Софтверске подвале моћних концерна и „арогантни“ Ердоган

Скандали и вербални ратови у невреме: Велика афера у немачкој аутомобилској индустрији („дизелгејт“) и опасно заоштравање немачко-турских односа могли би, сасвим ненадано, да усијају политичку атмосферу у завршници иначе млаке кампање за септембарске парламентарне изборе

Да није великог скандала, можда највећег у најважнијој немачкој привредној грани – аутомобилској индустрији – и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, било би ово политички и (медијски) монотоно немачко лето. Ова два случаја би могла, сасвим ненадано, да усијају политичку атмосферу у завршници иначе млаке кампање за парламентарне изборе (Бундестаг, 24. септембра). Најмање што су власти желеле, због чега ће покушати да, по сваку цену, умање штету која је и за њу, иако посредно, очигледно неизбежна: гневни демонстранти у неким (већим) градовима све гласније захтевају (ригорозну) забрану за аутомобиле с дизел-моторима, тврдећи да им „госпођа Меркел, с „њеним дизелгејтом“, угрожава дисање. 

За први случај, откривање велике афере која ових дана потреса Немачку, у чијем су се епицентру нашли, заверенички (према недужним купцима широм света и против њих), најмоћнији произвођачи аутомобила „Фолксваген“, „Мерцедес“, „Ауди“, БМВ и „Порше“, постарао се (ко други!) „Шпигл“. Најновије у дугом низу темељних истраживања најутицајнијег немачког магазина, најчешће набијених „експлозивом“ политички разорне снаге, обелоданило је (пре)дуго чувану тајну о шокантним преварама и криминалном удруживању аутомобилских концерна.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.