Pečat nedelje

Brankicine distance

Pošto je ovdašnju javnost već šokirala predlogom da se izbeglice iz arapskih zemalja nasele na opustelim delovima Srbije, poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je nedavno izabrana na tu funkciju na predlog SNS-a ponovo se istakla. Ovog puta na Okruglom stolu sa predstavnicima svih Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji, u organizaciji poverenika (dakle, njenoj) i Kuće ljudskih prava, grupe nevladinih organizacija obilato finansiranih iz Sjedinjenih Američkih Država. „U Srbiji postoji etnička distanca prema nacionalnim manjinama, koja se već duži period ne smanjuje“, izjavila je, nastavljajući tradiciju ruženja našeg naroda, koja je ovog puta – u svetlu dostojanstvenog tretmana koji izbeglice s Bliskog istoka imaju u Srbiji, naročito u odnosu na tretman koji doživljavaju u zemljama razvijene Evrope – poprimila i sasvim groteskne razmere.
Za ruženje srpskog naroda nevladine organizacije novac uglavnom primaju iz inostranstva. Postavlja se, međutim, pitanje zbog čega isti takav tretman moramo da trpimo i od državnih činovnika koje plaćamo sopstvenim novcem, iz budžeta Srbije, i kada će više tome doći kraj?

Ko je sada „Šarli ebdo“?

Francuski satirični magazin „Šarli ebdo“ objavio je u najnovijem broju karikature kojima se sprda na račun utopljenog sirijskog dečaka Ajlana Kurdija. Osam meseci posle terorističkog napada na ovaj list u kojem je ubijeno dvanaest osoba, „Šarli ebdo“ nastavlja da šokira javnost krajnje degutantnim smislom za „humor“. Inspirisan tragičnom smrću ovog mališana, list je objavio jednu karikaturu na kojoj pored Ajlanovog tela piše „toliko blizu cilja“, a pored je reklama koja podseća na „Mekdonalds“ sa porukom „promocija, dva dečja obroka po ceni jednog“. Na drugoj karikaturi je nacrtan Isus Hristos kako hoda po vodi, dok se pored njega jedno dete davi uz poruku: „Dokaz da je Evropa hrišćanska. Hrišćani hodaju po vodi, a muslimanska deca tonu“.
Karikature je nacrtao Loren „Ris“ Suriso, koji je od napada na „Šarli ebdo“ pod stalnom policijskom zaštitom. Ris je preživeo napad iako je bio ranjen u rame i od tada je postao vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika lista. Koja god da je poruka koju je želeo da pošalje ovim karikaturama, može se reći da one ukazuju na ozbiljan nedostatak empatije i dobrog ukusa.

Bareljef Arčibalda Rajsa

Bareljef bista velikog prijatelja srpskog naroda dr Arčibalda Rajsa otkrivena je u Domu Vojske Srbije. U prisustvu uglednih zvanica, bareljef u bronzi otkrio je vojni ataše Švajcarske, pukovnik Lars Vejslstrup. Tom prilikom održan je prigodan kulturno-umetnički program. Medija centar „Odbrana“ pri Ministarstvu odbrane Srbije u saradnji sa inicijativnim odborom „U ime sećanja na dr Arčibalda Rajsa“ i donatorom Slavkom Gojkovićem, vlasnikom preduzeća „OMEGA-HEMING“ iz Beograda, bili su organizatori ove manifestacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *