Pečat nedelje

Prekinut štrajk u Fijatu

Zaposleni u fabrici „Fijat Krajsler automobili“ koji su štrajkovali od 27. juna, nakon razgovora sa premijerkom Anom Barnabić, doneli su odluku o prekidu štrajka. Ta odluka je doneta velikim delom zahvaljujući obećanju premijerke da će biti sa radnicima i da su na istoj strani.
„Sutra je normalan radni dan. Pozivam prvu smenu da sutra dođe i počne da radi“, rekao je Zoran Marković, naglašavajući da očekuje brze i efikasne pregovore sa rukovodstvom „Fijata“. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sastanak sa predstavnicima radnika kragujevačke fabrike „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) bio uspešan i najavila da će sutrašnji dan u toj fabrici biti radan. Ona je najavila da će u Vladi Srbije početi pregovori sa najvišim poslovodstvom FCA, te da će ona, kako je i obećala, biti uz radnike tokom pregovora.

MMF smanjuje broj zaposlenih u prosveti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je da će to ministarstvo tražiti otpremnine za 1.000 do 1.200 ljudi, te da je odluka o otpuštanju zaposlenih u prosveti posledica preporuke Međunarodnog monetarnog fonda koji traži da se taj sektor smanji za 10.000 ljudi.
„Mi smo blagovremeno, još jesenas, u oktobru, bezecovali 1.000 do 1.200 otpremnina, jer po zakonu o maksimalnom broju zaposlenih to radi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i mi danas imamo sastanak“, rekao je Šarčević . Dodao je da se licitira sa nekim brojem za otpremnine, i da one mogu iznositi maksimalno 1.000 evra.

Iran uzvraća udarac

Gotovo istovremeno kada je Vašington proširio sankcije protiv Irana, sa 18 novih organizacija i fizičkih lica zbog sumnje da Teheran podržava Hezbolah, Hamas i Islamski palestinski džihad, te da je bezbednosna pretnja Izraelu, parlament Irana izglasao je zakon o suprotstavljanju „američkom terorizmu na Bliskom istoku“.
Nakon glasanja u parlamentu spiker Ali Laridžani je rekao da je ovo glasanje pokazalo da je narod Irana odlučan u svojoj borbi protiv američkih dejstava.
Nešto ranije iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će se njegova zemlja usprotiviti SAD i dati recipročan odgovor na bilo koje nove sankcije koje Amerika bude uvela protiv te islamske države.

Maduro: Venecuela nije kolonija EU

„Ponovo se budi i rađa bolivarska nada, vera naroda u otadžbinu i njenu revoluciju. Ona ima razlog za postojanje i ima ime i prezime. Nacionalna ustavotvorna skupština je nada naroda koji želi mir“, rekao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro nakon mobilizacije narodne vlasti da u nedelju učestvuje u simulaciji izbora za Nacionalnu ustavotvornu skupštinu. On je istakao da je reč o ustavotvornoj skupštini za nezavisnost i suverenitet.
„I ne zanima nas šta kaže Evropa. Ovo je zemlja oslobodilaca Amerike“, bio je Madurov odgovor na pretnje ministarke inostranih poslova EU Federike Mogerini sankcijama ukoliko dođe do sazivanja Ustavotvorne skupštine koja je predviđena članom 347 Ustava Venecuele.
„Venecuela je slobodna i suverena država i niko joj neće izdavati naređenja“, kategoričan je bio predsednik.

Prodaja zemlje strancima

Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović trebalo bi da bude ograničavajuću faktor strancima prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta. Njime je, kako je Nedimović rekao, predviđeno da stranci moraju imati registrovano preduzeće u Srbiji najmanje 10 godina da bi mogli da dođu u posed srpskih oranica.
Ova mera Vlade usledila je nakon sve glasnijeg negodovanja stručne javnosti koja je upozoravala da je Srbija jedina zemlja koja se SSP-om, u postupku pregovora o pridruživanju EU, obavezala da će dozvoliti prodaju zemlje strancima. Društvo srpskih domaćina pokrenulo je društvenu kampanju pod sloganom: „Zemlja je svetinja – zaustavimo prodaju zemlje strancima!“ u kojoj, između ostalog, ukazuje da se na današnjem nivou tehnike i tehnologije poljoprivredne proizvodnje sa jednog hektara može obezbediti hrana za pet stanovnika, te da se Srbija mora ugledati na Dansku ili Izrael u kojima je prodaja zemlje strogo zakonski kontrolisana, ili na Mađarsku koja je, iako članica EU, Ustavom zabranila prodaju zemlje strancima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *