Обрачун код националног архива

ДУБОКА ДРЖАВА ПРОТИВ ИСТОРИЈЕ

Под снажним притиском „дубоке државе“, односно обавештајне заједнице оличене у Федералном истражном бироу и Централној обавештајној агенцији, први човек САД Доналд Трамп није поклекао и одложио објављивање целокупне архиве везане за убиство председника Џона Кенедија. Све објављено баца ново светло на тај историјски догађај

Није потребно прочитати свих око 3.000 докумената везаних за убиство Џона Кенедија у Даласу 22. новембра 1963. да би се закључило да је најважнија информација за јавност проистекла из уклањања ознаке тајности са колекције докумената из америчког Националног архива – информација да ФБИ и ЦИА и даље очајнички желе да сакрију податке о нечему што се догодило пре 54 године. Наивној особи учинило би се необичним што два главна члана америчке обавештајне заједнице и даље имају моћ да бирају шта јавност сме, а шта не сме да зна у вези са убиством Кенедија, али репови овог заташкавања сежу до тренутка када је тог новембарског дана у Тексасу испаљен први метак у председника САД, ако не и раније.

У овом контексту много говори чињеница да је Кенеди пред смрт ушао у отворен сукоб са обавештајном заједницом, за коју је рекао да ће је „разбити у хиљаду делића и расути их у ветар“, и искористио фијаско код Залива свиња за смену Алена Далеса, неприкосновеног директора ЦИА. После председниковог убиства управо је тај Далес именован у Воренову комисију, те преузео усмеравање истраге о трагичном инциденту. Поставши де факто шеф Комисије, Далес је био у савршеној позицији да заштити себе и своје сараднике уколико би неки комесар или истражитељ подлегао искушењу да преиспита могућу улогу ЦИА у убиству. Делом због овога, али и због других „индиција“ остало је отворено питање да ли су Далес, цијашки пандан ноторном шефу ФБИ Џеју Едгару Хуверу, и његови оперативци имали везе с атентатом и потенцијалним накнадним заташкавањем, односно преусмеравањем истраге. Да би ово могао бити случај, указују противљење ЦИА и ФБИ објављивању документације, али и поједина документа која су процурила кроз њихово решето.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *