Дипломатија, шамари и ракија

Зона сумракаПише ФИЛИП РОДИЋ

У протеклој недељи били смо сведоци две посете, на два сасвим различита краја света, које су биле сличне по много чему, а опет су се веома разликовале. Србију је посетило Његово височанство, принц од Велса, престолонаследник Уједињеног Краљевства Чарлс, а Кубу шеф најмоћније светске државе, председник САД Барак Обама

Принц Чарлс и његова супруга Камила су на београдском аеродрому дочекани уз највише државне почасти. Испред авиона били су постројени припадници Гарде Војске Србије, а под степеништем га је чекало двоје најважнијих људи државе – премијер Александар Вучић и председница Скупштине Маја Гојковић – као и и британски амбасадор Денис Киф. Принцу Чарлсу, који нема никакву стварну политичку или било какву тежину и објективно је питање да ли ће се икада успети на трон Британије и петнаест других краљевстава, указана је највећа могућа част и то не само на државном него и на „народском“ нивоу. Где год је било прилике, као, на пример, на новосадском Тргу Слободе, грађани су принчевски пар дочекали са одушевљењем, а Чарлсова одлука да прозбори неколико мудрих речи на пријему организованом у његову част у Скупштини Србије изазвала је „громогласан аплауз“ око две стотине званица из свих сфера јавног живота Србије и пре него што је било шта мудро и рекао. Ипак, његовом посетом, рекло би се, доминирала је ракија – није пропустио ниједну прилику да је дегустира (једино су га у Храму Светог Ђорђа у Призрену изневерили и, макар пред камерама, послужили чајем).

[restrictedarea]

С друге стране глобуса, на Карибима, дочек најмоћнијег човека света (који није Путин) био је скроман. На изласку из авиона Барак Обама пред собом није имао ни почасни вод, ни највиши државни врх. Дочекали су га само киша и шеф кубанске дипломатије Бруно Родригес. Наравно присутан је био и за кубанску државу не тако важан „највиши амерички дипломата на Куби“ Џефри Делорентис. Председник Раул Кастро се удостојио да га пристојно прими у седишту кубанске владе (не у својој резиденцији), али тек пошто је положио венац на Тргу Револуције који краси огромни портрет Че Геваре. Поред тога што га није дочекао на аеродрому, Раул Кастро је одбио Обамин покушај да га пријатељски загрли и само му је дигао руку у ваздух – та је слика обишла свет. Вођа кубанске револуције Фидел није ни желео да се сусретне са председником САД. На Куби се, дакле, није точила ракија него су пљуштали дипломатски шамари.

Лако је, рећи ћете, Раулу Кастру да се мангупира пред Обамом. Куба није била под санкцијама, на њу није покушана инвазија, њеног председника нису намеравали да убију, нису јој отели део територије, она није мала земља која „мора да се повинује вољи великих сила“. Такође, принц Чарлс није ни налик Обами. Његова војска није бомбардовала Србију, он у униформи те војске није посећивао отету јужну покрајину одмах после бомбардовања 1999. године, његова земља није у УН покушала да Србе прогласи геноцидним, није се борила за пријем Косова у УНЕСКО… На крају и сада, пошто се после Црне Горе у коју је дошао из Београда поново вратио у Србију, у Приштину и Призрен, учинио је велику ствар и дружио се са свом тамошњом српском децом – малом Милицом. Ваљда је због тога поносан на, како је рекао, улогу коју је Велика Британија одиграла на Косову.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Његово височанство, принц од Велса, престолонаследник Уједињеног Краљевства Чарлс је посетио регион, а шеф најмоћније светске државе, председник САД Барак Обама, је посетио Кубу. Требало би правити разлику између регионалне посете и одвојене посете.

    • Поштовани Баки,
      Пре свега, хвала на примедби. Питао бих Вас, међутим, какве то суштинске везе има са текстом да ли је посета регионална, или “одвојена”. Такође, скренуо бих Вам пажњу на то да је принц Чарлс у региону посетио три државе (Хрватску, Србију и Црну Гору), док је Обама после Кубе отпутовао директно у Аргентину, тако да је његова посета мање регионална само за једну земљу.
      Срдачан поздрав.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *