Pečat nedelje

Tragedija

U petak 13. marta uveče, dok je iz Novog Pazara na hitno lečenje u Beograd prevozio bolesnu bebu staru samo pet dana, nadomak surčinskog aerodroma srušio se helikopter Vojske Srbije. Poginuli su svi koji su se nalazili u helikopteru: oficiri Vojske Srbije Omer Mehić, Milovan Đukarić, Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović, i bebica iz porodice Ademović iz Novog Pazara.
Komisija za ispitivanje uzroka pada helikoptera, koju je formirao načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, ove srede je završila istragu i podnela izveštaj. Do ove srede uveče, kada je zaključen ovaj broj „Pečata“, detalji izveštaja nisu bili predstavljeni javnosti.

Hapšenja u Srbiji zbog Srebrenice

Osam osoba uhapšeno je u sredu na raznim lokacijama u Srbiji zbog sumnje da su učestvovali u pogubljenjima bosanskih muslimana u selu Kravice kod Srebrenice, što su prva hapšenja na teritoriji Srbije zbog ovog zločina. Tužilaštvo za ratne zločine donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku „Jahorina“ u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog postojanja osnovane sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice. Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko lica jer se pretpostavlja da su u zemljama u okruženju. U selu Kravice, međutim, nije počinjen samo ratni zločin nad muslimanima, nego je pre ovog događaja, na Božić 1993. u srpsko selo upala jedinica Armije BiH predvođena čuvenim Naserom Orićem. Najmlađa od 49 žrtava ovog pokolja bio je Vladimir Gajić star četiri godine, dok je najstarija, Mara Božović, imala 84. Za ovaj zločin, nažalost, ni u Srbiji, niti u BiH niko nije uhapšen niti osuđen. Naseru Oriću, koji je pred Haškim tribunalom pravosnažno oslobođen svih optužbi, za ovaj zločin, međutim, nije ni suđeno jer je Tužilaštvo smatralo da za to nema osnova pošto su u Kravici poginuli uglavnom vojnici a ne civili. Vojnici od četiri i 84 godine.

Haos u Frankfurtu

Više hiljada demonstranata sukobilo se sa policijom u Frankfurtu tokom protesta zbog otvaranja novog sedišta Evropske centralne banke u ovom gradu. Građani revoltirani činjenicom da je za ovu zgradu u vreme kada se štedi na svim vrstama socijalnih davanja, potrošena 1,3 milijarde evra, okupili su se ispred novootvorenog sedišta, a policija je pokušala da ih rastera suzavcem i vodenim topovima. Usledio je opšti haos tokom kojeg je zapaljen veliki broj automobila, uglavnom policijskih, povređeno je 70 policajaca a privedeno više od 500 demonstranata. Protest je organizovala grupa „Blokjupaj“, koja je ime uzela po pokretu „Okupirajmo Vol Strit“ iz 2011. Procenjuje se da je u Frankfurt iz svih krajeva Evrope došlo više od 10 000 demonstranata.

Vruć doček u Berlinu

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, imala je u utorak veoma „vruć“ doček u Berlinu, gde se sastala sa svojim nemačkim kolegom Joahimom Gaukom. Kako pišu hrvatski mediji, dok je Kolinda „želela službeno rukovanje, Gauk je bio vrlo srdačan prema hrvatskoj koleginici – nježno ju je grlio, čak pomalo i potapšao po guzi“. Predsednica je u dvorcu Belvi, rezidenciji nemačkog predsednika, dočekana s državničkim počastima, a nakon što se u predvorju dvorca upisala u knjigu gostiju, zajedno sa svojim nemačkim domaćinom je u dvorištu dvorca izvršila pregled počasne garde. Posle izvođenja himni, dvoje šefova država pozdravili su se sa grupom školske dece koja su mahala hrvatskim i nemačkim zastavama. „Ovo je drugo Vaše putovanje u inostranstvo. Drago mi je da ste se tako brzo odlučili da dođete“, rekao je Gauk. Predsednica Grabar-Kitarović zahvalila je na dobrodošlici i istakla da je Berlin prva prestonica posle Sarajeva koju posećuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *