Pečat nedelje

Gašić u BIA

Zašto je najavljeni izbor Bratislava Gašića za direktora naše tajne službe izazvao nezadovoljstvo u građanističkom delu ovdašnje javnosti

Nakon što je, kako reče još aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, nekadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, takoreći podvižnički, „izdržao godinu i po dana bez ijedne funkcije“, što je valjda teže nego izdržati toliko dugo bez vazduha, vode i hrane, dobio je, reče sam Gašić, „ponudu koja se ne odbija“: da dođe na čelo srpske Bezbednosno-informativne agencije. Nije spomenuo da li je ponuda koja se ne odbija bila propraćena odsečenom konjskom glavom u krevetu, kao u „Kumu“ Frensisa Forda Kopole, ali sumnjamo da je u ovom slučaju bilo potrebno posegnuti za takvom vrstom argumenata.
Jer, objasnio je Gašić: „I do sada sam radio sve što je bilo u interesu Srbije. Ovo je ponuda koja se ne odbija, biće mi čast. Reč je o jednom od najodgovornijih mesta kada je reč o bezbednosti zemlje… Ukoliko izabrani predsednik Vučić smatra da mogu da mu pomognem kada je reč o preventivi, ali i borbi protiv različitih bezbednosnih izazova, terorizma, naravno da ponudu prihvatam i da ćemo raditi zajedno.“

[restrict]
KRITIKA IZBORA Izbor Bratislava Gašića za budućeg direktora BIA izazvao je očekivane proteste u građanističkoj opoziciji i nevladinom sektoru. Šef poslaničke grupe „Dosta je bilo“ u Skupštini Srbije Saša Radulović ocenio je da Gašić nema stručne kvalifikacije da bude direktor BIA, bivši predsednik Boris Tadić imao je istu primedbu kojoj je dodao i podsećanje da je Gašić vređao žene i da je bio ministar odbrane kada se srušio helikopter u kome je poginulo sedam osoba, Zoran Živković je izrazio bojazan da će BIA „postati tajna policija jedne stranke, jednog autokrate“, a i Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, zabrinuo se „za zakoniti rad Bezbednosno-informativne agencije ukoliko imamo u vidu da se na rukovodeće funkcije u državnoj upravi postavljaju osobe kojima najčešće nedostaju kvalifikacije, dok su vrlo lojalni i podložni političkom uticaju“.
Bratislava Gašića, naravno, nemoguće je osumnjičiti da nedovoljnu lojalnost Aleksandru Vučiću – ne može na to da utiče ni zamrzavanje funkcija u SNS-u koje je najavio – ali zar je drugačije bilo kada je, na primer, Saša Vukadinović 2008. postavljen za direktora BIA kao „kadar Demokratske stranke“, kako je tada izveštavala „Politika“, došavši na tu funkciju s mesta načelnika Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde? Pa se ovakve primedbe nisu čule.
UZROCI BRIGE Upravo nas ova nedoslednost dovodi na drugu ravan priče o dolasku Gašića na čelo BIA, ravan koja je inače u direktnoj vezi s citiranom Beširijevom brigom zbog njegove podložnosti političkom uticaju.
Pre svega, svako postavljenje direktora tajne službe, i u Srbiji i u svetu, predstavlja političku odluku, i sasvim je prirodno da će biti izabrana osoba koja će biti lojalna, a ne nelojalna, političkom rukovodstvu svoje zemlje, što je tim više opravdano ako je to rukovodstvo izabrano na demokratskim izborima. A stvar je civilne kontrole da se službi ne dozvoli da se pretvori u partijsku policiju što, naravno, niko ne želi. Uostalom, optužbe o privatizaciji službi na račun pokojnog Miodraga Rakića, šefa Tadićevog predsedničkog kabineta, da ne idemo dalje u prošlost, predstavljaju jasnu opomenu.
Ali nije ovo glavna opasnost s kojom se suočavamo kada je reč o rukovođenju našim službama bezbednosti. Imajući u vidu, naime, da su posle 5. oktobra 2000. zapadne službe iskazale jasnu nameru da i našu tajnu policiju stave pod svoju kontrolu kao što su to učinile u svim zemljama bivšeg Istočnog bloka, te da se među „donatorima, sponzorima i prijateljima“ Beširijevog Instituta navode i britanska i američka ambasada (i Stejt department, i Fond braće Rokfeler koji je razotkriven kao hladnoratovski paravan CIA), teško je izbeći pomisao da kritika Gašića ne proističe iz iskrene zabrinutosti da BIA pod njim neće raditi dobro već da neće raditi onako kako joj se priželjkuje na Zapadu. S tim u vezi, beležimo interesantnu izjavu poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića, inače, člana skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti: „Gašić je veliko iskustvo stekao rukovodeći Ministarstvom odbrane… Utegao je vojne službe i isterao strane agente iz naše vojske, zbog čega je postao trn u oku mnogih.“
Tako da nam, zapravo, ne preostaje ništa drugo nego da se ponadamo da Bratislava Gašića za novu funkciju nije preporučilo samo to što je izdržao godinu i po dana bez ijedne funkcije, i što je lojalan Aleksandru Vučiću. I da mu poželimo uspeh u daljem radu, ne zato što bi neuspeh bio loš i po njega i po Vučića već, pre svega, po Srbiju.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *