Попоски: Нико у Македонији не жели нови конфликт

Шеф македонске дипломатије Никола Попоски каже да иза догађаја у Куманову стоји група чије су вође криминалци, a чија планирана политичка агенда није наишла на подршку, па се не може поредити са побуном Албанаца из 2001. године.

Попоски је у интервјуу бечком дневнику Пресе да је окончана полицијска акција у Куманову, која је била усмерена против терористичке групе са криминалном позадином, преноси Танјуг.

Према његовим речима, заплењена је велика количина наоружања, убијено је 14 чланова ове групе, а троје је ухапшено.

Попоски истиче да је операција полиције била веома ризична, што показује и чињеница да је убијено осам и рањено 37 полицајаца.

“Ова група је била активна у пограничном региону, између Македоније и Косова. Они су већ напали једну караулу и сада су очигледно планирали нападе на локалне институције у Македонији”, објаснио је шеф македонске дипломатије.

Попоски је додао да је пет до сада идентификованих вођа били познати криминалци, да постоје досијеи о њима, на пример за оружану пљачку, а да је већина њих са Косова, међутим било је у групи и македонских и албанских држављана.

“Можемо да потврдимо да су делови те групе у прошлости били активни у ОВК у Македонији, али и на Косову. Очигледно су покушали да добију политичку подршку за своју активност, али је нису добили од локалног становништва”, констатовао је Попоски.

На питање да ли је већ разговарано са албанским коалиционим партнером Али Ахметијем који је 2001.био вођа ОВК у Македонији, Попоски је рекао да је сазван састанак националног савета за безбедност, на којем су учествовале све странке и партија Ахметија.

“Догађаји у Куманову су изазвали велику забринутост код свих. Чини се да је разбијена група имала и политичку агенду, али на срећу њу нико није подржао, тако ни политички актери албанске заједнице у Македонији”, нагласио је шеф македонске дипломатије.

Попоски је подвукао да не треба бити наиван и дати простор екстремистичким групама, али и да ниједан озбиљан политички актер у земљи не жели да се упусти у авантуру, јер нико не жели нови конликт на политичкој, верској или етничкој основи.

“Ситуација се не може поредити са оном коју смо имали крајем 1990-тих и почетком 2000-тих. Не може се повући паралела са конфликтом 2001. Међутим очигледно је да из тог доба постоје неке структуре са криминалном позадином које покушавају да се наметну као политички фактор. Не смемо дозволити никакво нејасно стање у нашим евроатлантским интеграцијама, јер би то окружење које намеравају да искористе те групе”, поручио је шеф македонске дипломатије.

Истакао је да догађаје као у Куманову не треба користити за остваривање политичких поена. С тим у вези је казао да постоје многе спекулације и да се већина користи за остваривање дневнополитичких поена.

“На седници националног безбедносног савета су све странке, међутим, јасно истакле да не смемо дозволити да се дестабилизује Македонија”, пренео је Попоски.

Од ЕУ Попоски очекује поновно покретање приступног процеса.

“Македонија је предуго на путу евроатлантске интеграције спутавана. То је екстремистичким групама омогућило да спроводе своје агенде и повећало незадовољство у становништву. Очекујем да све земље чланице допринесу да се поново унесе динамика у приступном процесу Македоније, јер је чланство те земље у ЕУ и НАТО важан стуб регионалне стабилности””, закључио је Попоски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *