Velika porodica dobrih zamisli

Lutkarsko pozorišteKako su se pod plaštom dobrih ideja našli lutkarsko pozorište i džez festival, Niš i Pančevo

Lutkarsko pozorište u Nišu stasava zajedno sa svojim prvim posetiocima. Sada već vremešne Nišlije od 60 i kusur leta prisećaju se svog detinjstva kada su s ponosom isticali da su njihove pozorišne daske jedine toga tipa u jugoistočnoj Srbiji.

KUĆA ZA SVE GENERACIJE Istom činjenicom sada se diče i njihovi unuci. Ali za razliku od svojih starijih sugrađana, oni se raduju i jednoj novini: prvi put od osnivanja ovo jedinstveno pozorište koje godišnje poseti oko 30.000 gledalaca, dece predškolskog i školskog uzrasta, dobilo je baletski pod na sceni i bolje uslove za rad zahvaljujući sredstvima koje je obezbedio NIS.

Zorica Filipović iz Lutkarskog pozorišta u Nišu objašnjava da se ono nalazi u zgradi u koju je useljeno pre 39 godina, i da od tada nije renovirano. To je bio, ističe ona, glavni pokretač da ova kuća stara 58 godina prijavi svoj projekat „Pozornica – srce pozorišta“ i pošalje na adresu NIS-a.

„Predlog projekta je bila sanacija pozornice, što je tek deo šireg plana koji obuhvata više organizacionih i investicionih faza. NIS je prepoznao da ovde nije reč samo o našem pozorištu kao ustanovi kulture od značaja za grad i region već i o potrebama lokalne zajednice koja je usmerena na našu zgradu i u smislu posetilaca programa pozorišta i onih koji ovu salu koriste za svoje programe, obeležavanje jubileja, kulturno-umetničke programe, i seminare, a to su osnovne i srednje škole, fakulteti i sam grad Niš.“

„Zajednici zajedno“, program podrške lokalnoj zajednici, za osam godina umrežio je u jednu veliki porodicu brojne ustanove koje unapređuju rad kulturnih, obrazovnih i sportskih institucija.

Pančevo džez festivalOD LOKALNOG DO SVETSKOG Projekti u okviru programa „Zajednici zajedno“ realizovani su u svim gradovima u kojima NIS posluje u našoj zemlji. Do sada je podržano gotovo 760 projekata i u razvoj lokalnih zajednica uloženo 800 miliona dinara. Inovativne ideje, projekti iz oblasti kulture, nauke, sporta, zaštite životne sredine, kao i pomoći socijalno ugroženim grupama, rado su prihvaćeni od strane NIS-a koji kroz podršku ovim projektima staje u red društveno najodgovornijih kompanija.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Pančeva, podsetio je da je prošle godine NIS podržao Pančevački džez festival pod sloganom „Sve boje džeza“ i da je ta pomoć dragocena.

„Drago mi je da je NIS prepoznao jedan kvalitetan festival koji se u ovom trenutku nalazi u samom vrhu džez festivala u zemlji, iza Beograda i Novog Sada.“

Festival je, podsetimo, otvorio Kurt Eling, zvezda američke scene i vodeći svetski džez vokal u poslednje dve decenije. Ovom muzičaru iz Čikaga, dobitniku najprestižnijih nagrada u svetu džeza i nosiocu titula najboljeg pevača u godišnjim izborima kritičara i publike, pridružili su se i drugi vrhunski internacionalni džez muzičari i sastavi, kao što su američki trio „The Bad Plus“, drugoplasirani džez sastav na svetu „Daunbita“ i britanski sastav „Get The Blessing“.

Ova manifestacija je, napominje Rotar, apsolutna prerasla okvire Pančeva i, sudeći po reportažama koje su nakon ovog događaja osvanule u svetskim džez časopisima, postala prepoznatljiva ne samo u regionu nego i u svetu.

KONKURS TRAJE DO 21. JUNA Ove godine zbog velikog interesovanja kompanija NIS je produžila rok za prijavu projekata u okviru konkursa „Zajednici zajedno“ do 21. juna. Sve zainteresovane neprofitne organizacije i institucije iz 11 gradova i opština u Srbiji u kojima NIS posluje – Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Pančevo, Zrenjanin, Kikinda, Kanjiža, Srbobran, Žitište i Novi Bečej, mogu da konkurišu projektima. Odluka o produženju roka doneta je kako bi svim zainteresovanima bilo omogućeno da prijave svoje projekte. O izboru podržanih projekata odlučivaće komisija koju čine predstavnici NIS-a i lokalnih samouprava, kao i ugledne ličnosti iz tih sredina. Svi uslovi i propozicije javnog konkursa „Zajednici zajedno“ mogu se naći na sajtu www.zajednicizajedno.nis.eu.