У Србији обележен Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца у Србији данас обележен 9. мај – Дан победе

Централна државна церемонија поводом Дана победе у Другом светском рату одржана је данас на Гробљу ослободилаца у Београду, а у име Владе Србије венац је положио министар за рад Александар Вулин који је поручио да је Србија и сада на бољој страни света и да ту победу Србији нико не може да оспори или да је умањи.

Вулин је након полагања венаца на Гробље ослободилаца у Другом светском рату и споменик Црвеноармејцу рекао да је 9. мај 1945. године био победа слободног света који су чинили САД, Велика Британија, Француска, Совјетски савез и Југославија и да је Србија и тада била на бољој страни света.

Он је навео да је свака ревизија историје злочин према милионима побијених у Другом светском рату. “Ми памтимо и желимо да останемо на бољој страни света, наши преци су нас ту довели”, рекао је он.

Вулин је рекао да је систем фашизма побеђен јер нема земље на свету коју води фашиста, али да фашизам као идеја није и да ће га у том смислу бити све док постоји зло у људима.

“Кад чујете да било коју нацију неко жели да покори, да било кога учини грађанином другог реда, онемогући људска права, уништи нечије културно-историјско наслеђе, онда је то фашизам. Док има зла у људима фашизам као идеја неће бити побеђен, а на нама је да од борбе против тога не одустајемо”, истакао је Вулин.

Венце на Гробљу ослободилаца и споменик Црвеноармејцу положио је амбасадор Русије Александар Чепурин, као и представници амбасада Белорусије, Украјине и Азербејжана, као и представници Министарства одбране, Војске Србије, СУБНОР-а и Града Београда.

Председник СкупштинЕ Града Никола Никодијевић је рекао да држава са поносом истиче улогу у антифашистичкој борби. “Ми смо цивилизацијски, историјски и културолошки увек били део Европе, слободарског и модерног света, а модерна Европа је настала на тековинама борбе против фашизма”, поручио је он.

На централној државној церемонији интониране су химне Србије, Русије, Белорусије, Украјине и Азербејџана, а венце и свеће су положили многобројни грађани.

Поводом обележавања 9. маја Дана Европе и Дана победе над фашизмом, представници Града Краљева и бројне делегације положили су данас венце на Споменик отпора и победе у парку код Железничке станице.

Венац је положио и представник амбасаде Руске Федерације у Србији, помоћник војног аташеа Георги Кљукац.

“Дан победе над фашизмом је значајан празник и за Русију и за Србију, јер су наша два народа дали огромне жртве у борби против највећег зла у историји човечанства. Зато сви ми 70 година касније морамо да будемо поносни на наше дедове који су нам омогућили да данас уживамо у слободи“, рекао је Кљукац.

Осим градоначелника Томислава Илића, председника Скупштине града Сретена Јовановића и Небојше Симовића, начелника Рашког округа, венце су положили припадници војске, полиције и Жандармерије, као и чланови удружења бораца и руско-српског пријатељства и друштава за неговање традиције народноослободилачких ратова.

Представници локалне самоуправе и изасланик Руске амбасаде данас су у селу Ратина положили венце и на спомен-обележје војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села у Другом светском рату.

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима и на споменик Искра слободе, и у Нишу је Дан победе.

Венце су у центру града положиле делегације града Ниша, Нишавског управног округа, Војске Србије, Полицијске управе у Нишу, Сропско-руског хуманитарног центра, представници борачких организација, резервних војних старешина и организација које негују традиције ослободилачких ратова.

Један коментар

  1. Слава јунацима и ослободиоцима!

    ДАн Победе у Сава центру је протекао у чудој режији, на ивици намештеног перформанса…

    На бини је прво била застава САД , па се преводило на Енглески језик,глорификовали су прво оне који нису најзаслужнији…итд. , мислим да то кокетирање, додворавање, тобож милошевска улога наших режима не пије воду!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *