Izlog knjige

Raško Radović
O PROZRAČNOSTI, DUBINI I BOJI
„Akademska knjiga“, Novi Sad, 2017

Monografija Raška Radovića skreće pažnju na bogatstvo koje leži u vizuelnom opažanju, a koje se često gubi iz vida zbog idealističkih predrasuda i naturalističkih redukcija. Autor želi da povrati ontičku samosvojnost određenih kvaliteta kao što su prozračnost i dubina i da im time vrati filozofski dignitet (autorova razmatranja mogla bi se s pravom povezati s terminološkim i metodološkim tendencijama koje danas nalazimo u novoj fenomenologiji koja upravo pokušava da ukaže na sposobnost određenih kvaliteta – kao što je npr. boja – da evociraju određene atmosfere). Napokon, knjiga je napisana u interdisciplinarnom duhu – u sebi objedinjuje filozofske (ontološke, gnoseološke, estetičke), naučne (optičke, geometrijske) i istorijske refleksije, što ukazuje na višestruku teoretsku orijentaciju njenog autora. Dodatnu draž (logično: optičku!) čitanju ove monografije daju slike i grafikoni koje autor navodi radi konkretizacije svojih uvida.
Dr Raško Radović je diplomirao medicinu u Beogradu, a specijalizirao psihijatriju u Londonu. Pod egidom profesora Žaka Buvresa, vrhunskog francuskog epistemologa, odbranio je doktorat iz filozofije na Sorboni dobivši vrhunsko i retko dodeljivano priznanje félicitations du jury. U Engleskoj je studirao klasičnu filologiju. Njegovu knjigu „Sistemi forme u umetnostima prvih civilizacija i Grčke“, pionirski rad iz teorije forme, objavila je „Akademska knjiga“ 2014. godine.

Dragomir Antonić
SRPSKI NARODNI KALENDAR
„Informatika ad“, Beograd, 2017

Srpski narodni kalendar za 2018/7526. godinu vrsta je čitanke, pojmovnika i podsetnika u kome su sabrani svi važni praznici, događaji, verovanja i običaji koje su naši preci praznovali i čuvali od zaborava. Ovaj kalendar sadrži i zanimljivosti iz tradicionalne i običajne kulture Srba, pa tako samo za 15. februar, pored podsećanja na crkveno praznovanje 40 dana rođenja Isusa, autor se vraća na 1835. i Sretenjski ustav, te narodno tumačenje ovog dana i verovanja vezanih za njega.

Ivo Andrić
PRIPOVETKE – U IZBORU SAMOG PISCA (I i II)
Srpska književna zadruga, Beograd, 2017

Uz pismo prevodiocu, gospođi Gun Bergman, Ivo Andrić 1961. šalje izbor svojih pripovedaka – u dve knjige. Na približno istom broju strana, Srpska književna zadruga objavila je ovaj izbor o svojoj i o Andrićevoj 125. godišnjici rođenja. (Prvu Andrićevu knjigu, „Pripovetke“, SKZ je objavila 1924. godine.) U belešci na kraju knjige piše: „U Andrićevom izboru kraćih i dužih pripovedaka prepoznaju se poezija i parabola kao jezgra sažetog pripovedanja, a u isto vreme teku pripovetke koje možemo zvati novelama i koje zamalo nisu pretočene u romane. Na tematskom planu takođe: kao da je, ne samo za stranog izdavača već i za budućeg čitaoca na svom srpskom jeziku, pisac zastupio široki dijapazon tema i motiva, jezičkih kolorita, vremena i podneblja, junaka i njihovih portreta i karaktera.“

Slobodan Janković
ANGLO-AMERIČKA OBMANA
„Catena mundi“, Beograd, 2017

„Anglo-američka obmana“, prva knjiga Slobodana Jankovića, jedna je od najznačajnijih antiglobalističkih knjiga objavljenih na srpskom jeziku.
Saznajte punu i pravu istinu o međunarodnim odnosima. Ko je finansirao istraživanja koja ne otkrivaju ništa? Da li se mirovne misije razvijaju pod budnim nadzorom i pokroviteljstvom krupnog kapitala i stranih službi? Zašto teorije ne objašnjavaju stvarnost? Kako su nastali međunarodni odnosi, te kako je naučna disciplina međunarodnih odnosa od samog početka delo pripadnika tajnog društva? Može li nauka da bude u službi imperije?Antiglobalističko štivo koje se dugo čekalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *