У БОРЧИ НИЧЕ ГРАД БУДУЋНОСТИ

Ненад Поповић: Изградња индустријског парка у Београду прилика је да Србија постане „хаб“ за најмодерније технологије у региону Југоисточне Европе. То је начин да у Србију привучемо успешне кинеске и светске високотехнолошке компаније које би у нашој земљи покренуле производњу, и што је још важније, отвориле истраживачке и развојне центре

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић боравио је прошле недеље у званичној посети Кини, где се састао са представницима кинеских власти и компанија укључених у пројекат изградње Српско-кинеског индустријског парка у Београду. Индустријски парк у Београду је пројекат који је уз подршку кинеског државног руководства иницирао тадашњи премијер, а сада председник Србије Александар Вучић током посете Кини 2015. године. Пројекат изградње овог индустријског парка поверен је кинеској државној компанији „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), која је у Србији изградила мост преко Дунава између Земуна и Борче, а ангажована је и на изградњи ауто-пута на Коридору 11, на деоници Сурчин–Обреновац.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ПОПОВИЋ СА КИНЕСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА: СРБИЈА – РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ИНОВАЦИЈЕ

Током званичне посете Кини министар Поповић се састао са председником Кинеске асоцијације за међународне програме и размену (ЦЕАИЕ) Ли Лимином са којим је том приликом договорено да Србија постане регионални Центар за иновације и технолошки развој у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Поповић је истакао да је основни циљ овог центра узајамно јачање капацитета институција високог образовања за развој иновација, истраживачки рад и трансфер знања и технологија у индустрију на нивоу механизма Кина–ЦИЕЗ (Земље Централне и Источне Европе) у формату 16+1.

САРАДЊА СА ГИГАНТОМ

Поповић је током боравка у Пекингу посетио и кинески технолошки гигант, компанију „Хуавеи“. „Ова компанија развија најнапреднија технолошка решења за телекомуникације, ИТ, клауд и 5Г технологије, ’интернет-ствари’, ’интернет-возила’, ’паметне градове’ и ’паметне куће’. Задивљен сам колико су далеко одмакли у развоју иновација и високих технологија које су приближили обичним корисницима“, поручио је Поповић током посете. Он је истакао да је са партнерима из компаније „Хуавеи“ разговарао о могућности да најбољи студенти српских техничких факултета од следеће године почну да посећују њихове центре, како би се изблиза упознали с њиховим технолошким и иновационим достигнућима.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *