Pečat nedelje

Savez za NATO i gej brakove

Savez za NATO i gej brakoveBivši potpredsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Demokratske stranke koji je iz Demokratske stranke izbacio bivšeg potpredsednika ove stranke, dakle Čedomir Jovanović i Boris Tadić, ozvaničili su ove subote predizborni savez koji bi svoj najveći uspeh mogao da postigne ako na okupu ostane do izbora. Inače, Srbija bi morala ozbiljno da se zamisli nad sobom ako i na izborima ovaj savez ostvari ikakav uspeh, ne samo zato što su i Tadić i Jovanović već pokazali šta umeju da (nam) urade – zato uostalom sada i jesu tu gde su, prinuđeni da se mire i ujedinjuju da bi možda politički preživeli – nego i zato što iskazuju zabrinjavajuću nameru da nam urade i više od onoga što su nam do sada uradili. Ovaj novi savez starih rivala sada se, naime, i otvoreno zalaže za ulazak Srbije u NATO, i za legalizaciju istopolnih brakova i njihovo pravo da usvajaju decu.
Jovanović se i ranije javno zalagao za ulazak Srbije u NATO, a i „Tadić je više puta i snažno tvrdio da je integracija Srbije u NATO njegov prioritet broj jedan“, obavestila nas je američka diplomatska depeša 07BELGRADE158 od 2. februara 2007, s tim što se bivši predsednik Srbije konačno osmelio da to izgovori i javno. Dok je svoje mišljenje o istopolnim brakovima korigovao tek nedavno: „Zastupao sam stanovište da država verovatno ne bi trebalo da dozvoli usvajanje dece u istopolnim brakovima. Danas mislim da je više argumenata da se i to može odobriti, po regulisanoj proceduri.“
Budući da je poprilično izvesno kakvu perspektivu u Srbiji može da ima ovakva NATO/gej politička platforma, postavlja se međutim i kudikamo ozbiljnije pitanje koga to zapravo Jovanović i Tadić nameravaju da pridobiju, srpske birače ili pak predstavnike onih država koje su spremne da finansiraju ovakav vid političkog egzibicionizma.

Šarli se sprda s ruskim avionom

ebdoFrancuski satirični magazin Šarli ebdo objavio je dve karikature kojima se sprda na račun ruskog aviona kompanije Metrodžet koji se srušio na Sinaju 31. oktobra i tom prilikom poginulo je 224 ljudi. U prvoj karikaturi nacrtana je lobanja jednog od putnika praćena tekstom „opasnosti putovanja ruskim niskobudžetnim kompanijama“ i „trebalo je da letim Er kokainom“. Druga prikazuje kako ostaci aviona padaju na zemlju, kao i jednog islamskog ekstremistu uz tekst „Islamska država – ruske vazdušne snage intenziviraju udare“. Celokupno rusko društvo oštro je reagovalo na ove skaredne crteže, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se radi o „čistoj blasfemiji“ koja nema nikakve veze sa demokratijom i slobodom izražavanja. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je „ima li ikoga da je i dalje Šarli“. S druge strane, glavni i odgovorni urednik Šarlija ebdoa Žerar Bijar izjavio je da je optužba za blasfemiju „apsurdna“, a francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su francuski novinari slobodni da izražavaju svoje mišljenje.

Valensa traži rusku podršku

To match feature Poland-WalesaBivši predsednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa javno je izrazio spremnost da posreduje u rešavanju sirijske krize, ali uz uslov koji se od njega, poznatog rusofoba, ne bi očekivao – da mu se obezbedi podrška ruske armije. „Može se razgovarati o mom posredovanju. Ali u toj ulozi ne bih imao nikakve izvršne moći. Ne bih imao čime da plašim sukobljene učesnike. Zato mi je potrebna ruska armija. Pristaću ako mi ruska armija bude stajala iza leđa“, rekao je Valensa. „Ne bih posezao za armijom, ali svi treba da znaju da raspolažem tim instrumentom. Jer ukoliko ne budem ništa imao u rukama, ko će me slušati? Mogao bih da sa akterima sukoba razgovaram, ali ništa više od toga“, dodao je on.

 

 

Lagard: Države Zaliva izgubiće 275 milijardi dolara

 

Države izvoznice nafte iz Zalivskog saveta za saradnju mogle bi ove godine da izgube 275 milijardi dolara zbog niskih cena nafte, saopštila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard. „U ovom trenutku veliki deo fiskalnih i izvoznih prihoda zemalja Saveta dolazi od nafte. S obzirom na to da su cene nafte vrtoglavo pale od sredine 2014, prihodi od izvoza mogli bi biti za skoro 275 milijardi dolara manji u 2015. nego prethodne godine“, rekla je ona na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja Saveta. Zalivski savet za saradnju čine Bahrein, Kuvajt, Katar, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Cena nafte je pala sa 115 dolara za barel u junu 2014. na sadašnjih manje od 50 dolara.

Smena

Nastavljaju se potresi u onome što je ostalo od Demokratske stranke Bojana Pajtića. Posle višemesečnih nagađanja hoće li, ili ne, šef poslaničkog kluba DS-a u Skupštini Srbije Borislav Stefanović napustiti ovu stranku, Stefanović je u utorak smenjen sa svoje šefovske funkcije. Ovo je novinarima u Skupštini Srbije potvrdila Stefanovićeva naslednica Nataša Vučković, iako je samo nekoliko sati ranije poslanica DS-a Gordana Čomić rekla da „smenjen nije niko“ i da čak i ne postoji predlog za smenu predsednika poslaničkog kluba DS-a, što je izjavio i Dragan Šutanovac, čime su demantovali prethodnu tvrdnju samog Stefanovića da jeste smenjen.
U svakom slučaju, videćemo da li na sličan način Borislav Stefanović neće izaći iz DS-a, i hoćemo li dobiti novu opozicionu političku partiju ili će se Stefanović priključiti nekom od postojećih otpadaka Demokratske stranke.

Rusija i Iran potpisali sporazum o S-300

S 300Rusija i Iran potpisali su sporazum o isporuci sofisticiranih protivvazdušnih raketa S-300, a prvi kontingent sistema mogao bi biti isporučen 18 meseci pošto se Teheran odluči koji model tačno želi. „Sporazum o isporuci S-300 Iranu nije samo potpisan nego je već stupio na snagu“, rekao je Sergej Čemezov, šef ruske kompanije Rostek, proizvođača ovog oružja. Ugovor o prodaji, vredan 800 miliona dolara, potpisan je 2007, ali Rusija ga je zamrznula 2010. zbog međunarodnih sankcija protiv Teherana. Predsednik Vladimir Putin ga je aktivirao u aprilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *