Prosvetari sutra potpuno obustavljaju rad

Prosvetni radnici će sutra potpuno obustaviti rad i neće držati časove u školama, već će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete najavili su da će protest u Beogradu početi u 12.05 okupljanjem na Trgu Nikole Pašića i da će zatim uslediti šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete.

“Očekujemo da se nastava ne održi u oko hiljadu škola u zemlji”, rekao je za agenciju Beta Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Prosvetni radnici su štrajk počeli 17. novembra, a od tada se u većini škola nastava odvija skraćeno. Zahtevaju da budu izuzeti iz smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

“Odlučili smo se za radikalizaciju štrajka, jer smatramo da su pregovori sa Ministarstvom prosvete oko štrajkačkih zahteva zapali u debeo ćorsokak i nadamo se da ćemo na ovaj način osvežiti pregovore”, istakao je Dragan Matijević.

On je naveo da će potpuna obustava rada biti samo u ponedeljak, a da će se posle toga nastava održavati u trajanju od pola sata.

“Planiramo da tokom nedelje donesemo odluku da se prvo polugodište ne završi, odnosno da se ne održe sednice odeljenskih veća i na taj način đacima zvanično ne verifikuje postignuti uspeh, ali će oni biti upoznati sa ocenama koje su zaključene”, rekao je Matijević.

On nije mogao da precizira da li to znači da će biti odložen početak drugog polugodišta.

“To je poruka za Ministarstvo prosvete da mora da se bavi obrazovanjem, da mora da vodi računa da ono bude kvalitetno, a ne da se bori protiv prosvetnih radnika”, poručio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ministarstvo: Potupna obustava rada nezakonita

Ministarstvo prosvete je saopštilo da razgovori nisu dali rezultat jer izuzimanje prosvete iz smanjenja plata nijednog trenutka nije bilo realna opcija.

U saopštenju se navodi da su sindikati ovog vikenda odbili ponudu Vlade Srbije da okončaju štrajk, a da se nastavnicima u Srbiji isplati jednokratna novčana pomoć iz sredstava koja su obezbeđena budžetskim uštedama u poslednjem kvartalu 2014. godine.

Ministarstvo podseća da su svi ostali zahtevi sindikata koji se tiču usaglašavanja kolektivnog ugovora, rada na izmeni krovnog zakona u prosveti, kao i saradnje sindikata i Ministarstva tokom uvođenja platnih grupa i platnih razreda, već usaglašeni.

Potpuna obustava rada, koju su sindikalne vođe najavile za 22. decembar, predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da kršenje tih zakona predviđa individualnu odgovornost, a direktori škola su u obavezi da zaštite učenike i obezbede minimum procesa rada, kao i da pokrenu disciplinski postupak protiv onih koji krše zakon.

Zbog toga Ministarstvo prosvete poziva prosvetne radnike da ne prekidaju rad, ili da štrajk nastave u zakonskim okvirima, obezbeđujući minimum procesa rada koji je uveden radi zaštite prava učenika.

2 komentara

  1. U katolickom svetu,a izgleda i u Vojvodini…skolska deca su prekjuce ,u petak,otisla na raspust sve do 8.januara,
    zbog “bozicnih blagdana”…
    Sada imamo strajk,sa pretnjom PREKIDA SKOLOVANJA,one dece koja sutra,u ponedeljak, treba da idu u skolu?!
    Da se razumemo,STRAJK JE POTPUNO OPRAVDAN i treba oboriti samovolju ove vlasti,ali,KAKO KATOLICIMA UVEK USPEVA DA UCARE???

    • “U VOJVODINI DJACI DOBILI KNJIZICE”,upravo osvanuo naslov u Politici,utorak 23.12.2014.g.
      Dakle,sve ovo pokazuje TACNO KAKO SAM PREDVIDEO,Srbija nije jedinstvena,ni njen pravni poredak…ni sva deca u njoj.
      I DA CE DA TRPE DECA IZ UZE SRBIJE.
      Zasto strajk nije poceo pre nedelju dana,pa da bude i u uzoj Srbiji i u Vojvodini,ZASTO SAMO U UZOJ SRBIJI???
      Kuca gori,a baba udara minuse.
      Je.e se “babi” za Srbiju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *