Просветари сутра потпуно обустављају рад

Просветни радници ће сутра потпуно обуставити рад и неће држати часове у школама, већ ће организовати протесте у Београду и свим већим градовима у земљи.

Представници репрезентативних синдиката просвете најавили су да ће протест у Београду почети у 12.05 окупљањем на Тргу Николе Пашића и да ће затим уследити шетња до Владе Србије и Министарства просвете.

“Очекујемо да се настава не одржи у око хиљаду школа у земљи”, рекао је за агенцију Бета Председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић.

Просветни радници су штрајк почели 17. новембра, а од тада се у већини школа настава одвија скраћено. Захтевају да буду изузети из смањења плата у јавном сектору и да буду уведени платни разреди.

“Одлучили смо се за радикализацију штрајка, јер сматрамо да су преговори са Министарством просвете око штрајкачких захтева запали у дебео ћорсокак и надамо се да ћемо на овај начин освежити преговоре”, истакао је Драган Матијевић.

Он је навео да ће потпуна обустава рада бити само у понедељак, а да ће се после тога настава одржавати у трајању од пола сата.

“Планирамо да током недеље донесемо одлуку да се прво полугодиште не заврши, односно да се не одрже седнице одељенских већа и на тај начин ђацима званично не верификује постигнути успех, али ће они бити упознати са оценама које су закључене”, рекао је Матијевић.

Он није могао да прецизира да ли то значи да ће бити одложен почетак другог полугодишта.

“То је порука за Министарство просвете да мора да се бави образовањем, да мора да води рачуна да оно буде квалитетно, а не да се бори против просветних радника”, поручио је председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Министарство: Потупна обустава рада незаконита

Министарство просвете је саопштило да разговори нису дали резултaт јер изузимање просвете из смањења плата ниједног тренутка није било реална опција.

У саопштењу се наводи да су синдикати овог викенда одбили понуду Владе Србије да окончају штрајк, а да се наставницима у Србији исплати једнократна новчана помоћ из средстава која су обезбеђена буџетским уштедама у последњем кварталу 2014. године.

Министарство подсећа да су сви остали захтеви синдиката који се тичу усаглашавања колективног уговора, рада на измени кровног закона у просвети, као и сарадње синдиката и Министарства током увођења платних група и платних разреда, већ усаглашени.

Потпуна обустава рада, коју су синдикалне вође најавиле за 22. децембар, представља кршење просветних закона, као и Закона о штрајку, јер су школе у обавези да обезбеде минимум процеса рада, односно часове у трајању од 30 минута, истиче се у саопштењу.

Додаје се да кршење тих закона предвиђа индивидуалну одговорност, а директори школа су у обавези да заштите ученике и обезбеде минимум процеса рада, као и да покрену дисциплински поступак против оних који крше закон.

Због тога Министарство просвете позива просветне раднике да не прекидају рад, или да штрајк наставе у законским оквирима, обезбеђујући минимум процеса рада који је уведен ради заштите права ученика.

2 коментара

 1. U katolickom svetu,a izgleda i u Vojvodini…skolska deca su prekjuce ,u petak,otisla na raspust sve do 8.januara,
  zbog “bozicnih blagdana”…
  Sada imamo strajk,sa pretnjom PREKIDA SKOLOVANJA,one dece koja sutra,u ponedeljak, treba da idu u skolu?!
  Da se razumemo,STRAJK JE POTPUNO OPRAVDAN i treba oboriti samovolju ove vlasti,ali,KAKO KATOLICIMA UVEK USPEVA DA UCARE???

  • “U VOJVODINI DJACI DOBILI KNJIZICE”,upravo osvanuo naslov u Politici,utorak 23.12.2014.g.
   Dakle,sve ovo pokazuje TACNO KAKO SAM PREDVIDEO,Srbija nije jedinstvena,ni njen pravni poredak…ni sva deca u njoj.
   I DA CE DA TRPE DECA IZ UZE SRBIJE.
   Zasto strajk nije poceo pre nedelju dana,pa da bude i u uzoj Srbiji i u Vojvodini,ZASTO SAMO U UZOJ SRBIJI???
   Kuca gori,a baba udara minuse.
   Je.e se “babi” za Srbiju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *