тумачење овог дана и веровања везаних за њега.

Иво Андрић
ПРИПОВЕТКЕ – У ИЗБОРУ САМОГ ПИСЦА (I и II)
Српска књижевна задруга, Београд, 2017

Уз писмо преводиоцу, госпођи Гун Бергман, Иво Андрић 1961. шаље избор својих приповедака – у две књиге. На приближно истом броју страна, Српска књижевна задруга објавила је овај избор о својој и о Андрићевој 125. годишњици рођења. (Прву Андрићеву књигу, „Приповетке“, СКЗ је објавила 1924. године.) У белешци на крају књиге пише: „У Андрићевом избору краћих и дужих приповедака препознају се поезија и парабола као језгра сажетог приповедања, а у исто време теку приповетке које можемо звати новелама и које замало нису преточене у романе. На тематском плану такође: као да је, не само за страног издавача већ и за будућег читаоца на свом српском језику, писац заступио широки дијапазон тема и мотива, језичких колорита, времена и поднебља, јунака и њихових портрета и карактера.“

Слободан Јанковић
АНГЛО-АМЕРИЧКА ОБМАНА
„Catena mundi“, Београд, 2017

„Англо-америчка обмана“, прва књига Слободана Јанковића, једна је од најзначајнијих антиглобалистичких књига објављених на српском језику.
Сазнајте пуну и праву истину о међународним односима. Ко је финансирао истраживања која не откривају ништа? Да ли се мировне мисије развијају под будним надзором и покровитељством крупног капитала и страних служби? Зашто теорије не објашњавају стварност? Како су настали међународни односи, те како је научна дисциплина међународних односа од самог почетка дело припадника тајног друштва? Може ли наука да буде у служби империје?Антиглобалистичко штиво које се дуго чекало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *