Сонда “Нови Хоризонти” се “пробудила” близу Плутона

Упркос слабој осветљености на површини патуљасте планете и њеног месеца, сонда би требало да прикупи драгоцене геолошке податке о ова два небеска тела и утврди њихову топографију

Приближивши се циљу своје мисије, Плутону, сонда Америчке свемирске агенције НАСА “Нови Хоризонти” пробудила се из хибернације.  Како преносе амерички медији, 15. јануара сонда ће започети проучавање патуљасте планете, удаљене 260 милиона километара од Земље. Након девет година, током којих је превалила 4,8 милијарди километара, роботска сонда “Нови Хоризонти” стигла је у суботу у непосредну близину Плутона. Истог дана је изашла из хибернације и почела да се припрема за прву историјску мисију проучавања ледом окованог Плутона и његовог месеца Харона. Од лансирања у јануару 2006. сонда је била у хибернацији 1.873 дана, или трећину своје деветогодишње епопеје. “Електронски сан” омогућава да се сачувају електронске компоненте, електрична кола и командни системи. То омогућава НАСА и да смањи трошкове функционисања мисије. “Нови Хоризонти” ће се активирати 15. јануара, а најближе Плутону биће 14. јула 2015. Упркос слабој осветљености на површини патуљасте планете и њеног месеца, сонда би требало да прикупи драгоцене геолошке податке о ова два небеска тела и утврди њихову топографију. Летелица је опремљена са седам инструмената, међу којима су инфрацрвени и ултраљубичасти спектрометри, телескопска камера високе резолуције и детектор космичке прашине. Сонда, коју напаја јединствени термоелектрични генератор, троши мање струје него две сијалице од 100 вати. Атмосфера око Плутона онемогућава постављање сонде у орбиту патуљасте планете, тако да је она принуђена да своја посматрања обави са дистанце.

Када сонда буде завршила мисију, наставиће путовање како би се приближила другим објектима у Којперовом појасу, широком прстену препуном космичких “отпадака” који круже око Сунца, а за које се верује да су остаци од формирања Сунчевог система пре 4,6 милијарди година. Захваљујући свемирском телескопу Хабл, екипа научника одговорна за мисију “Нови Хоризонти” успела је да идентификује три потенцијално интересантна објекта у тој зони, које би сонда могла касније да “посети”. Пречника од 25 до 55 километара, ови објекти се налазе на око 1,5 милијарди километара од Плутона. Са 2.300 километара у пречнику, Плутон је мањи од Месеца, а његова маса 500 пута мања је од Земљине. Пун круг око Сунца обави за 247,7 година. Године 2006. Међународна астрономска унија је “деградирала” Плутона, одузевши му титулу девете планете у Сунчевом систему. Од тада припада категорији патуљастих планета којих је више од хиљаду у Којперовом појасу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *