Izlog knjige

Anton Holcer
DŽELATOV SMEŠAK
„Prometej“, Novi Sad, RTS, Beograd, 2015
dzelatov smesakSvedočanstvo o malo poznatim događanjima u Prvom svetskom ratu – na osnovu autentičnih fotografija. Priča o žrtvama, o hiljadama nedužnih likvidiranih na istoku i na jugoistoku Evrope, bez prethodne istrage i bez vođenja dokaznog postupka, bez mogućnosti da se brane pred sudom. Austrijski istoričar fotografije dokazuje da ovde nije reč o ispadima pojedinaca ili izolovanih pozadinskih jedinica već o sistematskom ratu protiv civila. Knjiga i o našim žrtvama, a od retkih zasnovanih na stranim izvorima.

Bojan Dimitrijević i Dušan Babac
ĐENERAL MIHAILOVIĆ – ZAVRŠNA REČ
„Evro Book“, Beograd, 2015
Knjiga Đeneral Mihailović – završna reč je sažeta biografija vođe Ravnogorskog pokreta otpora u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji 1941–1945. godine. Poseban naglasak dat je na akciji zarobljavanja đenerala Mihailovića, montiranom sudskom procesu i pogubljenju o kojem nema dokumentarnih tragova. Knjiga je napisana na osnovu obimnog arhivskog istraživanja i ilustrovana sa nekoliko stotina fotografija i drugih ilustracija koje su autori prikupili u višegodišnjem bavljenju ovom temom.

Ratko Dangubić
TOLIKO TOGA JE VEĆ TAMO
„Arhipelag“, Beograd, 2016
Nova knjiga priča pripovedača, romansijera i aforističara, pisca romana Moving Day i Ostrvo od pepela donosi majstorski napisane, uzbudljive i duhovite, raznovrsne i kritički intonirane priče o svakodnevici, krizi, aktuelnim izazovima, nedavnim iskustvima istorije, evropskim gradovima i srpskoj tranziciji.
Priče Ratka Dangubića u knjizi Toliko toga je već tamo predstavljaju neposredan susret sa činjenicama stvarnosti. Pripovedač prepoznaje i otkriva različite slojeve stvarnosti pokazujući i njenu punoću i njenu prazninu, časove pada i časove uzleta, trenutke u kojima junaci pronalaze svoj izbor i trenutke u kojima, pod pritiskom svakodnevice, odustaju od svega u čemu se uobličavali svoju sudbinu.
U ovim jezgrovitim i sigurno vođenim pričama snažno pulsira savremeni život sa svim njegovim izrazima.

Milan Kundera
PRAZNIK BEZNAČAJNOSTI
„Laguna“, Beograd, 2016
Roman nadahnut vremenom koje je postalo komično jer smo izgubili svaki smisao za humor. Slavni češki pisac Milan Kundera, koji već odavno piše samo na francuskom jeziku, i kod nas je pravovremeno stekao veliku popularnost. Za one koji poznaju Kunderino delo neće biti nimalo neočekivana njegova težnja da u roman unese elemenat neozbiljnosti. U Prazniku beznačajnosti Kundera konačno ostvaruje svoj dugo sanjani estetski san: da osvetli najozbiljnije probleme a ne napiše nijednu ozbiljnu reč, da fasciniran stvarnošću savremenog sveta ipak uzmakne svakom realizmu.

Bojan Timotijević
MASONI – SKRIVENA ISTORIJA
„Akia Mali Princ“, Beograd, 2015
Ova knjiga prema rečima autora, između ostalog, govori i tome da li je masonerija jedna od „nerešenih“ zagonetki, ispitujući različite mogućnosti njenog nastanka, kroz jedinstveno putovanje kroz milenijume, od sadašnjice, preko iluminata, renesansnih magova, graditelja katedrala, vitezova templara, alhemičara, rozen-krojcera, kabalista, starozavetnih patrijarha, faraona drevnog Egipta, sve do nestalog kontinenta Atlantide. Knjiga govori i kako su misterije poput Svetog Grala, Kovčega zavela, Filozofskog Kamena, Tarota i Kahale povezane sa legendom o Solomonovom hramu i njegovim arhitektom Hiramom Abifom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *