Излог књиге

Душан Михајловић
ВАЉЕВО – ЈЕДНА ЕПИЗОДА
Документарно-информативни центар, Ваљево, 2016

Бити први на некој државној или партијској функцији не значи и бити „први међу једнакима“, како је наивно у време активног бављења политиком представљан Душан Михајловић. Када је био први, није био међу једнакима, а када се нашао међу једнакима, почео је да пише књиге, и то на основу записа које је водио када је био први. Ову књигу чине личне белешке и записи који говоре о периоду од 21. априла 1978. до 27. новембра 1989. Како истиче сам аутор, она није писана из данашњег угла, и у њој нема накнадне памети, нових сазнања, прилагођавања и улепшавања. „Ваљево – једна епизода“ подстиче на размишљање да је град заправо онакав какви смо ми.

Јенс-Мартин Ериксен
БЕЛИ КОНОПАЦ ЗА ФИЛИПА ДЕПРЕА
„Албатрос плус“, Београд, 2017

Роман данског писца Јенс-Мартина Ериксена Бели конопац за Филипа Депреа први је у светској књижевности који се тематски бави трговином људским органима током трагичних ратних збивања на Косову. Главни јунаци су Тереза Халили, ћерка албанског дипломате из времена Енвера Хоџе која живи у Паризу, и Филип Депре, новинар „Санди тајмса“ из Лондона. Они се срећу у Тирани, а стицајем низа околности наћи ће се у вртлогу историјских збивања, погубног деловања УНМИК-а, ратно-профитерске албанске мафије која је злокобном „жутом кућом“ обележила балканске ратове деведесетих.

Алексеј Слаповски
ЈУНАК НАШИХ ДАНА
„Архипелаг“, Београд, 2017

Роман Алексеја Слаповског Ја нисам ја узбудљива је књига о транзицији и о личном и колективном идентитету у времену транзиције. Према мишљењу руске књижевне критике, Ја нисам ја је један од најбољих руских романа у последњих четврт века.
Главни јунак Сергеј Алексејевич Недељин је обичан човек који живи, као и многи око њега, животом скромног грађанина. Он воли да посматра људе и да се уживљава у то како они живе и шта раде, а често пожели и да буде на њиховом месту, да живи њихов живот.
Преокрет настаје када у себи открије способност да може и буквално, физички, да пређе у тело другог човека, остајући и даље он, а истовремено је и неко други…
Стално мењајући свој идентитет, јунак овог изврсног и духовитог романа показује зашто је лакше живети туђе животе од сопственог.
Алексеј Слаповски је један од најзначајнијих и најпревођенијих савремених руских писаца. Слаповски је аутор читаних романа и извођених позоришних драма. На основу његових романа у Русији је снимљено неколико филмова и ТВ серија.

Саша Еди Ђорђевић
ЈАНИЧАР
„Evrobook“, Београд, 2017

Године 1521. Смедеревски санџак био је један од најсевернијих крајева моћног Османског царства, полазна тачка за продор у само срце Европе. Тежак али махом миран живот сељана тог краја промениће се из корена када у њихов крај дојаше чета елитних турских војника, јаничара, наплати данак у крви и одведе групу сасвим младих дечака у Истанбул. Том приликом ће се раздвојити и два рођена брата,Стефан и Гојко, чије ће животне приче поћи сасвим различитим током све док се једнога дана поново не укрсте на потпуно неочекиван начин… Потресна прича, каквих је широм Србије било на стотине, преко сјаја и богатства султанових одаја заправо нас води у најмрачнији и најтужнији период српске историје.
Овај дебитантски роман Саше Едија Ђорђевића доживео је друго издање након што је прво распродато за непуна три месеца. Радња Ђорђевићевог историјског трилера је одушевила домаћу публику подједнако колико и животна прича аутора, који поред писања има дугу и успешну каријеру инспектора у Министарству унутрашњих послова, а уз то је и фронтмен смедеревског хард-рок бенда Патриас. Његов роман Јаничар преведен је и на бугарски језик, ускоро ће се појавити као издање једне од највећих издавачких кућа из ове земље – Софтпресс.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *