У БОРЧИ НИЧЕ ГРАД БУДУЋНОСТИ

Ненад Поповић: Изградња индустријског парка у Београду прилика је да Србија постане „хаб“ за најмодерније технологије у региону Југоисточне Европе. То је начин да у Србију привучемо успешне кинеске и светске високотехнолошке компаније које би у нашој земљи покренуле производњу, и што је још важније, отвориле истраживачке и развојне центре

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић боравио је прошле недеље у званичној посети Кини, где се састао са представницима кинеских власти и компанија укључених у пројекат изградње Српско-кинеског индустријског парка у Београду. Индустријски парк у Београду је пројекат који је уз подршку кинеског државног руководства иницирао тадашњи премијер, а сада председник Србије Александар Вучић током посете Кини 2015. године. Пројекат изградње овог индустријског парка поверен је кинеској државној компанији „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), која је у Србији изградила мост преко Дунава између Земуна и Борче, а ангажована је и на изградњи ауто-пута на Коридору 11, на деоници Сурчин–Обреновац.

[restrict]

ИНДУСТРИЈСКИ ПАРК – НАЈВАЖНИЈИ ПРОЈЕКАТ  На састанку са руководством CRBC у Пекингу, министар Поповић, иначе председник Владине радне групе за изградњу индустријског парка, истакао је стратешки значај овог пројекта за две државе. „Председници Србије и Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг означили су овај пројекат као један од најважнијих пројеката у оквиру стратешке сарадње наше две државе. Нама је поверен задатак да оперативно спроведемо њихов договор у дело и имамо обавезу да то урадимо што ефикасније у најбољем интересу две земље“, рекао је Поповић у разговору са председником CRBC Ду Феијем и директором ове компаније Донг Фуом. На састанку је потврђено да ће Српско-кинески индустријски парк бити изграђен поред Пупиновог моста у Борчи на површини од 320 хектара земљишта које у овом тренутку претежно чине оранице. Према студији изводљивости, планирано је да у индустријском парку буде покренуто више од хиљаду високотехнолошких компанија, са потенцијалом отварања око десет хиљада директних радних места. Поповић је истакао да је Србија веома заинтересована за реализацију овог пројекта јер је то, према његовим речима, шанса за долазак нових технологија и отварање нових радних места. Додао је и да су паметна индустријализација, роботика и иновације нешто што треба да буде у основи будућег индустријског парка.

СРБИЈА КАО ЦЕНТАР ВИСОКИХ ТЕХНОЛОГИЈА „Изградња индустријског парка у Београду је прилика да Србија постане ’хаб’ за најмодерније технологије у региону Југоисточне Европе. То је начин да у Србију привучемо успешне кинеске и светске високотехнолошке компаније које би у нашој земљи покренуле производњу, и што је још важније, отвориле истраживачке и развојне центре. Тиме стварамо услове за убрзани технолошки и економски раст Србије и отварање нових радних места за наше младе инжењере“, нагласио је Поповић. Он је након састанка рекао новинарима да ће пројекат изградње парка бити вредан око 300 милиона евра и да ће га финансирати три велике кинеске банке. Пројекат ће се реализовати у три фазе: прва вредна око 120 милиона, друга 100 милиона и трећа 80 милиона евра. Према његовим речима, меморандум о заинтересованости за учешће у овом парку већ је потписало више од 40 великих кинеских компанија. „Врло смо конзервативни о питању рокова, желимо да у овој години учинимо напор да потпишемо комерцијални уговор. Радови сигурно могу да започну следеће године“, навео је Поповић.

КИНЕСКА CRBC ЛИДЕР У ИЗГРАДЊИ ИНДУСТРИЈСКИХ ПАРКОВА Директор CRBC Донг Фу Танг захвалио је министру Поповићу на поверењу, наводећи да је његова компанија једна од највећих у свету у области грађевинарства. „Наша компанија има преко 60 година искуства на међународним пројектима. Што се тиче самих индустријских паркова, имамо их већ више од 20 у свету, и сигурно је да имамо велико искуство у управљању и градњи оваквих паркова. На састанку смо изнели извештај шта смо урадили на припремама у претходних годину дана. Разговарали смо са доста кинеских компанија које имају намеру да инвестирају у Србији и сви се надају да ће наш пројекат што пре кренути“, рекао је Танг. Додао је да се преговори одвијају добром динамиком и да ће, ако све буде како треба, градња почети наредне године. „Парк ћемо ми градити, и то ће бити наша инвестиција, али и поједине компаније које ће радити у парку заинтересоване су да инвестирају у његову изградњу. Циљ нам је да заједно са Владом Србије учествујемо у реиндустријализацији Србије и допринесемо њеном развоју“, поручио је Танг.

ОД МОЧВАРЕ ДО НАЈСАВРЕМЕНИЈЕГ ЦЕНТРА У наставку посете Кини, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је и Кинеско-сингапурски индустријски парк у граду Суџоу на југу земље који је један од три најбоља индустријска парка на свету. Том приликом Поповић се састао са Фенг Зенгонгом, генералним директором пројектантске компаније АРТС, која је пројектовала индустријски парк у Суџоу, и која ће бити главни пројектант Српско-кинеског индустријског парка у Београду. Поповић је истакао да индустријски парк у Београду може много да научи из искустава парка у Суџоу. „Пре 20 година на месту индустријског парка Суџоу биле су мочваре и пољопривредно земљиште, а данас је то један од најсавременијих центара за иновације и високе технологије у свету“, рекао је Поповић после састанка. У индустријском парку у Суџоу послује 25.000 компанија, од којих чак 6.000 развија високе технологије. У овом парку своје производне и истраживачко-развојне центре имају највеће светске компаније, као што су „Самсунг2, „Бош“, „Хуавеи“, „Сименс“, „Тојота“, „Круп“ и многе друге. „То је управо оно што желимо да урадимо у Београду, да привучемо највеће светске компаније, и обезбедимо трансфер најсавременијег знања и технологија из света у Србију“, рекао је Поповић. Он је оценио да ће са изградњом овог парка у Београду, наша земља постати иновациони и технолошки лидер у региону Југоисточне Европе. Министар Поповић је додао да ће Београд на тај начин постати центар „паметне индустријализације“, где ће на једном месту бити остварен чврст спој науке, иновација и индустрије. „Посебно ћемо се усредсредити на развој високих технологија, нанотехнологија, биотехнологија и примену иновација и ИТ-а у индустрији, јер је то будућност економског и технолошког развоја света“, нагласио је Поповић. Пројекат индустријског парка у Београду предвиђа градњу „зелених зграда“, које ће бити еколошке и енергетски ефикасне. „То су технологије и инжењерска решења будућности која треба да остану савремена за 20 или 30 година од тренутка када ти објекти буду изграђени“, закључио је Поповић.      

[/restrict]

ПОПОВИЋ СА КИНЕСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА: СРБИЈА – РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ИНОВАЦИЈЕ

Током званичне посете Кини министар Поповић се састао са председником Кинеске асоцијације за међународне програме и размену (ЦЕАИЕ) Ли Лимином са којим је том приликом договорено да Србија постане регионални Центар за иновације и технолошки развој у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Поповић је истакао да је основни циљ овог центра узајамно јачање капацитета институција високог образовања за развој иновација, истраживачки рад и трансфер знања и технологија у индустрију на нивоу механизма Кина–ЦИЕЗ (Земље Централне и Источне Европе) у формату 16+1.

САРАДЊА СА ГИГАНТОМ

Поповић је током боравка у Пекингу посетио и кинески технолошки гигант, компанију „Хуавеи“. „Ова компанија развија најнапреднија технолошка решења за телекомуникације, ИТ, клауд и 5Г технологије, ’интернет-ствари’, ’интернет-возила’, ’паметне градове’ и ’паметне куће’. Задивљен сам колико су далеко одмакли у развоју иновација и високих технологија које су приближили обичним корисницима“, поручио је Поповић током посете. Он је истакао да је са партнерима из компаније „Хуавеи“ разговарао о могућности да најбољи студенти српских техничких факултета од следеће године почну да посећују њихове центре, како би се изблиза упознали с њиховим технолошким и иновационим достигнућима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *