Грађа за речник 30 / ПРАЊАНИ: АЕРОДРОМ У МРАКУ ИСТОРИЈЕ

draza-pranjaniПише Милован Данојлић

Сећање на прањанску ратну епизоду у Америци негују ретки живи ветерани, док се код нас о њој пола века није смело говорити. Акцију спасавања савезничких пилота је, како чусмо преко телевизије, и прочитасмо у новинама, организовала Југословенска војска у Отаџбини, скраћено ЈВуО. Ово је службени, широј јавности мало познат назив за четничку герилу Драже Михаиловића. То је, такорећи, једна шифрована скраћеница, згодна да се прикрије непријатна истина

Пре неки дан Њ. е. Кајл Скот, у пратњи британског колеге и наших званичника, посети село Прањане, општина Горњи Милановац, да положи венац на спомен-плочу постављену у пустари где се, крајем Другог светског рата, утврдило српско-америчко пријатељство. Реч је о подухвату извлачења преко 500 америчких пилота чији су апарати били оборени на нашем делу европског ратишта да би, сабрани у Прањанима, били враћени у своје базе на југу Италије. Одонда су прошле 72 године. Јубиларне годишњице се обично завршавају нулом, или петицом, али понекад, ето, за учвршћивање поремећених међудржавних односа може и двојка да послужи. За седамдесету годишњицу Његова екселенција није била у Београду, осамдесету неће код нас дочекати, па се морао ухватити за оно што је календар нудио.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Vaso Petković

    Nisu samo sa Pranjana spašavani američki piloti.Improvizovani aerodrom bio je i u mom selu Boljaniću na Ozrenu, sa koga je poletjelo za Italiju oko 45 spašenih pilota.Sve bi to bilo u redu da nakon 50.godina potomci tih istih zločinaca,koji su srušili čuveni most na rijeci Bosni u Doboju,remek djelo tadašnjeg građevinarstva-poznatog pod imenom-“Most Kraljice Marije”,porušili mnoge gradove po Srbiji i ostalim srpskim oblastima,nisu se vratili na mjesto zločina i, u znak zahvalnosti za spašavanje oko 500.pilota,ponovo sve bombardovali i kontaminirali osiromašenim uranijumom.Nakon 4,5 milijardi godina(vrijeme raspada uranijuma) više sigurno neće biti ni jednog živog Srbina!!!!Tu tragičnu istinu trebalo je sasuti u lice Skotu da shvati razmjere zločina koga su počinili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.