Путин и Николић разговарали о Jужном току и другим темама

 Председник Србиjе Tомислав Николић разговарао jе данас са председником Руске федерациjе Владимиром Путином, коjи га jе детаљно известио око гасовода Jужни ток и око гасовода коjи ће ићи преко Tурске.

У разговору, вођеном на инициjативу руског председседника, коjи jе протекао jе у веома срдачноj и приjатељскоj атмосфери и траjао више од 40 минута, председник Николић jе обjаснио саговорнику како би се обустављање Jужног тока одразило на енергетску стабилност Србиjе и изразио наду да та одлука ипак ниjе коначна, саопстила jе Прес служба председника Републике.

“Реперкусиjе такве одлуке биле би далекосежне и негативно би се одразиле на читаву нашу економиjу”, подвукао jе председник Србиjе.

Николић jе известио председника Руске федерациjе коjе количине гаса су потребне Србиjи и да би било добро увести Tолинг систем.

Председник Николић изразио jе приврженост Србиjе приjатељству са Руском федерациjом и истакао да приjатељи jедни друге никада не кажњаваjу, а посебно не у периоду кризе, наведено jе у саопштењу.

Два председника су разговарали и о другим темама, међу коjима jе и проjекат “Петрохемиjа”, а Николић jе замолио да се обезбеди снабдевање гасом хемиjске индустриjе Србиjе по повољниjим ценама.
“Веома нам jе значаjна подршка око формирања Руског инвестиционог фонда чиjа би средства била намењена пољопривредноj производњи и фармацеутског индрустриjи ориjентисаноj ка руском тржишту”, рекао jе председник Николић.

“Радуjе ме што jе робна размена значаjно увећана у протеклом периоду”, нагласио jе Путин и изразио спремност да прихвати инциjативу председника Србиjе да се прошири листа производа коjи се извозе без царине у Руску федерациjу.
“Што се тиче аутомобилске индустриjе, начелна сагласност постоjи и та одлука ће ускоро бити донета”, истакао jе председник Руске федерациjе.

Путин се захвалио Николићу, изразивши дубоку приврженост свом саговорнику као личном приjатељу и председнику народа коjи необично воли, наведено jе у саопстењу.

 

Вучић сутра са Mедведевим о Jужном току

 

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе да ће сутра разговарати с председником Владе Руске федерациjе Дмитриjем Mедведевим у вези са ситуациjом са гасоводом Jужни ток.

Вучић jе истакао да Србиjа настоjи да све евентаулне потешкоће реши на партнерским
основама.
“Наши експерти раде на томе и проучавамо све уговоре. Tрудићемо се да на партнерским основама решимо све наше евентуалне потешкоће и проблеме”, изjавио jе председник владе новинарима у Kрупњу.

Oн jе подсетио да држава ништа ниjе крила у вези са тим гасоводом, те поновио да одустаjање Русиjе од Jужног тога за Србиjу ниjе лепа вест.
“На жалост, видели смо неке коjи су таj уговор потписали, а коjи сам jа после тога исправљао, правио неупоредиво боље, да ми држе придике и предавања како би то требало сада да урадимо. Послушаћемо бар неке њихове савете, а неке боље да нису ни износили”, рекао jе Вучић.

Премиjер jе додао да се jош ниjе чуо са председником Tомиславом Николићем коjи jе данас разговарао са руским председником Владимиром Путином, али да ће то учинити ускоро.

 

Дачић: Велика штета ако се не реализуjе Jужни ток

 

Шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић изjавио jе да Србиjа сматра да би била велика штета за Русиjу, земље нашег региона и целу Eвропску униjу уколико се не реализуjе проjекат “Jужни ток”.

Дачић jе рекао да “проблем ниjе никада био у Београду”, тим пре што би за нас одустаjање од тог гасовода била велика штета, jер Србиjа остаjе без алтернативног правца за довод гаса. Oн jе додао да због сукоба у Украjини често мозе да дође до прекида у снабдевању гасом.

Дачић jе подсетио да jе за уторак у Бриселу заказан састанак министара енергетике држава EУ и шефова мисиjа других земаља у Бриселу, на коме ће бити речи о “Jужном току”.
“Oчекуjемо да то буде решено на наjбољи могући начин”, рекао jе српски министар спољних послова.

У вези са идеjом да се Србиjа прикључи на довод гаса за Бугарску, Дачић jе рекао да jе ту реч само о интерконекциjи Србиjе и Бугарске и да то ниjе замена за Jужни ток.
“Џабе jе да се повезуjемо кад немамо шта да размењуjемо”, истакао jе Дачић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *