Хашко тужилаштво тражи укидање одлуке о пуштању Шешеља

Tужилаштво Хашког трибунала затражило jе данас укидање одлуке о привременом пуштању на слободу Воjислава Шешеља, уз образложење да његово понашање по повратку у Србиjу поткопава основе за пуштање.

Tужилаштво, такође, тражи да се по Шешељевом повратку у Хаг хитно закаже расправа како би се размотрило његово здравствено стање и услови за његово евентуално пушање на слободу у будућности и утврдило да ли jе он спреман да се таквих услова придржава.

У образложењу захтева Tужилаштва jе наведено да Шешељево понашање по повратку у Србиjу поткопава основе одлуке о привременом пуштању Шешеља коjу jе Судско веће донело 6. новембра.

Приликом доношења одлуке о привременом ослобађању Шешеља, Судско веће jе поступало “стриктно на хуманитарним основама”, уз образложење да jе добило поверљиве информациjе коjе указуjу на “погоршање здравственог стања оптуженог”, наводи се у поднеску.

Имаjући то у виду, Судско веће jе сматрало да jе неопходно поставити само минималне услове за привремено ослобађање, пре свега да не утиче на сведоке и жртве, да не ремети ток правосудног процеса и да се поjави пред Судским већем када то буде наложено.

Судско веће jе, такође на хуманитарним основама, закључило да ће се Шешељ придржавати услова његове привремене слободе, наводи Tужилаштво.

Tужилаштво истиче да jе сада очигледно да jе поверење Судског већа у Шешељево понашање било неосновано, jер jе он изричито рекао да се неће вратити у Tрибунал, претио jе људима коjи сарађуjу са Tужилаштвом и jасно jе показао да његово здравствено стање не предтавља препреку уа давање неприхватљивих jавних изjава коjе су подстрекивачке и увредљиве за жртве.

У поднеску Tужилаштва се наводи да према правилу 65, ослобађање може бити наложено само ако jе Судско веће “сигурно да ће се оптужени поjавити на суђењу”. Mеђутим Шешељеве jавне изjаве да се неће дорбовољно вратити у Tринбуналу када то буде затражено у супротности су да одлуком Судском већа да су задовољени услови за привремено ослобађање, истиче Tужилштво.

Oсим тога, како се наводи, Шешељеве претње људима коjи сарађуjу са Tужилаштвом представљаjу кршење услова за привремено пуштање на слободу да не сме реметити правосудни процес.
“У овим околностима Судско веће бит требало да опозове одлуку о Шешсељевом ослбађању и наложи му да се врати у Хаг,” истакло jе Tужилаштво у поднеску.

Tо би требало учинити не само да би се осигурао интегритет процеса у Tрибуналу, већ и фер однос према Србиjи коjа jе потврдила да ће пружити неопходне гаранциjе ако Шешељ потврди да ће поштовати постављене услове, додаjе се у поднеску.

У поднеску се, такође, наводи да jе очигледно да jе због Шешељевог понашања, без обзира на његово здравствено стање, потребно поставити ригорозне услове за његово евентуално привремено пуштање на слободу у будућности.

Tужилаштво позива Судско веће и да странама у Србиjи омогући да поднесу поднеске на том саслушању у вези са привременим пуштањем на слободу Шешеља.

4 коментара

 1. Vracanje Seselja u Hag i zabrana da nastavi svoju politika,sa kojom se izborio u Hagu je LEGALIZACIJA GENOCIDA koji je pocinjen u hrvatskoj od 194l do l995.Sve sto danas govori Seselj govorio je i u toku procesa.Kakvu bi politiku on danas i mogao da vodi nego ovu.Koliko ce p[ristalica skupiti je drugo pitanje.,Seseljeva sloboda je sloboda govora i misljenja..

 2. Pa naravno da traze da se vrati u Hag.Traze misevi jer ne mogu da komotno kolo vode.Hag se jednom mnogo obrukao sa Seseljem.Nece valjda ponovo da se bruka.To bi im bila istorijska greska.Igranje sa nevinim covekom.Jel zato Bramerc dolazio u Beograd ?Da slusa kako misevi placu?Misevi su ukradeni sir pojeli,nas sir,a Seselj nas je otreznio,svejedno gde bio.Ovde ili u Hagu.

 3. Не, не, и не, нитко више не може никога убедити да Хашки суд није
  иструмент у рукама политике запада, првенствено ЕУ.
  Нешто им није кренуло како су замислили и очекивали па се сада ваде на несташном понашању Шешеља. Зар се нису доста избламирали током
  скоро 12год. држећи га у Хашком казамату а да му ништа нису доказали! Сада би да га поново држе ко зна колико дуго да му се свете
  и да се иживавају над њим. И Инквизиција би имала шта да научи од њих. Хашки суд је дефинитивно наследник Инквизиције.—-милан

 4. Po kome osnovu bi oni strpali gospodina Seselja u zatvor ponovo. Pa 12 godina su ga neduznoga mucili i trovali tamo. Koliko su ubili nasih Srba?
  Gospodin Seselj ce se sada najpre izleciti u Srbiji, pa vi onda pokusajte da ga ponovo zatvarate. Da znate sta je pravo i pored toga ta neka vasa “humanost”, ne biste izvodili pred sud smrtno bolesnog Mladica, sto mu je dacic svojim batinasima priustio, ili gospodina Tolimira, koji je, kako rece gospodin Seselj, vec dva mozdana udara tamo dobio. To je vasa humanost, da uzivate na mucenju Srba. Ali ne zaboravite, uskoro cete vi morati svoje nalogodavce trpeti, a tu ste slabe petlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *