Ко је запалио жито?

Шестодневни рат – педесет година после (други део)

Египатске ваздушне снаге уништене су на земљи – у првим часовима рата. Са ваздушном премоћи Израел је победоносно водио операције. Скучена међународно призната територија Израела утростручена је за мање од недељу дана

Поједини историчари заступали су тезу да је израелски нуклеарни програм значајно допринео избијању Шестодневног рата. Реч је о Изабели Гинор и Гидеону Ремезу, који су у књизи Foxbats Over Dimona заступали тезу да су Совјети били у толикој мери опседнути саботирањем израелског нуклеарног програма, да су плели мрежу која је на крају довела до Шестодневног рата.

ОПЕРАЦИЈА СЕКАЧ Гај Ларон сматра да нема упоришта за овако далекосежну тезу у познатој историјској грађи. Истина је да су Совјети по разним основама послали велику количину оружја у арапске државе и тиме можда снажили Насерово самопоуздање и ратоборност, али у директним разговорима су га обесхрабривали да први повуче ороз.

Ларон заступа тезу да су израелски милитаристи знали да земљи не прети непосредна опасност и да су вршили притисак на Ешкола да изведу превентивни напад. Не треба занемарити да је Израел био суочен са прилично великим безбедносним изазовима: Насеров панарабизам је заступао тезу да је потребно елиминисати „неприродну“ израелску државу; палестинске паравојне групе – пре свих Фатах – из окружења су изводиле саботаже и нападе на израелској територији. Током годину и по дана пре рата изведено је више од 120 покушаја саботажа. Њихови материјални резултати нису били велики, али је психолошки учинак био знатан.

Када су три израелска падобранца страдала од нагазне мине, Израел је у знак одмазде покренуо „Операцију Секач“. Нападнута је рурална област у северозападном Јордану, арапској држави која је била највише вољна да постигне договор са Израелом.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *