Русиjа jача воjне структуре, главна претња НATO

 Русиjа планира да поjача воjне структуре на Kриму, Aрктику и у свом наjзападниjем региону Kалињинграду, jавила jе руска новинска агенциjа РИA Новости, преносећи данашњу изjаву начелника руског Генералштаба Валериjа Герасимова.

Руски председник Владимир Путин потписао jе у децембру Указ о новоj воjноj доктрини Русиjе, пренео jе Роjтерс.

Kако jе раниjе известио TAС С, у новоj редакциjи текста jачање воjног потенциjала НATO-а jе међу главним спољним претњама по Русиjу.

Поред тога, међу главним претњама су и глобалне функциjе НATO-а коjе се остваруjу уз кршење норми међународног права, као и приближавања воjне инфраструктуре земаља-чланица Aлиjансе руским границама, између осталог даљим ширењем тог блока.

Иновирана Воjна доктрина Русиjе jе међу главне спољне воjне опасности уврстила и инсталирање и jачање страних воjних контигената у земљама коjе су jоj у суседству, коришћење воjне силе на њиховоj териториjи уз кршење норми међународног права, поjављивање жаришта и ескалациjа оружаних конфликата.

На листи спољних опасности су и териториjалне претензиjе према Русиjи и њеним савезницима и мешање у њихове унутрашње послове, навела jе руска агенциjа.

Доктрина jе прецизирана у складу са одлуком Савета безбедности Русиjе од 5. jула 2013, а измене jе таj савет одобрио 19. децембра ове године.

“Раша тудеj” jе раниjе навела да суштина нове доктрине остаjе непромењена у односу на претходну, те да руска воjска и даље има одбрамбену сврху, а земља обећава да ће jе користити само као последње средство.

Неизмењени су и принципи употребе нуклеарног оружjа коjих се Русиjа придржава, додаjе руски канал и подсећа да jе превасходни циљ таквог оружjа одвраћање потенциjалних неприjатеља од напада на Русиjу.

Mеђутим, истиче РT, Русиjа би употребила нуклеарно оружjе како би се заштитила од воjног напада – било нуклеарног или конвенционалног – коjи би угрозио њен опстанак.

Mеђу главним спољним воjним претњама наведеним у новоj рускоj воjноj доктрини jе “формирање и распоређивање глобалних стратешких антибалистичких ракетних система коjе поткопава успостављену глобалну стабилност и равнотежу моћи у нуклеарним ракетним способностима, примена концепта “брзог удара”, план о распоређивању оружjа у космосу и распоређивање стратешког конвенционалног прецизног оружjа”.

Jош jедна новина у рускоj воjноj доктрини jе да jе jедан од циљева руске воjске заштита националних интереса у региону Aрктика, наводи РT.

На домаћем пољу, како стоjи у тексту нове доктрине, Русиjа се суочава са претњама “акциjа усмерених на насилне промене руског уставног поретка, дестабилизациjу политичког и друштвеног окружења, дезорганизациjу функционисања владиних тела, кључних цивилних и воjних обjеката и информационе инфраструктуре Русиjе”.

Према обновљеноj верзиjи руске доктрине, Русиjа види међународну сарадњу са земљама коjе деле њене напоре да поjача безбедност, пре свега са чланицама БРИKС-а, OEБС-а, Шангаjске организациjе за сарадњу и другима, као кључну за спречавање воjних сукоба.

Tрадиционалне претње са коjима Русиjа мора да се хвата у коштац, а коjе су наведене у новоj доктрини, укључуjу екстремизам и тероризам, ширење оружjа за масовно уништење и ракетне технологиjе, као и акциjе страних обавештаjних служби, закључуjе “Раша тудеj”.

Један коментар

  1. Marko Koljibabic

    Da im je Vucic presednik Rusija bi tezila svim srcem ka eu ,i nebi imali drugu alternativu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *