„Армата“ – тенк пете генерације

На Дан победе, 9. маја руска војска добиће бета верзију „најпаметнијег тенка“ пете генерације названог „Армата“.

Фабрика „Уралвагонзавод” завршила је после пет година производњу прве серије тенкова и тешких транспортера „армата“. На листи „потрепштина“ Руске војске за 2015. годину једна од главних ставки су управо ова возила, преноси Раша тудеј писања руских медија.

Двадесет тенкова је већ готово и достављено за програм обуке војника.

Тачне карактеристике и изглед тенка биће виђени на паради поводом Дана победе, на Црвеном тргу, 9. маја, а прилику да се боље погледа ово борбено возило јавност ће имати на изложби оружја и војне опреме („Russina Expo Arms“), од 9. до 12 септембра.

„Aрмата“ je, према писању медија, комбинација свих најзначајнијих иновација у дизајну и изградњи борбених возила у последњој деценији.

Главна платформа тенка поседује беспилотну, даљински контролисану куполу, наоружану топом калибра 125 милиметара. Његова енергија биће већа од досадашњих најбољих светских топова. Његово 125-милиметарско оружје има 15 до 20 одсто бољу прецизност, а његова угаона дисперзија избацивања ватре је побољшана 1,7 пута, а како се наводи, тенк може да поседује и топ од 152 милиметара, најмоћнији икада монтиран на борбено возило.

На куполи ће се налазити и топ подкалибра 30 милиметара који ће служити за разне мете, као што су нисколетеће авионе и хеликоптере.


Главно оружје — тешки митраљез биће у стању да спречи долазне пројектиле, тачније да неутралише гранате које се приближавају брзином и од 3.000 метара у секунди.
„Армата“ се сматра и једним од најбезбеднијих тенкова на свету. Посада ће се налазити у вишеслојној оклопној капсули, одвојеној од контејнера са муницијом, а пошто је у потпуности компјутеризован потребна су само два војника да њиме управљају.

Тенк би требало да има потпуно механизовано електрично покретање дизел-мотором од 1.200 коњских снага. РТ наводи и да „армата“ има потенцијал да се развије у потпуно роботизовано возило.

Руској војсци, према првим проценама, потребно је око 2.300 оваквих тенкова.
sputnik

Један коментар

  1. Ovde nije receno da ovaj tenk ce imat i radar i novi sistem arena e1 koji ce unistvati porjekitle brzine vece od 1000 m/s. oVaj radar ce moci isotvrmeno gadati 11 ciljeva na daljini od 100 km u vazduhy na daljini od 65 km nove pantsir rakete koje ce se moci izbacivati iz kalibra od 152 mm. protiv okloopne rakete hermes k1 ce moci gadati tenka na daljin od 100 km kad ga radar navodi max daljina. Takoder noci tekuci oklop ce spreciti exploziju potkalibarnih granata novih tenkova te ce imati nove sheme preslvake protiv uv zracenja i termovizijskog zracenja nocu.Drugim recima tenk koji moze unistiti drugih 30 tenkova i 1300 vojnika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *