Поповић на Криму: Косово је Србија, Крим је Русија!

Пише Зоран Цветановић

Делегација Српске народне партије, предвођена председником ове странке Ненадом Поповићем, боравила је у званичној посети Криму, где је учествовала у свечаном обележавању трогодишњице спровођења референдума о присаједињењу Крима Русији

Током дводневне посете Криму председник СНП-а Ненад Поповић састао се са председником Републике Крим Сергејом Аксијоновим, председником кримског парламента Владимиром Константиновим, као и са руководством кримског регионалног одељења владајуће Јединствене Русије.
На састанку са Аксијоновим Поповић је поручио да је питање Крима решено и да је већини западних држава и политичара јасно да његово враћање у претходни систем није могуће. Они су се сложили да је од највећег заједничког интереса да владе Србије и Крима у будућности развијају чвршће економске односе, уз оцену да за то постоји огроман потенцијал.
Поповић је истакао да је Крим у овом тренутку једно од тржишта са највећим инвестицијама и растом у Европи, док је Србија једина европска држава која може да извози своју робу на територију Крима без царина. „Уз то, Крим одликује лака транспортна доступност која отвара пут за снабдевање читавог југа Русије производима из Србије“, објаснио је председник СНП-а и додао да се највећи потенцијал за развој економске сарадње Србије и Крима налази у областима грађевинарства, пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма. „Србија треба да искористи тај потенцијал у највећој могућој мери, јер је то пут за остварење привредног раста и отварање нових радних места“, рекао је Поповић.
СНП и Јединствена Русија продубљују сарадњу Истог дана делегација СНП-а се састала са делегацијом Кримског регионалног одељења Јединствене Русије. На састанку је закључено да две партије остварују висок ниво сарадње у области организационог деловања, обуке кадрова, социјалне и економске политике, међународних односа и других сфера од заједничког интереса за две партије.

[restrict]
Шефови делегација Поповић и Константинов исказали су спремност да у будућности у још већој мери раде на унапређењу односа две партије, а све у циљу даљег развоја билатералне сарадње Србије и Русије и подизања квалитета живота њихових грађана.
Након састанка потписан је Протокол о сарадњи између Покрајинског одбора СНП-а у Војводини и Кримског регионалног одељења ЈР.
Грађани су Крим вратили Русији Другог дана посете Криму председник СНП-а био је гост на централној свечаности поводом обележавања трогодишњице референдума која је одржана у кримском парламенту. Током свог обраћања Поповић је поручио да је „дубоко у срцима људи који живе на Криму, али и оних широм Руске Федерације, Крим одувек био саставни и неотуђиви део Русије“.
„И код нас у Србији сви са поштовањем и дивљењем гледају на храброст и одлучност грађана Крима да се врате у састав Русије“, поручио је Поповић и нагласио да братске и духовне везе српског и руског народа сежу вековима у прошлост.
„Први светски рат је можда најочитији пример колико је снажно пријатељство српског и руског народа. Русија је – само да би заштитила Србију и спречила њено уништење – ушла у сукоб са Немачком и Аустроугарском“, подсетио је Поповић.
„Срби то не заборављају“, подвукао је он и додао да је Србија након Октобарске револуције „раширених руку примила руске исељенике“.
„Највећи број њих је пут Србије кренуо управо одавде, са обала Крима!“, рекао је Поповић и подсетио да је руски царски архитекта Николај Краснов, творац чувеног Ливадијског дворца у Јалти на Криму, емигрирао у Србију, где је пројектовао неке од најлепших грађевина у Београду. „Недавно је једна од главних улица у Београду понела име Николаја Краснова“, истакао је у свом обраћању Поповић.
Свечаности у парламенту Крима присуствовали су високи званичници Руске Федерације, Републике Крим и представници влада и парламената страних држава.
Одговор на претње украјинског режима: Крим је Русија! Посета делегације СНП-а Криму изазвала је оштру реакцију украјинских власти које су „запретиле“ санкцијама и кривичним пријавама због „кршења украјинског законодавства“.
Ненад Поповић је за „Печат“ поручио да је за њега питање Крима решено.
„Као што је Косово Србија, Крим је Русија. Грађани Крима су на законитом и слободном референдуму донели одлуку да се врате тамо где су одувек духовно и историјски припадали – у своју отаџбину Русију. Желим најбоље односе са пријатељским народом Украјине, али сам против режима који је на власт дошао државним ударом и који спроводи прогон руског народа. Русија је увек подржавала Србију, а посебно о питању Косова и Метохије и Републике Српске. Сматрам да као две братске земље морамо да се међусобно подржавамо о свим питањима у којима једна или друга држава препознају важан државни и национални интерес“, закључио је председник СНП-а.

Споразум СНП и ЈР отвара врата за сарадњу Крима и Војводине

Коментаришући потписан споразум, председник Покрајинског одбора СНП-а Велимир Марјановић нагласио је да „овај споразум не означава само наставак и конкретизацију досадашње партнерске сарадње Јединствене Русије и Српске народне партије већ представља и значајан догађај за почетак перспективне политичке и економске сарадње руског Крима са српском Војводином“.
„Споразум предвиђа сарадњу два регионална дела братских партија у области размене информација и политичких ставова значајних за две регије, размену организационих искустава, учешћа у раду органа својих држава и посебно сарадњу на пољу омладинске политике, спорта, науке и културе“, прецизирао је Марјановић.

Све што кримски Татари нису имали у Украјини, сада имају у Русији

Током боравка на Криму Ненад Поповић је разговарао и са Ибрахимом Ширином, једним од најутицајнијих представника татарске етничке заједнице на Криму и кандидатом за њеног будућег председника.
На референдуму 2014. године већина кримских Татара, који чине 13 одсто становништва ове републике, гласала је да се Крим врати под окриље Русије, а Поповић сматра да су тиме „послали снажну поруку да као важна етничка заједница која је током историје често била злоупотребљавана, желе стабилност и мир“.
„Зато данас, као грађани Руске Федерације чији је статус и положај правно регулисан одмах након референдума, слободно заступају своју исламску веру и културу на мултиетничком Криму. Ширин ме је примио срдачно у својој кући. Разговарали смо о томе колико је важно неговати различитости и удружити све наше потенцијале, без обзира којој вери или нацији припадамо, како бисмо допринели развоју средине у којој живимо“, рекао је Поповић и подсетио да је одрастао у Тузли где је живело 70 одсто муслимана.
„Учен сам од малих ногу да живим у разумевању и толеранцији. Зато сам врло добро разумео свог саговорника. Рекао ми је да татарска заједница најснажније подржава напоре Русије и њеног руководства, на челу са председником Владимиром Путином, да Криму обезбеди економски и социјални просперитет. Све што Крим није имао у Украјини, сада има у Русији“, пренео је Поповић утиске након сусрета са Ширином.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *