Излог књиге

Антон Холцер
ЏЕЛАТОВ СМЕШАК
„Прометеј“, Нови Сад, РТС, Београд, 2015
dzelatov smesakСведочанство о мало познатим догађањима у Првом светском рату – на основу аутентичних фотографија. Прича о жртвама, о хиљадама недужних ликвидираних на истоку и на југоистоку Европе, без претходне истраге и без вођења доказног поступка, без могућности да се бране пред судом. Аустријски историчар фотографије доказује да овде није реч о испадима појединаца или изолованих позадинских јединица већ о систематском рату против цивила. Књига и о нашим жртвама, а од ретких заснованих на страним изворима.

Бојан Димитријевић и Душан Бабац
ЂЕНЕРАЛ МИХАИЛОВИЋ – ЗАВРШНА РЕЧ
„Evro Book“, Београд, 2015
Kњига Ђенерал Михаиловић – завршна реч је сажета биографија вође Равногорског покрета отпора у окупираној Краљевини Југославији 1941–1945. године. Посебан нагласак дат је на акцији заробљавања ђенерала Михаиловића, монтираном судском процесу и погубљењу о којем нема документарних трагова. Књига је написана на основу обимног архивског истраживања и илустрована са неколико стотина фотографија и других илустрација које су аутори прикупили у вишегодишњем бављењу овом темом.

Ратко Дангубић
ТОЛИКО ТОГА ЈЕ ВЕЋ ТАМО
„Архипелаг“, Београд, 2016
Нова књига прича приповедача, романсијера и афористичара, писца романа Moving Day и Острво од пепела доноси мајсторски написане, узбудљиве и духовите, разноврсне и критички интониране приче о свакодневици, кризи, актуелним изазовима, недавним искуствима историје, европским градовима и српској транзицији.
Приче Ратка Дангубића у књизи Толико тога је већ тамо представљају непосредан сусрет са чињеницама стварности. Приповедач препознаје и открива различите слојеве стварности показујући и њену пуноћу и њену празнину, часове пада и часове узлета, тренутке у којима јунаци проналазе свој избор и тренутке у којима, под притиском свакодневице, одустају од свега у чему се уобличавали своју судбину.
У овим језгровитим и сигурно вођеним причама снажно пулсира савремени живот са свим његовим изразима.

Милан Кундера
ПРАЗНИК БЕЗНАЧАЈНОСТИ
„Лагуна“, Београд, 2016
Роман надахнут временом које је постало комично јер смо изгубили сваки смисао за хумор. Славни чешки писац Милан Кундера, који већ одавно пише само на француском језику, и код нас је правовремено стекао велику популарност. За оне који познају Кундерино дело неће бити нимало неочекивана његова тежња да у роман унесе елеменат неозбиљности. У Празнику безначајности Кундера коначно остварује свој дуго сањани естетски сан: да осветли најозбиљније проблеме а не напише ниједну озбиљну реч, да фасциниран стварношћу савременог света ипак узмакне сваком реализму.

Бојан Тимотијевић
МАСОНИ – СКРИВЕНА ИСТОРИЈА
„Акиа Мали Принц“, Београд, 2015
Ова књига према речима аутора, између осталог, говори и томе да ли је масонерија једна од „нерешених“ загонетки, испитујући различите могућности њеног настанка, кроз јединствено путовање кроз миленијуме, од садашњице, преко илумината, ренесансних магова, градитеља катедрала, витезова темплара, алхемичара, розен-кројцера, кабалиста, старозаветних патријарха, фараона древног Египта, све до несталог континента Атлантиде. Књига говори и како су мистерије попут Светог Грала, Ковчега завела, Филозофског Камена, Тарота и Кахале повезане са легендом о Соломоновом храму и његовим архитектом Хирамом Абифом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *