Pečat nedelje

HVALA BOGU NA PUTINU

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa venecuelanskim predsednikom Nikolasom Madurom istakao da je njegov kolega uspešno uspostavio odnose sa političkim snagama, a Maduro je zahvalio Putinu na političkoj i diplomatskoj podršci. Putin je podsetio da je prethodni sastanak održan pre godinu dana, ali da su lideri zemalja redovno razgovarali telefonom. „Venecuela prolazi kroz teška vremena. Stiče se utisak da ste uspeli da uspostavite neku vrstu kontakta sa političkim snagama koje vam se suprotstavljaju“, rekao je on. Dotaknuta su pitanja bilateralnih odnosa. „Nastavlja se rad sa naše strane, uključujući i oblast ekonomije. Postoji manje smanjenje prometa, i mi smatramo da su to objektivne stvari, postoje i pozitivni momenti, među kojima je i nastavak rada na našim velikim projektima“, istakao je ruski lider. On je takođe zahvalio Maduru za učešće u Ruskoj energetskoj nedelji. „Drago nam je da vas vidimo i želimo da vam zahvalimo na tome što učestvujete u ovom međunarodnom događaju“, dodao je Putin. Upravo na tom događaju predsednik Venecuele je izrekao najveću moguću pohvalu na račun predsednika Rusije. „Hvala Bogu što u svetu postoji takav lider, lider zemlje čija ekonomija se brzo razvija – to je Vladimir Putin“, reči su venecuelanskog predsednika.

DŽONSON PO DIVIZIJI

Libija bi mogla da postane novi Dubai – samo kad bi se rešila mrtvih tela, rekao je šef britanske diplomatije Boris Džonson i zabeležio još jedan u nizu svojih gafova. Džonson, koji je ranije vređao neke britanske saveznike neprimerenim komentarima, na skupu pristalica Konzervativne stranke kazao je da bi libijski grad Sirt uz britanska ulaganja mogao da postane novi Dubai – ako se reši leševa. „Imaju briljantnu viziju da Sirt, uz pomoć lokalnih vlasti, pretvore u novi Dubai“, rekao je Džonson. „Jedino što moraju da urade je da uklone mrtva tela i doći ćemo tamo.“ Britanija i Francuska predvodile su napade kojima je sa vlasti u Libiji zbačen Moamer Gadafi 2011. godine. Zemlja je od tada potonula u haos i rat u kojima su stradale hiljade ljudi. I otud ti leševi o kojima Džonson priča.

SAD PROTERALE KUBANSKE DIPLOMATE

Američki Stejt department saopštio je da je odlučio da protera petnaest kubanskih diplomata i dao im rok od sedam dana da napuste SAD. „Jutros je Stejt department obavestio Vladu Kube da je naredio odlazak 15 službenika iz Ambasade u Vašingtonu, koji nisu proglašeni za osobe non grata“, izjavio je zvaničnik Državnog sekretarijata SAD. „Petnaest zaposlenih mora da napusti SAD. Ovo nije signal o promeni naše saradnje sa Kubom. Nastavljamo diplomatske odnose. Ova odluka zasniva se na činjenici da Kuba ne može da osigura bezbednost zaposlenih u američkoj ambasadi“, naveo je on. Ranije je američki državni sekretar Reks Tilerson rekao da su Sjedinjene Američke Države odlučile da izvuku deo osoblja Ambasade u Havani, dok kubanske vlasti ne osiguraju bezbednost američke diplomatske misije. Tilerson je istakao da je 21 zaposleni u misiji SAD na Kubi osetio različite „tegobe nepoznatog porekla“: bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavicu, glavobolju, zamor, odsutnost i probleme sa spavanjem. Stejt department smatra da je jedan broj zaposlenih u američkoj ambasadi u Havani bio podvrgnut „akustičnom napadu“ u kom su korišćeni specijalni aparati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *