Smrt u cepivu

Naoružani vojnik nosi bolesno detePiše Mara Knežević Kern

Da li dečje vakcine protiv HPV virusa stižu i na eksperimentalni poligon Srbije i kakva su iskustva onih koji su je primili?

Uznemirenim roditeljima Srbije, što na trgovima traže istinu o vakcinama, stiže još jedan humanitarni poklon: vakcina „gardasil“ ili „silgard“ protiv HPV virusa prenosivog polnim putem. Pošto je virus proglašen opasnim za decu, ovo cepivo će se, zahvaljujući humanim donatorima, ubrizgavati osnovcima „besplatno“, ukoliko se ne računa kolateralna šteta s kojom se upravo suočavaju roditelji u dalekoj Kolumbiji.

[restrictedarea]

SKORO 100 ODSTO BEZBEDNE Na autobuskoj stanici u Bogoti nedavno se dogodio neočekivani incident: grupa devojčica iz El Karmen de Bolivar počela je da se žali na gušenje i ubrzano lupanje srca, praćeno drhtavicom, otežanim disanjem i konvulzijama. Nekoliko devojčica je palo u nesvest, a lekarska ekipa pozvana na lice mesta nije imala pojma o čemu se radi, ni kako da postupi s ugroženom decom. Onesvešćene su odvezli u bolnicu, ali doktorima niko nije rekao da se radi o posledicama vakcinacije. Ogorčeni roditelji organizovali su protest ispred Ministarstva zdravlja, tražeći da snose odgovornost oni koji su decu izložili ovom eksperimentu, vakcinišući ih neselektivno, bez ikakvih uputstava o mogućim posledicama, kao i bez obuke bolničkog osoblja o načinima zbrinjavanja obolelih. Ministar zdravlja Alehandro Gaviria tokom trajanja kampanje za vakcinaciju tvrdio je da se radi o cepivu koje je „skoro100 odsto bezbedno“, što se pokazalo kao notorna laž.

Ni nakon drame u Bogoti Gaviria nije promenio stav – nastavio je da zamajava javnost tvrdnjama da je sve pod kontrolom i da nema razloga za paniku. U međuvremenu zdravlje devojčica se pogoršalo, a novi slučajevi se svakodnevno prijavljuju. S obzirom na to da vlada nema monitoring sistem, niti je voljna da se bavi posledicama vakcinacije, kolumbijski roditelji su se povezali preko interneta, koordinirajući buduće aktivnosti. Iz udruženje roditelja dece vakcinisane „gardasilom“ izjavljuju da je situacija neodrživa pošto bolnice nemaju kapacitete za prihvat njihove dece, niti lekari znaju kako da im pomognu.

Nacionalni institut zdravlja Kolumbije iz Bogote već duže vreme prati stanje na terenu, kontaktira žrtve vakcine i priprema ozbiljan naučni elaborat o opasnostima kojima država izlaže decu. Izdali su naučnu studiju vezanu za štetnost „gardasila“ i „cervariksa“, s kojima će se uskoro suočiti i roditelji u Srbiji – u početku dobrovoljno a kasnije…?

 

ZLOČIN PROTIV HUMANOSTI Naučnici iz Bogote objavili su šemu perifernih oštećenja nervnog sistema, opisujući šta prouzrokuje senzorne i motorne sindrome kao što je ukočenost ekstremiteta, mišićna slabost, teškoće pri hodanju uz trzanje čitavog tela, kao i pojava autoimunih bolesti. Većina simptoma pojavila se posle druge doze vakcine, a svoj rad su stavili roditeljima na raspolaganje kako bi izašli pred sud s validnim naučnim dokazima da su njihova deca žrtve vakcinacije ovim cepivima. Oni tvrde da nedelo Alehandra Gavirie spada među zločine protiv humanosti, i nastaviće rad sa žrtvama kako bi proširili optužnicu.

U studiji Nacionalnog instituta zdravlja pominje se i slučaj devojčice Valentine iz Kolumbije, primorane da primi i drugu dozu vakcine, iako je zbog jake reakcije na prvu molila da je poštede. Devojčica je završila u urgentnom centru, održavana je u životu uz pomoć aparata za veštačko disanje i terapije čišćenja krvi od autoantitela (plazmafereza). Hospitalizacija i komplikacije opasne po život spadaju među „ozbiljne propratne efekte“, a kod Valentine je došlo do slabljenja pet grupa mišića, uključujući paralizu vrata. Njeni roditelji nisu progutali ministrove politički korektne laži, pa su o svom trošku poslali uzorke krvi u jednu američku laboratoriju, ne bi li dokazali da je dete oštećeno zahvaljujući vakcini. Analizom Valentinine krvi otkrivena su antitela – uzročnici bolesti nervnog sistema kod kojih je mijelinski omotač neurona oštećen. Ta bolest se javlja i nakon masovne vakcinacije protiv gripa. Neželjeni propratni efekat „gardasila“ su i nesnosne glavobolje, zbog kojih je nekoliko devojčica pokušalo samoubistvo a jedna je u tome uspela. Glavobolje su se manifestovale kod svih vakcinisanih.

Kasnije je utvrđeno da devojčica ima ASIA sindrom, te nije smela ni da primi vakcinu, ali su lekari prešli preko kontraindikacija, sakupljajući poene na vakcinisanoj deci. Naknadnim istraživanjem otkriveno je da je Kolumbijski nacionalni institut zdravlja objavio izveštaj o iznenadnim slučajevima neželjenih reakcija na „gardasil“ kod 517 devojčica, što nije sprečilo kolumbijsko Ministarstvo zdravlja da izjavi kako njihova bolest nije prouzrokovana ovom vakcinom. Pri tome su lagali da devojčice više nemaju bolove, kao i da im ne treba medicinski tretman, uz otvorene pretnje svima koji iznesu drugačije mišljenje.

 

ZID ĆUTANJA Primećeno je da i u razvijenim zemljama lekari podižu zid ćutanja pred pacijentima i njihovim porodicama, ne dozvoljavajući im da saznaju prirodu epidemije simptoma kod devojčica vakcinisanih „gardasilom“. Dr Huan M. Anaja je na osnovu kliničke slike tri vakcinisane kolumbijske devojčice otkrio da je kod jedne pacijentkinje potom razvijen sistemski lupus, kod druge reumatoidni artritis, dok je treća dobila juvenilnu spondiloartropatiju. Najdramatičniji su bili slučajevi osoba koje više nisu mogle da samostalno hodaju, a čini ih trećina vakcinisanih.

Još uvek se čekaju rezultati autopsije nakon smrti tri devojčice u Kolumbiji i jedne u Meksiku, koje je prouzrokovala vakcina, a studija Lucije Tomljenović potvrđuje da je vakcina HPV uzrok smrti dve devojčice preminule od cerebralnog vaskulitisa.

U Indiji je 2012. pokrenuta peticija protiv zloupotreba žena pretvorenih u eksperimentalne kuniće farmako-industrije, u režiji humanitarca Bila Gejtsa. Tvorce peticije je podržao dr Rukmini Raom iz Istraživačkog centra za žene Gramia. Skandal je nastao nakon ilegalnog uvoza vakcine protiv HPV virusa u državu Andra Pradeš, da bi, bez ikakvih prethodnih ispitivanja, neselektivno bila ubrizgana stotinama devojčica od 10 do 12 godina, takođe bez upozorenja na moguće propratne pojave. Pri tome se nije vodilo računa o smanjenom imunitetu indijske dece, izgladnele i izložene nehigijenskim uslovima života, niti je iko vršio pojedinačni pregled kako bi se ustanovile kontraindikacije. Lekari u lokalnim zdravstvenim ustanovama nisu dobili instrukcije kako da se nose sa neželjenim posledicama, niti im je rečeno šta ih čeka. Dalje praćenje stanja vakcinisanih nije bilo preporučeno, što znači da su deca nakon pelcovanja puštena niz vodu. Neke devojčice su preminule, a to nije zabeleženo u medicinskim izveštajima.

 

„VERUJTE NAM NA REČ“ U Australiji su pojedini savesni lekari počeli da prate promene kod devojčica nakon vakcinacije „bezbednom“ vakcinom protiv HPV virusa, da bi vremenom otkrili pojavu ranog klimakterijuma, izostanak menstruacije i prestanak funkcije jajnika. Sterilitet je nuspojava o kojoj se ne govori.

Iz neredigovane verzije dokumenta američkog Instituta za medicinu, pod naslovom „Kalendar vakcinacija dece i bezbednost“ (Childhood Immunization Schedule and Safety), naslućuju se globalne dimenzije projekta za drastično povećanje broja vakcina, uz tvrdnje  lobija zagovornika pelcovanja da „ne postoje verodostojni dokazi da je gust kalendar imunizacije štetan“.

Pri tome ne postoje ni dokazi da nije štetan, ali se banalna strategija branitelja reformi zdravstvenog sistema svodi na argument: „Mi smo eksperti, verujte nam na reč.“

„Child Health Safety“ je marta 2012. objavio zvanični transkript iz kojeg se vidi da su eksperti iz vlade UK trideset godina prikrivali podatke o opasnosti vakcina, o čemu je na naučnoj konferenciji BSEM 2011. govorila dr Lucija Tomljenović, iznoseći dokaze o politici JCVI (Joint Committee on Vaccination and Immunisation) da zadrži kritične podatke o ozbiljnim propratnim reakcijama i kontraindikacijama, s namerom da ih prikrije od roditelja i zdravstvenih radnika, u cilju povećanja broja vakcinisane dece.

Uvidom u protokol vezan za proceduru praćenja neželjenih propratnih efekata nakon vakcinacije (Adverse Event Following Innoculation – AEFI), može se zaključiti da je osnovni cilj autora onemogućavanje bilo kakvog povezivanja zdravstvenih poremećaja sa vakcinacijom. U slučaju smrti odojčeta prouzrokovane vakcinom izostaje detaljna autopsija kojom bi se isključila oštećenja mozga, moždanog stabla ili kardiovaskularnog zapaljenja, kao i odstupanja od uobičajenih reakcija imunog sistema.

U svetu nauke veoma je lako povezati „uzrok i posledice“ u slučaju smrti ili ozbiljnog oboljenja prouzrokovanog vakcinacijom, s obzirom na to da je u principu dozvoljeno vakcinisati samo zdravu decu. Autori studije iz Bogote naglašavaju da je u medicini zapostavljen princip „primum non nocere“ (prvo ne naškoditi) ili savremenim jezikom rečeno „prvo proceniti svaki slučaj pre vakcinacije“.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *