ПРИВИДИ СЛОБОДЕ И ДОМЕТ „ДЕМОКРАТСКОГ НОВИНАРСТВА“

Како је кажњена Клаудија Цимерман када се усудила да изнесе чињеницу да је „јавни“ сервис Савезне Републике у ствари најобичнија травестија и шарада

Постхитлеровска Немачка се налази усред озбиљног медијског скандала, а да тога очевидно није ни свесна. Заправо, ни остатак света о томе не би ништа сазнао да нема „малигног“ руског емитера РТ, захваљујући коме је ипак изашла на видело узнемирујућа прича немачке новинарке Клаудије Цимерман, дугогодишње сараднице медијске куће АРД. Као што ћемо из појединости које следе видети, Немачка можда јесте постхитлеровска, али то уопште не значи и да није – орвелијанска.

Важно је подвући да у данашњој Немачкој Клаудијин послодавац Клаудије Цимерман није било ко. У питању је један од стубова послератног система информисања реформисане Немачке, „Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland“. На нашим убогим просторима, увек спремним да уче корисне лекције од епигона моћних и напредних демократија, то се обично преводи као – јавни сервис. Не заборавимо како су се, у недавној прошлости, тренери из тих демократија брижно размилели по брдовитом Балкану да би својим богатим професионалним искуством дизали ниво назадним локалним колегама, којима су кључни концепти као „објективност“ и „критичност“, да не помињемо независност од политичког утицаја, дотад били непознати. У безбројним радионицама и семинарима, демократски предавачи су их учили правом новинарском занату.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.