U BORČI NIČE GRAD BUDUĆNOSTI

Nenad Popović: Izgradnja industrijskog parka u Beogradu prilika je da Srbija postane „hab“ za najmodernije tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope. To je način da u Srbiju privučemo uspešne kineske i svetske visokotehnološke kompanije koje bi u našoj zemlji pokrenule proizvodnju, i što je još važnije, otvorile istraživačke i razvojne centre

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović boravio je prošle nedelje u zvaničnoj poseti Kini, gde se sastao sa predstavnicima kineskih vlasti i kompanija uključenih u projekat izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu. Industrijski park u Beogradu je projekat koji je uz podršku kineskog državnog rukovodstva inicirao tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Kini 2015. godine. Projekat izgradnje ovog industrijskog parka poveren je kineskoj državnoj kompaniji „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), koja je u Srbiji izgradila most preko Dunava između Zemuna i Borče, a angažovana je i na izgradnji auto-puta na Koridoru 11, na deonici Surčin–Obrenovac.

[restrict]

INDUSTRIJSKI PARK – NAJVAŽNIJI PROJEKAT  Na sastanku sa rukovodstvom CRBC u Pekingu, ministar Popović, inače predsednik Vladine radne grupe za izgradnju industrijskog parka, istakao je strateški značaj ovog projekta za dve države. „Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping označili su ovaj projekat kao jedan od najvažnijih projekata u okviru strateške saradnje naše dve države. Nama je poveren zadatak da operativno sprovedemo njihov dogovor u delo i imamo obavezu da to uradimo što efikasnije u najboljem interesu dve zemlje“, rekao je Popović u razgovoru sa predsednikom CRBC Du Feijem i direktorom ove kompanije Dong Fuom. Na sastanku je potvrđeno da će Srpsko-kineski industrijski park biti izgrađen pored Pupinovog mosta u Borči na površini od 320 hektara zemljišta koje u ovom trenutku pretežno čine oranice. Prema studiji izvodljivosti, planirano je da u industrijskom parku bude pokrenuto više od hiljadu visokotehnoloških kompanija, sa potencijalom otvaranja oko deset hiljada direktnih radnih mesta. Popović je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za realizaciju ovog projekta jer je to, prema njegovim rečima, šansa za dolazak novih tehnologija i otvaranje novih radnih mesta. Dodao je i da su pametna industrijalizacija, robotika i inovacije nešto što treba da bude u osnovi budućeg industrijskog parka.

SRBIJA KAO CENTAR VISOKIH TEHNOLOGIJA „Izgradnja industrijskog parka u Beogradu je prilika da Srbija postane ’hab’ za najmodernije tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope. To je način da u Srbiju privučemo uspešne kineske i svetske visokotehnološke kompanije koje bi u našoj zemlji pokrenule proizvodnju, i što je još važnije, otvorile istraživačke i razvojne centre. Time stvaramo uslove za ubrzani tehnološki i ekonomski rast Srbije i otvaranje novih radnih mesta za naše mlade inženjere“, naglasio je Popović. On je nakon sastanka rekao novinarima da će projekat izgradnje parka biti vredan oko 300 miliona evra i da će ga finansirati tri velike kineske banke. Projekat će se realizovati u tri faze: prva vredna oko 120 miliona, druga 100 miliona i treća 80 miliona evra. Prema njegovim rečima, memorandum o zainteresovanosti za učešće u ovom parku već je potpisalo više od 40 velikih kineskih kompanija. „Vrlo smo konzervativni o pitanju rokova, želimo da u ovoj godini učinimo napor da potpišemo komercijalni ugovor. Radovi sigurno mogu da započnu sledeće godine“, naveo je Popović.

KINESKA CRBC LIDER U IZGRADNJI INDUSTRIJSKIH PARKOVA Direktor CRBC Dong Fu Tang zahvalio je ministru Popoviću na poverenju, navodeći da je njegova kompanija jedna od najvećih u svetu u oblasti građevinarstva. „Naša kompanija ima preko 60 godina iskustva na međunarodnim projektima. Što se tiče samih industrijskih parkova, imamo ih već više od 20 u svetu, i sigurno je da imamo veliko iskustvo u upravljanju i gradnji ovakvih parkova. Na sastanku smo izneli izveštaj šta smo uradili na pripremama u prethodnih godinu dana. Razgovarali smo sa dosta kineskih kompanija koje imaju nameru da investiraju u Srbiji i svi se nadaju da će naš projekat što pre krenuti“, rekao je Tang. Dodao je da se pregovori odvijaju dobrom dinamikom i da će, ako sve bude kako treba, gradnja početi naredne godine. „Park ćemo mi graditi, i to će biti naša investicija, ali i pojedine kompanije koje će raditi u parku zainteresovane su da investiraju u njegovu izgradnju. Cilj nam je da zajedno sa Vladom Srbije učestvujemo u reindustrijalizaciji Srbije i doprinesemo njenom razvoju“, poručio je Tang.

OD MOČVARE DO NAJSAVREMENIJEG CENTRA U nastavku posete Kini, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je i Kinesko-singapurski industrijski park u gradu Sudžou na jugu zemlje koji je jedan od tri najbolja industrijska parka na svetu. Tom prilikom Popović se sastao sa Feng Zengongom, generalnim direktorom projektantske kompanije ARTS, koja je projektovala industrijski park u Sudžou, i koja će biti glavni projektant Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu. Popović je istakao da industrijski park u Beogradu može mnogo da nauči iz iskustava parka u Sudžou. „Pre 20 godina na mestu industrijskog parka Sudžou bile su močvare i poljoprivredno zemljište, a danas je to jedan od najsavremenijih centara za inovacije i visoke tehnologije u svetu“, rekao je Popović posle sastanka. U industrijskom parku u Sudžou posluje 25.000 kompanija, od kojih čak 6.000 razvija visoke tehnologije. U ovom parku svoje proizvodne i istraživačko-razvojne centre imaju najveće svetske kompanije, kao što su „Samsung2, „Boš“, „Huavei“, „Simens“, „Tojota“, „Krup“ i mnoge druge. „To je upravo ono što želimo da uradimo u Beogradu, da privučemo najveće svetske kompanije, i obezbedimo transfer najsavremenijeg znanja i tehnologija iz sveta u Srbiju“, rekao je Popović. On je ocenio da će sa izgradnjom ovog parka u Beogradu, naša zemlja postati inovacioni i tehnološki lider u regionu Jugoistočne Evrope. Ministar Popović je dodao da će Beograd na taj način postati centar „pametne industrijalizacije“, gde će na jednom mestu biti ostvaren čvrst spoj nauke, inovacija i industrije. „Posebno ćemo se usredsrediti na razvoj visokih tehnologija, nanotehnologija, biotehnologija i primenu inovacija i IT-a u industriji, jer je to budućnost ekonomskog i tehnološkog razvoja sveta“, naglasio je Popović. Projekat industrijskog parka u Beogradu predviđa gradnju „zelenih zgrada“, koje će biti ekološke i energetski efikasne. „To su tehnologije i inženjerska rešenja budućnosti koja treba da ostanu savremena za 20 ili 30 godina od trenutka kada ti objekti budu izgrađeni“, zaključio je Popović.      

[/restrict]

POPOVIĆ SA KINESKIM ZVANIČNICIMA: SRBIJA – REGIONALNI CENTAR ZA INOVACIJE

Tokom zvanične posete Kini ministar Popović se sastao sa predsednikom Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu (CEAIE) Li Liminom sa kojim je tom prilikom dogovoreno da Srbija postane regionalni Centar za inovacije i tehnološki razvoj u okviru inicijative „Pojas i put“. Popović je istakao da je osnovni cilj ovog centra uzajamno jačanje kapaciteta institucija visokog obrazovanja za razvoj inovacija, istraživački rad i transfer znanja i tehnologija u industriju na nivou mehanizma Kina–CIEZ (Zemlje Centralne i Istočne Evrope) u formatu 16+1.

SARADNJA SA GIGANTOM

Popović je tokom boravka u Pekingu posetio i kineski tehnološki gigant, kompaniju „Huavei“. „Ova kompanija razvija najnaprednija tehnološka rešenja za telekomunikacije, IT, klaud i 5G tehnologije, ’internet-stvari’, ’internet-vozila’, ’pametne gradove’ i ’pametne kuće’. Zadivljen sam koliko su daleko odmakli u razvoju inovacija i visokih tehnologija koje su približili običnim korisnicima“, poručio je Popović tokom posete. On je istakao da je sa partnerima iz kompanije „Huavei“ razgovarao o mogućnosti da najbolji studenti srpskih tehničkih fakulteta od sledeće godine počnu da posećuju njihove centre, kako bi se izbliza upoznali s njihovim tehnološkim i inovacionim dostignućima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *