Кинески нови пут свиле 21. века

Међународна конференција тинк-тенк удружења у Шенжену 

Живадин Јовановић ШенженПише Живадин Јовановић

Иницијатива „Појас и пут“, коју је покренуо кинески председник Си Ђинпинг, обухвата и повезивање у култури, науци, медијима, а у групацији „Кина плус 16“ на овом великом скупу запажено је учешће представника Мађарске, Румуније, Бугарске, Турске, док је са подручја бивше Југославије једини учесник био представник Србије

Прошле седмице у приморском граду од 13 милиона становника, тик уз Хонгконг, одржана је међународна конференција тинк-тенк удружења Пута свиле на којој је учествовало око осамдесет врхунских стручњака, научника, политичара и јавних личности из око педесет земаља Азије, Европе, Африке и Јужне Америке. На конференцији је усвојена Декларација из Шенжена и основано Међународно удружење тинк-тенк организација Пута свиле. Његов задатак ће бити да обезбеђује сталну интелектуалну подршку остваривању иницијативе „Појас и пут“. У раду конференције су учествовали проминентни научници, културни и јавни радници, као и високи политички представници Владе Кине, региона са водећом улогом у реализацији Иницијативе и КП Кине. Међу страним представницима запажени су били бивша председница Републике Киргистан Роза Отунбајева, као и бивши канцелар Аустрије Гузенбауер, а из групације „Кина плус 16“ делегати Мађарске, Румуније, Бугарске, Турске. Са подручја бивше Југославије једини учесник био је представник Београдског форума за свет равноправних, потписник овог текста, који је уједно био известилац првог од три тематска панела – о инфраструктурном и повезивању цивилизација.

[restrictedarea]

ГЛОБАЛНИ „ПОЈАС И ПУТ“ Кинески председник Си Ђинпинг покренуо је 2013. године глобални мултидимензионални концепт познат као Нови пут свиле 21. века (или Иницијатива „Појас и пут“) која обухвата Поморски пут свиле и Економски појас. Ова иницијатива има дугорочни карактер и за њено остваривање је предвиђен рок од 35 година, те претпоставља директно учешће око 60 земаља Азије, Африке и Европе – до сада је меморандуме и друге документе о учешћу потписало око 30 земаља. Према доступним информацијама за реализацију биће потребно око 900 милијарди долара, плус 315 милијарди долара које би уложила Европска унија за проширивање и модернизацију сопствене инфраструктуре.

Предвиђена средства би се улагала у изградњу и модернизацију мреже путева, железничких пруга, авио-саобраћаја, телекомуникација, лука и водених путева, логистику и друго што је у функцији унапређења и ефикасности трговине, инвестиција, индустрије, енергетике и других области сарадње. Све то треба да допринесе бржем преовладавању социјално-економских проблема и обезбеђивању услова за заједнички економски напредак. За бројне земље учеснице Иницијативе то треба да значи повећавање могућности за запошљавање младих, искорењивање беде и сиромаштва, смањивање простора за разне видове екстремизма, стихијских миграција, као и извора нестабилности и сукоба.

Уз повезивање у привреди и инфраструктури, Иницијатива „Појас и пут“ обухвата и повезивање у култури, науци, медијима и свим другим областима од значаја за јачање разумевања, узајамног поштовања и културно-социјални напредак.

Иако је од покретања Иницијативе „Појас и пут“ протекло тек нешто више од три године, у њеном остваривању већ је успостављено 75 економских и слободних трговинских зона у 35 земаља дуж Пута свиле 21. века. Те зоне су, према званичним кинеским подацима, у току протекле три године уплатиле преко сто милијарди долара у буџете односних држава, на име пореза. Истовремено је у тим зонама до краја 2015. године запослено 950 хиљада радника.

ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА ЗА СРБИЈУ Земље југоисточне и централне Европе, међу којима је и Србија, учествују у Иницијативи као групација „Кина плус 16“. За реализацију пројеката инфраструктурног повезивања ове групације као дела глобалног пројекта „Појас и пут“, Кина је, за сада, издвојила десет милијарди долара. Од тога, за Србију је одвојено 1,5 милијарди долара, што говори да Србија има врло значајну улогу у оквиру Иницијативе. Таква улога и позитиван третман Србије резултат су како значаја геополитичког положаја Србије, тако и односа стратешког партнерства са Кином које карактеришу дуга традиција пријатељства, дубоког међусобног поверења и поштовања, као и приврженост основним принципима међународних односа и Повеље ОУН. Кина је, као стална чланица СБ, увек исказивала разумевање и подршку легитимним интересима Србије. Маја 1992. године Кина је била једина стална чланица Савета безбедности УН која није гласала за увођење санкција Србији (СРЈ). Кина признаје суверенитет и територијални интегритет Србије са Косовом и Метохијом као интегралним делом Србије и, разуме се, није признала једнострано отцепљење Приштине. На другој страни, Србија је одувек подржавала и наставља да подржава политику Кине.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *