Печат недеље

Гашић у БИА

Зашто је најављени избор Братислава Гашића за директора наше тајне службе изазвао незадовољство у грађанистичком делу овдашње јавности

Након што је, како рече још актуелни премијер Србије Александар Вучић, некадашњи министар одбране Братислав Гашић, такорећи подвижнички, „издржао годину и по дана без иједне функције“, што је ваљда теже него издржати толико дуго без ваздуха, воде и хране, добио је, рече сам Гашић, „понуду која се не одбија“: да дође на чело српске Безбедносно-информативне агенције. Није споменуо да ли је понуда која се не одбија била пропраћена одсеченом коњском главом у кревету, као у „Куму“ Френсиса Форда Кополе, али сумњамо да је у овом случају било потребно посегнути за таквом врстом аргумената.
Јер, објаснио је Гашић: „И до сада сам радио све што је било у интересу Србије. Ово је понуда која се не одбија, биће ми част. Реч је о једном од најодговорнијих места када је реч о безбедности земље… Уколико изабрани председник Вучић сматра да могу да му помогнем када је реч о превентиви, али и борби против различитих безбедносних изазова, тероризма, наравно да понуду прихватам и да ћемо радити заједно.“

[restrict]
КРИТИКА ИЗБОРА Избор Братислава Гашића за будућег директора БИА изазвао је очекиване протесте у грађанистичкој опозицији и невладином сектору. Шеф посланичке групе „Доста је било“ у Скупштини Србије Саша Радуловић оценио је да Гашић нема стручне квалификације да буде директор БИА, бивши председник Борис Тадић имао је исту примедбу којој је додао и подсећање да је Гашић вређао жене и да је био министар одбране када се срушио хеликоптер у коме је погинуло седам особа, Зоран Живковић је изразио бојазан да ће БИА „постати тајна полиција једне странке, једног аутократе“, а и Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове, забринуо се „за законити рад Безбедносно-информативне агенције уколико имамо у виду да се на руководеће функције у државној управи постављају особе којима најчешће недостају квалификације, док су врло лојални и подложни политичком утицају“.
Братислава Гашића, наравно, немогуће је осумњичити да недовољну лојалност Александру Вучићу – не може на то да утиче ни замрзавање функција у СНС-у које је најавио – али зар је другачије било када је, на пример, Саша Вукадиновић 2008. постављен за директора БИА као „кадар Демократске странке“, како је тада извештавала „Политика“, дошавши на ту функцију с места начелника Управе за извршење заводских санкција Министарства правде? Па се овакве примедбе нису чуле.
УЗРОЦИ БРИГЕ Управо нас ова недоследност доводи на другу раван приче о доласку Гашића на чело БИА, раван која је иначе у директној вези с цитираном Беширијевом бригом због његове подложности политичком утицају.
Пре свега, свако постављење директора тајне службе, и у Србији и у свету, представља политичку одлуку, и сасвим је природно да ће бити изабрана особа која ће бити лојална, а не нелојална, политичком руководству своје земље, што је тим више оправдано ако је то руководство изабрано на демократским изборима. А ствар је цивилне контроле да се служби не дозволи да се претвори у партијску полицију што, наравно, нико не жели. Уосталом, оптужбе о приватизацији служби на рачун покојног Миодрага Ракића, шефа Тадићевог председничког кабинета, да не идемо даље у прошлост, представљају јасну опомену.
Али није ово главна опасност с којом се суочавамо када је реч о руковођењу нашим службама безбедности. Имајући у виду, наиме, да су после 5. октобра 2000. западне службе исказале јасну намеру да и нашу тајну полицију ставе под своју контролу као што су то учиниле у свим земљама бившег Источног блока, те да се међу „донаторима, спонзорима и пријатељима“ Беширијевог Института наводе и британска и америчка амбасада (и Стејт департмент, и Фонд браће Рокфелер који је разоткривен као хладноратовски параван ЦИА), тешко је избећи помисао да критика Гашића не проистиче из искрене забринутости да БИА под њим неће радити добро већ да неће радити онако како јој се прижељкује на Западу. С тим у вези, бележимо интересантну изјаву посланика СНС-а Владимира Ђукановића, иначе, члана скупштинског Одбора за контролу служби безбедности: „Гашић је велико искуство стекао руководећи Министарством одбране… Утегао је војне службе и истерао стране агенте из наше војске, због чега је постао трн у оку многих.“
Тако да нам, заправо, не преостаје ништа друго него да се понадамо да Братислава Гашића за нову функцију није препоручило само то што је издржао годину и по дана без иједне функције, и што је лојалан Александру Вучићу. И да му пожелимо успех у даљем раду, не зато што би неуспех био лош и по њега и по Вучића већ, пре свега, по Србију.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *