Rusija jača vojne strukture, glavna pretnja NATO

 Rusija planira da pojača vojne strukture na Krimu, Arktiku i u svom najzapadnijem regionu Kalinjingradu, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti, prenoseći današnju izjavu načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u decembru Ukaz o novoj vojnoj doktrini Rusije, preneo je Rojters.

Kako je ranije izvestio TAS S, u novoj redakciji teksta jačanje vojnog potencijala NATO-a je među glavnim spoljnim pretnjama po Rusiju.

Pored toga, među glavnim pretnjama su i globalne funkcije NATO-a koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Inovirana Vojna doktrina Rusije je među glavne spoljne vojne opasnosti uvrstila i instaliranje i jačanje stranih vojnih kontigenata u zemljama koje su joj u susedstvu, korišćenje vojne sile na njihovoj teritoriji uz kršenje normi međunarodnog prava, pojavljivanje žarišta i eskalacija oružanih konflikata.

Na listi spoljnih opasnosti su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji i njenim saveznicima i mešanje u njihove unutrašnje poslove, navela je ruska agencija.

Doktrina je precizirana u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Rusije od 5. jula 2013, a izmene je taj savet odobrio 19. decembra ove godine.

“Raša tudej” je ranije navela da suština nove doktrine ostaje nepromenjena u odnosu na prethodnu, te da ruska vojska i dalje ima odbrambenu svrhu, a zemlja obećava da će je koristiti samo kao poslednje sredstvo.

Neizmenjeni su i principi upotrebe nuklearnog oružja kojih se Rusija pridržava, dodaje ruski kanal i podseća da je prevashodni cilj takvog oružja odvraćanje potencijalnih neprijatelja od napada na Rusiju.

Međutim, ističe RT, Rusija bi upotrebila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od vojnog napada – bilo nuklearnog ili konvencionalnog – koji bi ugrozio njen opstanak.

Među glavnim spoljnim vojnim pretnjama navedenim u novoj ruskoj vojnoj doktrini je “formiranje i raspoređivanje globalnih strateških antibalističkih raketnih sistema koje potkopava uspostavljenu globalnu stabilnost i ravnotežu moći u nuklearnim raketnim sposobnostima, primena koncepta “brzog udara”, plan o raspoređivanju oružja u kosmosu i raspoređivanje strateškog konvencionalnog preciznog oružja”.

Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika, navodi RT.

Na domaćem polju, kako stoji u tekstu nove doktrine, Rusija se suočava sa pretnjama “akcija usmerenih na nasilne promene ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tela, ključnih civilnih i vojnih objekata i informacione infrastrukture Rusije”.

Prema obnovljenoj verziji ruske doktrine, Rusija vidi međunarodnu saradnju sa zemljama koje dele njene napore da pojača bezbednost, pre svega sa članicama BRIKS-a, OEBS-a, Šangajske organizacije za saradnju i drugima, kao ključnu za sprečavanje vojnih sukoba.

Tradicionalne pretnje sa kojima Rusija mora da se hvata u koštac, a koje su navedene u novoj doktrini, uključuju ekstremizam i terorizam, širenje oružja za masovno uništenje i raketne tehnologije, kao i akcije stranih obaveštajnih službi, zaključuje “Raša tudej”.

Jedan komentar

  1. Marko Koljibabic

    Da im je Vucic presednik Rusija bi tezila svim srcem ka eu ,i nebi imali drugu alternativu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *