Велика породица добрих замисли

Луткарско позориштеКако су се под плаштом добрих идеја нашли луткарско позориште и џез фестивал, Ниш и Панчево

Луткарско позориште у Нишу стасава заједно са својим првим посетиоцима. Сада већ времешне Нишлије од 60 и кусур лета присећају се свог детињства када су с поносом истицали да су њихове позоришне даске једине тога типа у југоисточној Србији.

КУЋА ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ Истом чињеницом сада се диче и њихови унуци. Али за разлику од својих старијих суграђана, они се радују и једној новини: први пут од оснивања ово јединствено позориште које годишње посети око 30.000 гледалаца, деце предшколског и школског узраста, добило је балетски под на сцени и боље услове за рад захваљујући средствима које је обезбедио НИС.

Зорица Филиповић из Луткарског позоришта у Нишу објашњава да се оно налази у згради у коју је усељено пре 39 година, и да од тада није реновирано. То је био, истиче она, главни покретач да ова кућа стара 58 година пријави свој пројекат „Позорница – срце позоришта“ и пошаље на адресу НИС-а.

„Предлог пројекта је била санација позорнице, што је тек део ширег плана који обухвата више организационих и инвестиционих фаза. НИС је препознао да овде није реч само о нашем позоришту као установи културе од значаја за град и регион већ и о потребама локалне заједнице која је усмерена на нашу зграду и у смислу посетилаца програма позоришта и оних који ову салу користе за своје програме, обележавање јубилеја, културно-уметничке програме, и семинаре, а то су основне и средње школе, факултети и сам град Ниш.“

„Заједници заједно“, програм подршке локалној заједници, за осам година умрежио је у једну велики породицу бројне установе које унапређују рад културних, образовних и спортских институција.

Панчево џез фестивалОД ЛОКАЛНОГ ДО СВЕТСКОГ Пројекти у оквиру програма „Заједници заједно“ реализовани су у свим градовима у којима НИС послује у нашој земљи. До сада је подржано готово 760 пројеката и у развој локалних заједница уложено 800 милиона динара. Иновативне идеје, пројекти из области културе, науке, спорта, заштите животне средине, као и помоћи социјално угроженим групама, радо су прихваћени од стране НИС-а који кроз подршку овим пројектима стаје у ред друштвено најодговорнијих компанија.

Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу и омладину Панчева, подсетио је да је прошле године НИС подржао Панчевачки џез фестивал под слоганом „Све боје џеза“ и да је та помоћ драгоцена.

„Драго ми је да је НИС препознао један квалитетан фестивал који се у овом тренутку налази у самом врху џез фестивала у земљи, иза Београда и Новог Сада.“

Фестивал је, подсетимо, отворио Курт Елинг, звезда америчке сцене и водећи светски џез вокал у последње две деценије. Овом музичару из Чикага, добитнику најпрестижнијих награда у свету џеза и носиоцу титула најбољег певача у годишњим изборима критичара и публике, придружили су се и други врхунски интернационални џез музичари и састави, као што су амерички трио „The Bad Plus“, другопласирани џез састав на свету „Daunbita“ и британски састав „Get The Blessing“.

Ова манифестација је, напомиње Ротар, апсолутна прерасла оквире Панчева и, судећи по репортажама које су након овог догађаја освануле у светским џез часописима, постала препознатљива не само у региону него и у свету.

КОНКУРС ТРАЈЕ ДО 21. ЈУНА Ове године због великог интересовања компанија НИС је продужила рок за пријаву пројеката у оквиру конкурса „Заједници заједно“ до 21. јуна. Све заинтересоване непрофитне организације и институције из 11 градова и општина у Србији у којима НИС послује – Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Кањижа, Србобран, Житиште и Нови Бечеј, могу да конкуришу пројектима. Oдлука о продужењу рока донета је како би свим заинтересованима било омогућено да пријаве своје пројекте. О избору подржаних пројеката одлучиваће комисија коју чине представници НИС-а и локалних самоуправа, као и угледне личности из тих средина. Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“ могу се наћи на сајту www.zajednicizajedno.nis.eu.