Зелена линија корупције

24За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Како ће највећа корупционашка афера у Мађарској утицати на исход тамошњих избора наредне године?

Да ли је изградња четврте линије будимпештанског метроа (тзв. зелене линије) најкорумпиранија инвестиција од промене система пре четврт века у Мађарској, или је само (нај)јачи адут (иако први) кампање десно-конзервативног премијера Виктора Орбана у предизборној 2017. години?

[restrict]

ИЗВЕШТАЈ ОЛАФ-а Орбанова влада је 1. фебруара објавила извештај Европског бироа за борбу против превара (ОЛАФ) у вези са инвестиционим улагањима у изградњу поменуте четврте линије метроа у мађарској престоници, а дан касније овај докуменат (од 104 стране) предала Главном одељењу за корупцију и привредни криминал Националне истражне канцеларије (ННИ) при Државној безбедности Мађарске. Рок за завршетак истраге је 23. март, али он може да се продужи.
Основни проблем у реализацији инвестиционог пројекта линије М-4, како ОЛАФ наводи, био је у непостојању главног извођача радова, као и неправилностима у вези са 60 уговора у укупној вредности од преко 540 милиона евра, од којих је више од 190 милиона евра дала ЕУ и ту суму би (на предлог ОЛАФ-а) Европска комисија могла да затражи натраг.

СПОРНИ УГОВОРИ Највише причињене штете повезано је са пет уговора. Један је уговор са Сименсом (о снабдевању метроа струјом и управљање возовима), вредан око 100 милиона евра, за који се сматра да је поменута фирма због инсајдерске информације дошла до нелојалне предности у тендерској утакмици и добила посао. ОЛАФ тражи да се врати комплетан износ добијеног бриселског новца за тај пројекат.
И код другог уговора, са Алстомом, вредног скоро 30 милиона евра (за куповину вагона метроа), исти је разлог. Ту се такође, због информације инсајдера, дошло у недозвољену предност над конкуренцијом и тражи се повраћај тог новца.
Код уговора са компанијом Свиетелски о изградњи ентеријера десет метро станица (колико их зелена линија има), чија вредност је била 130 милиона евра, због неправилног тендерског процеса – ОЛАФ од Будимпеште тражи враћање скоро 25 милиона евра.
Брисел је незаконитим прогласио и тендер за изградњу тунела за метро станице (дугог 7,4 километра). Конзорцијум БАМКО, од 200 милиона евра, треба да врати 26 милиона.
И од фирме Страбаг, у петом уговору, вредном 12 милиона евра – о изградњи бетонске конструкције на пештанском Тргу Барош – због неправилности у тендерском процесу тражи се да врати преко 8 милиона…

ПОГАЂАЊЕ Каква је пракса повраћаја новца у оваквим случајевима била до сада?
Пракса је (веровали или не) таква, да уколико Унија доведе под знак питања неку инвестицију коју суфинансира, онда креће – погађање! Тако је, иначе, било и у свим ранијим случајевима који су се у Мађарској дешавали у периодима све три Орбанове владе. Редослед потеза је следећи: ОЛАФ саопштава конкретну суму коју Будимпешта треба да врати, а ако је она оспори – њену висину одредиће Европска комисија. И на одлуку ЕК Мађарска може да се жали, тако да процедура може да траје месецима. Трећи начин је извансудско поравнање Будимпеште и Брисела, а ако нема компромиса, обавезујућу одлуку донеће Европски суд у Луксембургу.
Досадашње искуство показује да се чак у две трећине случајева није платила стварна сума казне.

ПОЛИТИКА КОРУПЦИЈЕ Ова афера је Фидесов изборни џокер. Пре избора који ће се одржати 2018. године, свакако да је владиним странкама добродошао овај случај, јер опозиција поменуту коалицију перманентно напада због – системске корупције. „Афером метро“ Виктор Орбан своје идеолошке противнике намерава да ућутка управо њиховим најјачим оружјем – корупцијом. Јер, на првој страни ОЛАФ-овог извештаја као таргетирана лица наводе се самоуправа Будимпеште (чији је градоначелник тада био либерал Габор Демски), фирма Алстом и бивши премијер Петер Међеши, који је као нестраначка личност изабран на чело владе формиране у мају 2002. од стране социјалиста (МСП) и Савеза слободних демократа (СДС).
Вишемесечна процедура у Бриселу (у предизборној години) пружиће Орбану могућност да покаже да је афера која указује на највећу корупцију свих времена у земљи чији је премијер – везана за мађарску левицу.
Без обзира на дужину судског процеса и евентуалну ослобађајућу пресуду, он тему корупције наредних 365 дана потпуно жели да одузме од социјалиста и либерала, максимално их неутралише у кампањи и поново добије парламентарне изборе. Треће заредом!

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *