Европски топли зец за Виктора Орбана

Због (новог) Закона о високом школству у Мађарској, а заправо због Џорџа Сороша, Европска комисија покренула је правни поступак провере овог акта

Премијер Мађарске Виктор Орбан има дугу историју сукоба са Бриселом. Пре шест година Европска комисија тужила га је за покушај укидања медијских слобода, а потом следи серија истрага о томе да ли Мађарска крши европске законе о независности судства, националне банке и заштите података… Осуђивано је и постављање бодљикаве жице на границама према Србији и Хрватској, затварање миграната у транзитне зоне и контејнере, уговор са руском компанијом „Росатом“ о градњи два нова реактора једине активне нуклеарке у Пакшу (због „кршења“ правила ЕУ о јавним набавкама)… Све досадашње истраге и процеси званичног Брисела завршавали су се политичким нагодбама. Орбан је своју конзервативну владу пред ЕП бранио чак седам пута, али осми пут – 26. априла ове године – остаће упамћен као најнепријатнији до сада. Премијер Орбан морао је да слуша тешке оптужбе против своје владе, али ни сам није остао дужан.

[restrict]

СОРОШЕВ БИСЕР „Недавно усвојени мађарски закон о високом образовању виђен је од стране многих као покушај да се затвори Централноевропски универзитет који је бисер у круни Европе након подела, слободне Европе… Европска комисија то је анализирала (урадила је дубинску правну процену) и одлучила да против Мађарске покрене судски поступак за кршење европских закона. Будимпешта има месец дана да одговори на наше званично обавештење о томе“, изјавио је на пленарној седници Европског парламента Франс Тимерманс, потпредседник ЕК, дан пошто се у Бриселу сусрео с Мајклом Игнатијевим, ректором ЦЕУ у Будимпешти, као и Ђерђом (Џорџом) Сорошем, оснивачем и финансијером поменутог универзитета.

Реторичком баражу против Орбана прикључио се и члан ЕП из Италије Ђани Питела (шеф групе социјалиста).

„Ви сте врло свесни да ЕП не брани интересе америчког финансијера него очекивања младих Мађара који не желе да остану без доброг универзитета. Ми не бранимо само Централноевропски универзитет већ све универзитете, науку, истраживање, школство… Штитимо све што наглашава демократију и то није повезано само са универзитетом“, поручио је Питела.

Врло оштар тон дебати дао је и шеф групе либерала Ги Верхофштат из Белгије. „Мађарска је нарушила све принципе, а опет каже да жели да остане у ЕУ. Више ценим евроскептике који отворено кажу: не волимо Унију и хоћемо напоље! Ви желите да наставите да узимате новац из европских фондова, али не желите и европске вредности!? Како бисте то назвали? Сигурно не претерано ’храбрим’ потезом. Поготово не – политички принципијелним“, изјавио је Верховштат, алудирајући на чињеницу да је Мађарска трећи нето прималац из буџета Европске уније (иза Словачке и Чешке) и да је лане из европске касе по становнику добила 470 евра.

 

СЕКУНДАРНИ ТЕАТАР „Ми нисмо просјаци. Таква расподела буџета потпуно је оправдана јер је циљ да се после комунистичке владавине на истоку Европе створе исти услови као на Западу“, одговорио је Орбан, додајући да најављено пооштравање закона у вези са невладиним организацијама (о ком се у Бриселу такође расправљало) није само у фокусу Мађарске већ је тема у више земаља чланица ЕУ. Основно питање код свих њих је исто: Како учинити транспарентним функционисање организација које покушавају да утичу на демократско доношење одлука? Мађарска влада само жели да зна чији новац и интерес стоји иза НВО!

На крају, мађарски премијер још је рекао да је привржен ЕУ, али да жели другачију, реформисану Унију. „Незадовољни смо начином њеног рада. А прави аспект напада на Мађарску, када се расправља о стању основних права у њој, заправо је само један – усељавање избеглица! Све остале теме су ’секундарни’ театар. И нека европарламентарци упамте – Мађарска ни по коју цену неће примати мигранте. Ми молимо да нам не намећу да живимо у таквом свету. Ко пусти мигранте треба да зна да ће му деца и унуци живети у сасвим другачијем свету. Јер у миграцији се сусрећу две културе: европска, која одваја религију и политику, и она друга која сматра да су то неодвојиве ствари! Упркос томе што многи у Европи мисле да те две културе могу да се мешају, то није тачно. Мигранти се неће интегрисати, нема шансе да се створи нови и бољи квалитет“, подвукао је Виктор Орбан.

Дан касније, 27. априла, премијер Орбан рекао је у Бриселу лидерима Европске народне партије (ЕПП), коме припада и Фидес чији је он председник, да ће модификовати мере Закона о високом образовању у Мађарској (због којег је покренут правни поступак) у делу за који су критичари рекли да „напада“ академску слободу, тражити компромис с Бриселом – али да из „спорног“ закона неће брисати решења којима укида привилеговани положај конкурената у односу на европске универзитете.     

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *