КЊИГЕ И ЖИВОТ

Чарлс Симић
ТАМО ГДЕ ПОЧИЊЕ ЗАБАВА
„Архипелаг“, Београд, 2017

Нова књига есеја и сећања Чарлса Симића Тамо где почиње забава (у преводу Весне Рогановић) представља репрезентативни избор најзначајнијих есеја овог великог светског песника и есејисте. Истовремено, ова књига показује и велики стваралачки лук и распон Симићеве поетичке и животне авантуре, па је утолико разумљивији прилично широк опсег тема којима се бави у овим есејима: од поетике до есеја о великим српским и светским песницима, од аутобиографије до критичке слике савремене Америке.
У књизи Тамо где почиње забава Симић најпре пише узбудљива сећања на Београд и бриљантне путописе о Њујорку и америчком Југу. То је распон околности које су обележиле његов живот и снажно се утиснуле у његово песничко и есејистичко стварање. Сећање на Београд постаје основа на којој се исписују епизоде из сопствене аутобиографије, поготову из детињства и раног одрастања, док у есејима о Њујорку и описима америчког Југа Симић открива недовољно познату Америку која често остаје изван разматрања и разумевања. Симићева слика Америке, проистекла из тумачења културних, друштвених и политичких прилика, дата је у снажној критичкој перспективи. Симићеви есеји о друштвеним и политичким питањима неки су од најоштријих и најангажованијих текстова неког од савремених писаца о кључним питањима модерне политике.
Јунаци ове књиге су Васко Попа и Иван В. Лалић, Александар Ристовић и Бата Михаиловић, Борислав Пекић и Пабло Неруда, Норман Манеа и Бенжамен Пере, Емили Дикинсон и Адам Загајевски. Необично заслужан за присуство модерне српске поезије у америчкој култури, Чарлс Симић је у књизи Тамо где почиње забава написао неколико незаборавних записа о великим српским песницима модерног доба. Симићево мишљење о поезији је упечатљиво и ефикасно, усредсређено на кључне поетичке и тематске елементе једног опуса. То се може пратити и у Симићевим есејима о српским јуначким песмама или у есејима о важним елементима песничког заната и разумевања саме поезије. Симићеви есеји о песничкој слици и о песничкој композицији, о песничком језику, о односу поезије и филозофије или историје и поезије представљају несвакидашњу одбрану поезије исписану у нашем времену.

Љиљана Дугалић
АЕРОПАГИТ
„Каирос“, Сремски Карловци, 2016

У новој збирци Љиљана Дугалић потврђује и унапређује најбоље квалитете по којој је њена проза позната: с једне стране продорност и пуноћу разумевања људског понашања које се огледа у прецизним, суптилним психолошким портретима ликова, с друге јасну и јаку етичку и духовну вертикалу која дефинише њену литерарну креативност. Проналазећи инспирацију у темама које се тичу наше савремене друштвене историје, или оне личне, породичне и интимне, она своје ликове и њихове преломне тренутке представља на књижевно уверљив и допадљив начин.

Миливоје Павловић
ВЕНАЦ ОД ТРЊА ЗА ДАНИЛА КИША
„Службени гласник“, Београд, 2016

Данило Киш био је један од најомиљенијих и најнеодољивијих људи. Какав је био он, таква је била и његова реченица (Матија Бећковић). Свестрано обдарен, сензибилан и образован, Киш је био један од не тако многобројних послератних писаца који су нашу књижевност одлучно повели према светским видицима и на свим меридијанима. Постао је грађанин света, а са њим помало и наша књижевност и наш језик (Милован Данојлић). „Венац од трња за Данила Киша“ свеобухватан је увид у живот и дело Данила Киша. Прави начин да се комплексно дело осветли са свих страна и заштити од бранитеља и оспоритеља – собом самим (Петар В. Арбутина).

Бранко Богдановић и Саша Ружесковић
СРБИЈА И СРБИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1914–1918
Архив Србије, Београд, 2016

Издање садржи фотографије из фондова и збирки Архива Србије од почетка ратних дејстава у јулу 1914, до реорганизације српске војске и формирања Српског добровољачког корпуса 1916. године. Међу објављеним фотографијама налазе се и оне које су начинили фотографи Милоје П. Игрутиновић, Риста Марјановић, Самсон Чернов и Љубомир А. Недељковић.
Коришћене су фотографије из Збирке фотографија, збирки Поклони и откупи и Varia, фонда Министарство иностраних дела и личних фондова Ристе Одавића, Николе Аранђеловића и Димитрија Маринковића.
Књига садржи предговор и избор од 300 фотографија.

Мирко Магарашевић
АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ЕРОТСКЕ ПОЕЗИЈЕ
„Академска књига“, Нови Сад, 2016

Антологија српске еротске поезије прва је такве врсте у простору српског језика и културе. Песници ове антологије разноврсношћу својих гласова и храбрим изразом, веома изазовно, сведоче и потврђују како и колико еротска поезија тражи, сеже и мами врхунце заноса и поноре страсти. Танка линија еротске инспирације у српској поезији зачиње се гласовима анонимних народних певача и хвата прве књижевне замахе у стиховима Симе Милутиновића, Његоша, Бранка и Лазе Костића, да би развила савремену еротску дубину тек од Црњанског, Петровића и Тишме, ка најбољим, ређим остварењима песника данашњице.

КРАЉЕВИНА СРБИЈА И КРАЉЕВИНА ШПАНИЈА. ДОКУМЕНТА
Архив Србије, Београд, 2016

У оквиру програма обележавања стогодишњице успостављања дипломатских односа Србије и Шпаније представљено је ново издање Архива Србије „Краљевина Србија и Краљевина Шпанија. Документа“, којим је покренута едиција Мала библиотека Архива Србије. Књигу су приредили др Мирослав Перишић, др Љубинка Шкодрић и Јелица Рељић. Реч је о зборнику докумената у коме су интегрално објављена 74 одабрана документа која се чувају у Архиву Србије и Националном историјском архиву Шпаније, а која сведоче о културним и дипломатским везама између наше две земље.

Душан М. Бабац, Александар М.

ТАЈНЕ КРАЉЕВСКОГ БЛАГА
„Еvro book“, Београд, 2016

Полазећи од тезе деценијама заступљене у посткомунистичкој историографији, фељтонистици и међу противницима монархије да је краљ Петар II Карађорђевић побегао из земље и однео народно благо, аутори документовано демаскирају овај вишедеценијски мит откривајући да је судбина злата и краљевских драгоцености била потпуно другачија. Аутори откривају колико су заправо злата краљ и влада понели током евакуације и шта је било са изузетно ретким уметничким делима и светињама у власништву краљевске породице.

Милутин Вукосављевић
СТАЗОМ СВЕТОГ САВЕ ОД СТУДЕНИЦЕ ДО ХИЛАНДАРА
„Рижа“, Краљево, 2016

Стварне стазе и стварни путеви и путељци који, без обзира на стварна места и стварне људе у њима, непогрешиво доводи до на најважнијег човековог пута, оног који сваког човека води од себе до себе. У томе је чар ове документаристичке приче, обичне по свему и необичне по свему.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *