Бриселски споразум руши приштинску војску

Званични Београд тврди да оснивање оружаних снага Косова не може да се повезује за ЗСО. Једна од опција и договор по принципу регионалне команде за север

Превођење Безбедносних снага Косова у војску није била тема дијалога у Бриселу, па се ово питање не може везивати као услов за оснивање Заједнице српских општина.

Ово за “Новости” кажу у Канцеларији за КиМ, а поводом спекулација у Приштини да би косовски Срби најпре морали да дају своје гласове за уставне промене о формирању оружаних снага да би албанске странке подржале закон о оснивању ЗСО.

– Јасно је да се до војске не може без гласова српских посланика у Скупштини КиМ, а уколико их албански партнери убеде да је таква формација потребна српском народу, испуниће се њихов политички циљ, али тако нешто није реално – додају у Канцеларији за КиМ.

Измене прописа о војсци Приштина је припремила још током прошлог скупштинског састава, али, како су при гласању неопходни и гласови две трећине мањинских представника, засада га не потеже из фиоке.

Баш због тога, аналитичар Душан Јањић у овоме види позицију у којој “уцењивач” може да буде Листа “Српска”.

– За своје гласове које би дала за војску, као и за оснивање Специјалног суда, “Српска” би требало да тражи гаранције да ће се усвојити Статут ЗСО. Такође, могло би да се тражи потписивање меморандума између Еулекса и Београда да ће се случајеви који се отварају против наших држављана који живе у централној Србији водити у Београду. Око свега овог може да се “тргује” – сматра Јањић.

Питање оружаних снага, како види Јањић, могуће је регулисати по моделу по ком је решена полицијска команда на северу КиМ, али, додаје да је војска свакако симболички, као и безбедносно-психолошки “пипавија” тема, јер је настала из ОВК.

Председник општине Грачаница Владета Костић каже нам да је постављање нових услова, који се нису помињали у бриселском дијалогу, очигледно, постала пракса:

– Целу ову причу око војске, ипак, пре видим као “опипавање” пулса и компензацију политичких поена које албанске партије губе због оснивања Специјалног суда.

Да је стављање армије у први план пре ЗСО “пробни балон” сматра и потпредседница Скупштине КиМ Јасмина Живковић, која нам преноси да коалициони партнери нису посланицима “Српске” званично тражили “трампу” гласовима, али, напомиње да је у политици све могуће.

НА РЕДУ ПРЕЛАЗИ

Београд и Приштина данас настављају технички дијалог у Бриселу, у коме ће се током три дана разговарати о телекомуникацијама, осигурању возила и интегрисаном управљању прелазима. Састанак посвећен ЗСО требало би да се закаже за 26. мај.

http://www.novosti.rs/

2 коментара

 1. Ada srbi budite ono što su nam praoci bili,ne dopustite vojsku u Prištini kad je imate u Srbiji, nek Srbi u Skupštini ćute i mudri budu jer je ćutanje početak mudrosti Božje,nek čekaju da se države sve pravoslavne udruže,svi izbori su pokradeni u Crnoj Gori,Kosovo je Milo priznao zato što je plaćen,a krivo mi je na Miroslava Lajčeka jer su mi petoro djece od pradede Slovački vojnik koji je branio CG, ne mogu prezime kazati,jedini su u Jugoslaviji,a najstariji se prvi prijavio kad je za poplavu u BG, jedini mu je cilj da hrani Srbiju, svo šestoro djece mi je kršteno u Srpsku Pravoslavnu Crkvu i devet unuka,bit će još Hristovih vojnika.

 2. sta se , ko sa kime , u cije ime…itd…itd…pregovara?
  sve sto su trazili , siptari su d o b i l i …
  da li je razbucano sudstvo?
  da li je unistena policija?
  da li je na putu unistenja civilna odbrana?
  da li energetika i telekomunikacije srbija drzi ili ih predaje zarad boljitka zivota srba centralne srbije
  i nepristajanja “da budu taoci 10.000 preostalih srba na kosovu”(dacic)
  itako…pregovaramo…
  kobajagi…………..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *