Хладноратовско страхопоштовање

АМЕРИЧКИ ПОГЛЕД НА РУСКУ СИЛУ

По угледу на извештаје о совјетској војсци из осамдесетих година прошлог века, амерички обавештајци и аналитичари саставили су, први пут после скоро три деценије, процену руске војне силе, њених потенцијала и перспектива

Судећи према вестима из Вашингтона, хладноратовско расположење према Русији је све жешће. Почетком месеца амерички председник Доналд Трамп је „уз негодовање“ (Ројтерс) потписао закон којим се уводе нова ограничења у односима између САД и Русије, и то иза затворених врата, без уобичајене помпе која прати потписивање усвојених аката или извршних председничких указа.

Трампово негодовање није пука медијска игра. Уз свој потпис додао је и „изјаву уз потпис“ (енглески signing statement). О чему је заправо реч? Укратко, у питању је документ, углавном врло кратак (Трампова изјава запрема мање од једне странице и 380 речи) у коме председник изражава свој политичко-правни коментар закона који је управо потписао. Њујорк тајмс је подсетио своје читаоце како су ове изјаве раније представљале реткост, али да су учестале од времена Роналда Регана. Олако их је користио Џорџ Буш Млађи.

Ово средство постало је контроверзно од када су председници њиме исказивали став да су потписани закони неуставни. Трамп је предузео баш такав корак. „Иако подржавам оштре мере да се казни и одврати агресивно и дестабилишуће понашање Ирана, Северне Кореје и Русије, овај закон је озбиљно мањкав“, речи су Трампове изјаве. Даље пише да се неки чланови усвојеног закона косе са председничким извршним овлашћењима. То се можда може рећи и за оно што провејава иза читавог пакета санкција – ограничење могућности Трампу да модификује њихово спровођење. Наиме, економске санкције се историјски сматрају актом објаве рата. Амерички председник би као врховни командант морао да има могућност да преговара о њиховом обиму како би могао да постигне решење отвореног питања са страним силама.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.