Ненад Поповић, председник Српске народне партије (СНП) – ПРОНАТОВСКА СТРАНКА НЕ БИ ПРЕШЛА ЦЕНЗУС

Ненад Поповић 1Разговарао Никола Мартић

Са ЕУ треба да развијамо најбољу могућу сарадњу, али без ступања у чланство. Правни оквир, функционисање институција система, слобода медија и изражавања која постоји у ЕУ, на то треба да се угледамо, али не видим економски интерес да постанемо члан ЕУ. Сматрам да Србија може да буде правна држава у којој функционишу институције система и без чланства у ЕУ. Пример Швајцарске и Норвешке то најбоље показује

Основана пре нешто више од годину дана, Српска народна партија (СНП) је успела да формира више од 100 општинских одбора широм Србије, док се њен председник Ненад Поповић профилисао као један од лидера националне политике због својих чврстих ставова о Русији, НАТО-у, Косову, Републици Српској. Иако важи за „руског човека“ и не скрива евроскептицизам, он сматра да Србија мора бити мост, а не провалија између Русије и Запада. Улазак на листу коју предводи Александар Вучић је за многе био изненађење, али Поповића са премијером Србије повезује и подршка коју су СНС и СНП добили од партије Јединствена Русија, чији је лидер Владимир Путин.

Добро је познато колико грађани Србије воле и поштују председника Русије Путина. Мислите ли да ће подршка Јединствене Русије СНС-у и вашој странци бити значајан фактор бирачима на изборима у недељу? Много странака би дало све за подршку Путинове партије, нарочито оне патриотског блока.

Јединствена Русија подржава нашу листу јер зна да никада нећемо издати њихову земљу и увести јој санкције. А будите сигурни да би други то урадили чим дођу на власт. Глас за листу коју предводи Александар Вучић је глас за развој најбољих односа са Русијом, не угрожавајући добре односе са ЕУ. Сигуран сам да ће подршка Јединствене Русије бити изузетно значајна, ако не и пресудна, приликом одлуке бирача. Русија је велика сила која води рачуна о томе коју ће опцију у некој земљи подржати партија Владимира Путина.

[restrictedarea]

Ако није изненађење то што је Путинова ЈР подржала вашу СНП, сматрате ли изненађењем то што је подржала Вучића кога су управо патриотске странке оптуживале да је ближи Западу него Русији?

Подршку Јединствене Русије видим као признање Александру Вучићу и мени за развој најбољих односа између Русије и Србије. Често и такозване прозападне и такозване патриотске странке не разумеју руску политику, па на прву лопту политичаре сврставају у прозападне или проруске играче. Тако наседају и многи аналитичари и интелектуалци. Шта нам заправо поручује Јединствена Русија? „Да Србија води политику у складу са српским интересима!“ Дакле, Русија жели да Србија води политику у интересу грађана Србије, а не у интересу ЕУ и НАТО. Али Кремљ не инсистира да Србија води проруску политику. Они нам кажу – будите Срби и водите политику у интересу Србије. Ништа више и ништа мање. Зато је подршка Русије тако драгоцена.

Да ли је за Русију прихватљива војна неутралност Србије?

Апсолутно. Војну неутралност морамо одржати не само због Русије него због Србије! Као што је важно и то што нас Русија ничим не условљава да водимо такву политику. Тако нам је олакшан пут у спровођењу политике очувања кључних српских националних интереса без икаквих уцена. Свесни смо условљавања Брисела и појединих западних центара моћи. Зато инсистирамо на формирању јаке владе.

Мислите ли да можемо опстати на позицији неутралности, иако расту притисци за улазак Србије у НАТО?

Последња истраживања показују више него јасно какво је расположење грађана Србије. Већина је за сарадњу са Русијом, а против уласка у ЕУ. Мислим да је то први тако јасно изражен тренд после 5. октобра. За улазак у НАТО изјашњава се тако мало грађана Србије да не би прешли цензус ако би којим случајем основали пронатовску странку! Да се нашалим, понекад размишљам да би то можда била добра идеја. Наравно, поред расписивања референдума о томе да ли су грађани за улазак Србије у НАТО или не – па да коначно то питање остане само на Твитер налозима НАТО лобиста. Однос Срба према НАТО је доказ да народ не може да се превари! Народ зна да Србија ближег пријатеља од Русије нема. Када је требало да се блокира резолуција Велике Британије у Савету безбедности УН о томе да смо геноцидан народ, Русија је уложила вето. Да је којим случајем та резолуција прошла, када бисте укуцали реч Србија на Гуглу, прво би изашло – геноцидан народ! Али Русија нас је спасла, као старији брат млађег брата. Када сада укуцате Србија на Гуглу, изађе – Новак Ђоковић! Треба ли, заиста, да икоме више објашњавамо зашто не смемо окренути леђа Русији? Дакле, будућност Србије је Новак Ђоковић, његова упорност, преданост, рад и борбеност. Млади имају сјајан узор у Нолету. Да је резолуција изгласана, да нас Русија није одбранила, понекад страхујем да би и Нолета оптужили за организовани злочиначни подухват – будући да нико од њега не може да освоји ниједан турнир. И када је требало да се спречи улазак Косова у УНЕСКО, Русија је то зауставила, уложивши огроман дипломатски напор.

Ненад Поповић 2Али Црна Гора граби ка НАТО, увела је санкције Русији…

Често се запитам могу ли часни Црногорци да се погледају у огледало, а да одмах не спусте поглед од када су постали НАТО сателит. Вероватно се тада сећају мудрости Светог Петра Цетињског, који је рекао на самрти свом синовцу и наследнику Његошу: „Моли се Богу и држи се Русије!“ Његош се молио Богу и држао се Русије, поставши највећи песник и филозоф, мудрац и државник и свога, и овога и будућег доба. Управо тај завет желе да нам избришу из колективног памћења, јер ако се сећамо мудрости највећег међу нама, великог Његоша, онда је избор јасан. Самим тим, антируски и антисрпски избор садашњих владара Монтенегра не само да је погрешан већ је и дубоко антињегошевски. Они хоће, али Његош неће у НАТО! Зато желе да направе своју цркву, да затру трагове СПЦ. Ако затру СПЦ, затрће и Његоша. Јер Његоша не могу да учлане у НАТО. Чинећи све да српски народ насилно прекрсти у црногорски и да га одроди од његове српске матице, црногорски поглавари су кренули у рат против Његоша. Узалуд. Његош је моћнији и од НАТО и од Шесте флоте!

Мислите ли онда да се поново отвара проблем Срба у региону, могући удар на Републику Српску, интезивирање напада на косметске Србе?

Поновио сам више пута да Републику Српску сматрам Србијом. Не мислим, наравно, на ново цртање граница на Балкану. Мислим на национално и духовно јединство Срба са обе стране Дрине. Главни чувар тог јединства је Српска православна црква, наш народ са обе стране Дрине, Милорад Додик, Емир Кустурица… Додик је свестан да би било какав атак на Српску био фаталан по све Србе. И свестан је да је драконска казна Радовану Караџићу у Хагу почетак велике операције дестабилизације Српске.

Важно је подсетити да се у време грађанског рата у Босни Додик није слагао са Караџићевом политиком, али је сада сагласан са неоспорном чињеницом да Хашки трибунал намерава да Србе прогласи страшилима новог доба. Зато Србија нема другог пута осим да, као гарант Дејтонског споразума, не дозволи урушавање РС.

То ће бити можда највећи изазов пред нама. Противник ће бити јак. НАТО је, подсетимо заборавне, најпре бомбардовао Српску, а тек потом Србију.

Овога пута НАТО се неће усудити да поново то учини, јер и Србија и Српска имају Русију и Путина као пријатеља. Имамо срећу и да је тога свестан највећи српски уметник Емир Кустурица. Он и Новак Ђоковић су доказ да патриотизам рађа светски успех! Да српски пркос побеђује и у свету спорта и у свету уметности. Интересантно је да су Срби успели баш у тенису и филму, у елитном спорту и елитној уметности, а да се при томе нису одрекли српског порекла. Напротив, и Ноле и Емир истичу своје српство у први план. Истовремено су обојица људи у којима нема ни трунке мржње према осталим народима. Они морају бити узор нашој деци. Понекад сматрам да је та порука важнија од сваке политике.

Чини се да сте били први политичар који се није либио да назове политику Хрватске – неоусташтвом.

Од када је Хрватска ушла у ЕУ, скинула је све маске. Највиши хрватски званичници покушавају да изврше ревизију историје НДХ и највећег српског града под земљом, Јасеновца, као и логора смрти у Госпићу, Јадовну и на Пагу. Сада званични Загреб каже да је Јасеновац био радни логор за преваспитавање непријатеља НДХ. Ломе се ћириличне табле, а на државној прослави „Олује“ пева усташки певач Томпсон. За тог Томпсона песме пише шибенски бискуп. Зато се не либим да устанем против лицемерја појединих држава у Европи које толеришу буђење неонацизма. Свет никада не сме да заборави да је цео Загреб хитлеровским поздравом и цвећем славио улазак немачких нациста у њихов град, док је Београд у исто време горео у пламену нацистичких бомби. Србија је и тада и сада на правој страни историје, а идеологија с тим нема никакве везе. Србија је на страни добра и на страни антифашизма. Морамо стално подсећати свет да је „Олуја“ највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. Хрватска није денацификована као Немачка и никада се није суочила са својим злочинима. Тај дан једном мора доћи.

Како ће изгледати сарадња са Вучићем у влади ако победи ваша коалиција? Хоћете ли бити руски играч у подели ресора? Хоћете ли бити гарант да Србија неће ући у НАТО?

Пре свега грађани су гарант да Србија неће ући у НАТО. Мотив да наша партија уђе у коалицију са СНС јесте тај да је Вучићева влада успела да издржи жестоке притиске са Запада да се уведу санкције Русији. Неки би поклекли под тим притиском, у то сам сигуран. Наша коалиција јесте гарант да Србија неће никада увести санкције Москви. То је против наших националних интереса јер бисмо тиме угрозили најбоље односе које имамо с Русијом. СНП ће у будућности имати улогу „националне противтеже“ у односу на НАТО лобије који се труде да што више утичу на државни врх.

Подсетићу вас да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Русији. За то је потребна огромна храброст. Русију сматрамо највећим пријатељем Србије, али Брисел и Вашингтон не сматрамо непријатељима.

Дакле, сигурни сте у победу ваше коалиције? Не мислите ли да би се могла формирати другачија влада?

Сигуран сам у нашу победу! Наша коалиција уједињује Србију, а када је уједињена, Србија побеђује. Ако смо разједињени, истребиће нас као зечеве. Ако смо сложни и држимо се заједно, бићемо тежак плен – као чопор вукова. Увек је било тако у историји српског народа: сложни побеђујемо, а посвађани губимо!

Ненад Поповић 3Ако победи ваша листа, хоћете ли задржати позицију евроскептика у влади чији је стратешки циљ улазак у ЕУ?

Немам ништа против ЕУ, напротив, мислим да са ЕУ треба да развијамо најбољу могућу сарадњу, али без ступања у чланство. Правни оквир, функционисање институција система, слобода медија и изражавања која постоји у ЕУ, на то треба да се угледамо, али не видим економски интерес да постанемо члан ЕУ. Сматрам да Србија може да буде правна држава у којој функционишу институције система и без чланства у ЕУ. Пример Швајцарске и Норвешке то најбоље показује. Ове државе нису чланице ЕУ, а једне су од најуређенијих и најбогатијих на европском континенту. Данас у влади Велике Британије половина министара агитује за останак у ЕУ, а половина Камеронове владе је за излазак из ЕУ. У демократским друштвима је то нормална ствар.

Често говорите да нам је за опстанак Косова потребна економски снажна Србија. Увек потенцирате сарадњу с Русијом и њихово огромно тржиште којега не смемо да се одрекнемо?

Србија једина у Европи све што произведе може да извози у Русију без царина. Ту погодност нема ниједна друга земља у Европи и окружењу. Зато ћу се у будућој влади најснажније залагати за оснивање Канцеларије за сарадњу са Русијом, која ће помагати нашим привредницима да извозе више на тржиште Русије, али и да привучемо више руских инвестиција у Србију. После увођења санкција ЕУ и Турској, треба да заузмемо део тог празног простора који се отворио. Само нам је потребно да се организујемо. То је чиста гол шанса, о којој друге земље само могу да сањају! Хајде зато да дамо тај гол! Да победимо!

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. veoma diskutabilna teza iz naslova,s obzirom da ankete pokazuju da preko70% gradana je protiv ulaska u EU to bi znacilo da je za predhodni saziv skupstine glasalo preostalih dvadesetak posto gradana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *