Pečat nedelje

SPOMENIK PEKIĆU

Spomenik Borislavu PekićuBorislav Pekić je ponovo među svojim Beograđanima. Na Cvetnom trgu njegovog Vračara, koji je voleo i u kome je živeo, u sredu mu je otkriven spomenik u bronzi. Veliki pisac predstavljen je u prirodnoj veličini, i na momenat se učini kao da je upravo ispod lipa seo da na trenutak predahne.
Pred više stotina poštovalaca Pekićevog dela, spomenik su otkrili njegova supruga Ljiljana Pekić i premijer Aleksandar Vučić. Svečanosti je prisustvovala i Pekićeva ćerka Aleksandra, kao i članovi Vlade Srbije, gradske skupštine i ugledne ličnosti naše kulture.
– Kada sam pozvan da otkrijem ovaj spomenik, osetio sam čast i ponos. Čast – jer lično veoma poštujem Pekića. Ponos – jer sam predsednik Vlade Srbije u trenutku kada se Beograd podizanjem spomenika odužio Pekiću za sve što je učinio za našu zemlju, za Beograd i našu kulturu – poručio je Vučić.

[restrictedarea]

Stiže preko sto ruskih privrednika

Jačanje trgovinskih odnosa u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije, produbljivanje i unapređenje privredne saradnje dveju zemalja biće cilj treće međunarodne privredne izložbe EXPO RUSSIA SERBIA 2016 koja će se održati od 16. do 18. marta 2016. u Beogradu. Učešće je potvrdilo preko 100 kompanija iz Rusije, a među njima će biti, kako je najavio predsednik organizacionog odbora „Ekspo Rusija Srbija 2016“ David Vartanov, predstavnici velikih trgovinskih lanaca, zainteresovanih za saradnju sa srpskim proizvođačima, pre svega u oblasti prehrambene industrije. Ruska preduzeća napuštaju, naveo je on, saradnju sa turskim kompanijama, i okreću se srpskim firmama.
Među ruskim trgovinskim lancima biće i drugi najveći trgovac u Rusiji sa kojim domaći proizvođači još nisu sarađivali – X5. Organizator ove privredne izložbe je ruski „Zarubež ekspo“, a biće održana uz podršku ambasada dve zemlje i državnih institucija.

Crnokošuljaši na ulicama Zagreba

Na Trgu Bana Jelačića pristalice Autohtone hrvatske stranke prava postrojile su se u nedelju ujutru uzvikujući „Ne novoj Jugoslaviji, ne Velikoj Srbiji“. Crnokošuljaši su nosili crne zastave sa hrvatskom šahovnicom koja se koristila u NDH i stranačkim pozdravom „Za dom spremni“.
Ovaj najnoviji u nizu incidenata hrvatske ustošoidne desnice osudila je grupa građana predvođena Radničkim frontom.
Za razliku od njih, sudija Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić izneo je povodom ovih dešavanja stav da bi pokliči „Za dom spremni“ trebalo da budu prekršajno, a ne krivična delo.
„To je bio pozdrav korišćen u NDH, to nije deo kojim Hrvatska treba da se ponosi… U Hrvatskoj nema toliko političkog ekstremizma kao u nekim drugim državama“, rekao je Turudić i dodao da misli da bi to trebalo da bude u „sferi prekršaja, ne krivičnog dela“.

Skot protiv Pentagona

Ili je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot optužio američko Ministarstvo odbrane da laže, ili Sjedinjene Države pokušavaju da iskontrolišu štetu po odnose Srbije i SAD nastalu posle smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića u Libiji.
Dvoje službenika naše ambasade, otetih 8. novembra prošle godine, ubijeni su u američkom bombardovanju kampa Islamske države u Sabrati u Libiji 19. februara. Obdukcije njihovih tela, najpre u Libiji a potom i u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji, potvrdile su, van svake sumnje, da je smrt bila izazvana u (američkom) bombardovanju.
Vašington je pak pokušao da se izvuče od odgovornosti, menjajući pri tome svoje izgovore i objašnjenja. Najpre je stigla tvrdnja da SAD nisu znale da su kampu koji se našao na meti američkih bombardera bili i srpski taoci. Zatim, usledila je ocena da ne postoji „nijedan dokaz koji bi podržao tvrdnju da su dva srpska taoca ubijena u američkom napadu u Libiji“, ocena inače zasnovana – za verovali ili ne – na gledanju u fotografije tela ubijenih srpskih državljana. Da bi potom, preko „Vašington posta“, zvaničnik Pentagona izneo i dosad najfantastičniju tvrdnju, prema kojoj su otmičari ubili srpske taoce, a onda ih podmetnuli u bombardovani kamp kako bi se „izvukli za njihovu smrt“ a odgovornost prebacili na, jel’, nevine Amerikance.
Suvišno je i napominjati da američki zvaničnici za svoje tvrdnje nisu ponudili nijedan jedini dokaz. Kao što je suvišno objašnjavati i kakva su osećanja u Srbiji izazvali ovi američki pokušaji bahatog izbegavanja odgovornosti za ubistvo dva građanina Srbije.
Zbog toga, da bi iskontrolisao štetu, američki ambasador u Beogradu Kajl Skot je, u krajnje neuobičajenom maniru, opovrgao tvrdnje sopstvenog Ministarstva odbrane. Prema saopštenju Vlade Srbije posle sastanka premijera Aleksandra Vučića sa Skotom ove subote, američki ambasador „je naglasio da je izjava portparola Pentagona od pre dva dana bila bazirana na nepotpunim informacijama i da ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopšten po završetku istrage“.
Tako da sada čekamo taj završetak američke istrage sopstvenog saučešća u ubistvu srpskih državljana, uz propratno očekivanje da srpski zvaničnici neće dozvoliti da ovo pitanje padne u zaborav i da će na odgovornosti insistirati, uostalom, baš kao što to čine i Amerikanci u slučaju braće Bitići (naravno, ne zaboravljajući onu finu razliku da su braća Bitići, američki državljani, bili teroristi iz OVK, dok su Slađana Stanković i Jovica Stepić bili službenici naše ambasade u Libiji).

REFERENDUM O MIGRANTIMA

Mađarski Nacionalni izborni komitet dao je „zeleno svetlo“ za referendumsko pitanje kojim Vlada želi da osujeti planove EU o obaveznim kvotama za prihvat migranata. Građani Mađarske će na referendumu odgovoriti na pitanje „Da li želite da dozvolite Evropskoj uniji da određuje premeštaj nemađarskih građana u Mađarsku bez dozvole Nacionalne skupštine?“. Referendumsko pitanje će morati da dobije i formalno odobrenje najvišeg mađarskog suda – Kurije. Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je ranije da je njegova vlada odlučila da raspiše referendum o obaveznim kvotama za prijem migranata koje je EU odredila državama članicama. Kako je preneo „Rojters“, Orban je naveo da bi kvote za migrante promenile etničku, kulturnu i versku mapu Mađarske i Evrope. „Vlada ovim odgovara na raspoloženje javnosti. Smatramo da je uvođenje kvota za premeštanje migranata bez podrške ljudi jednaka zloupotrebi“, kazao je Orban tada na konferenciji za novinare. Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da bi u Austriji trebalo održati referendum o zatvaranju granica za izbeglice, kao što je to za svoju zemlju najavio mađarski premijer Viktor Orban.

NEMAČKA NEMA PLAN B ZA IZBEGLICE

Nemačka kancelarka Angela Merkel od građana Nemačke zahteva strpljenje u rešavanju izbegličke krize. Ona je navela da i dalje insistira na međunarodnom rešenju i kaže da nema nikakav „plan B“. „Da, to je težak put“, izjavila je savezna kancelarka i dodala da se radi o ugledu Nemačke u svetu, te da je ovo „veoma važna faza u istoriji Nemačke“. Istovremeno, Merkelova je jasno stavila do znanja da neće odustati od politike otvorenih granica: „Niko ne bi trebalo da pomisli da će se problemi rešiti jednostranim zatvaranjem granica.“ Ona se u svom radu, kako je napomenula, vodi mišlju „da se Evropa ne raspadne“.

Migranti u Nemačkoj prelaze u hrišćanstvo – vera ili interes

Izbeglice iz Irana, Avganistana i Pakistana koje borave u Nemačkoj masovno su počele da iz islama prelaze u hrišćanstvo. „Dojče vele“ ističe da je više od 70 osoba u belim odelima stajalo na ivici gradskog bazena u Hamburgu čekajući čin krštenja. Posle nekoliko sekundi postali su članovi protestantske zajednice. Samo ove godine u toj zajednici je kršteno više od 600 osoba, dok je, recimo, Zajednica Svetog Trojstva u Berlinu 2015. obavila 185 krštenja. Iz Savezne kancelarije za migracije i izbeglice navode da verska pripadnost tražioca azila, čak i ako je osoba nedavno prešla u drugu veru, može da bude razlog za lakše dobijanje azila, jer toj osobi zbog prelaska u drugu veru u matičnoj zemlji preti progon. Ipak, da ne bi ostavili mesta sumnji kada je reč o motivima prelaska u drugu veru, pastor Albert Babajan kaže da pre nego što neko bude kršten mora da prođe višemesečni verski kurs. U okviru tog kursa govori se o Bibliji, ali i uči nemački jezik.
Nemački radio prenosi njegove reči „Posle toga ne bude svako kršten. Ako steknem utisak da neko ne veruje od srca, onda on mora još jednom da pohađa kurs“, kaže pastor za „Dojče vele“.

Pomoć prijatelja

U najnovijem pokušaju da nam na delu demonstrira svoju posvećenost Srbiji, Evropska komisija je – javlja B92 – utvrdila vanredni plan za snabdevanje gasom u kriznim situacijama, „a u njemu se ne nalazi Srbija, iako je član Evropske energetske zajednice“. „U Ministarstvu energetike nisu hteli da komentarišu poslednje poteze iz Brisela“, navedeno je, uz ocenu Vojislava Vuletića, predsednika Skupštine Udruženja za gas Srbije, da ovakva odluka EK „da nas na neki način izbriše (…) nije korektna prema nama“.

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. PRAVI ČOVEK NA PRAVOM MESTU!! Pekić i njegova dela pripadaju srpskoj naciji a ne strankama. Spomenik je oplemenio novi betonski Cvetni trg. Toje odlično mesto za čitanje novih književnih radova ploče njegovog postolja, to postolje može obnarodovati pravu demokratiju za koju se borio Pekić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *