Герасимов: Воjна и политичка ситуациjа нестабилна

 Aктуелна воjна и политичка ситуациjа ниjе стабилна због антируске реторике западних земаља и НATO и приближавања воjног присуства руским границама, изjавио jе данас начелник генералштаба руске воjске, генерал Валериj Герасимов.

“Mи сматрамо да jе воjна и политичка ситуациjа нестабилна. Покушаjи да се изврши притисак на нашу земљу постоjе у свим областима од кључног значаjа”, рекао jе он, додаjући да они покушаваjу да умање воjни и економски потенциjал Русиjе и успоре њен научни и технолошки развоj у стратешки важним областима.

СAД и НATO сматраjу Русиjу jедним од главних геополитичких ривала, казао jе генерал Герасимов на састанку са воjним аташеима неколико земаља, преноси TAС.

“Tо се односи на решавање кризе у Сириjи, ирански нуклеарни програм, догађаjе у Украjини, формирање америчког система антиракетне одбране у Eвропи и друге проблеме безбедности у свету”, истакао jе он.

Западне земље улажу напоре да ослабе воjно-економски потенциjал Русиjе, предузимаjу се кораци у циљу увођења специфичних мера за слабљење руских стратешких нуклеарних снага, додао jе Герасимов.

Oн jе истакао да развиjање борбених капацитета америчког глобалног система ракетне одбране представља jедно од главних средстава за постизање тог циља.

Руски генерал jе изнео мишљење да амерички планови о систему антиракетне одбране у Eвропи превазилазе оно што jе потребно за безбедност региона, наводи Роjтерс.

“Упркос нашим броjним предлозима, ни СAД, ни европске земље, ни НATO у принципу нису спремни да гарантуjу да неће употребити антиракетну одбрану против Руске федерациjе”, закључио jе он.

8 коментара

 1. Šta SAD-u smeta Rusija,zemlja koja se uvek branila,nije napadala,nije tuđe otimala.Hoće pravo na resurse,uvek otimaju tuđe,,hoće robove,na robovlasništvu su i iznikli.Amerika,zlo i propast sveta,sve što je lepo uništavaju,NATO,pa i Evropa,sve u službi zla.Zar nas neće biti sramota da smo u službi zla,zašto svojevoljno potpisujemo svoju propast?Haos,svako uništavanje proizvodi Amerika,prokleta,alava zver,a ljudi,kratkovidi,hrle u čeljusti nemani.Zato,Bože,čuvaj veliku Rusiju,nek Putin budno bdi nad njom,čuvaj Srbiju,daj narodu razboritost,da sagleda istinu.Živela Srbija,Rusija i omiljeniPečat,s Vučelom na čelu.Luna.

 2. Генерале слаба вам је опомена непријатељу који тисе налази у дворушту. Оштрије са претњом можете опоменути јер Запад односно
  Америка ћесе друкчије понашати када види цеви подигнуте на њих.
  Војник није политичар, није дипломата већ ВОЈНИ СТРАТЕГ како непријатељу доскоћити и први метак опалити тоје посао војске.

  • Slazem se ali ovo je druga prica. Secam se clanka iz ’70.god. ciji je naslov glasio. ” Ko puca prvi gine drugi “. Obe strane imaju takozvane sisteme odmazde tako da u takvom ratu ne bi bilo pobednika… znaju to oni u Washington-u nego ce oni zato pokusavati da podriju Rusiju iznutra. Zato sve cesce govore Putin a ne Rusija. To im je vec dobro oprobana stategija, nisu ratovali protiv Iraka nego protiv Sadama, nisu protiv Sirije vec protiv Asada, nije Libija no Gadafi, nije Srbija no je Milosevic … i tako redom. Gde oni stupe tu trave vise nema. Evo sada se ispostavilo sta cija radi tajno po zatvorima u Poljskoj, ko zna ste se sve desava u Bond Still na KIM. To je antiteza slobode.

 3. Русија се буди , али споро!Што је опасно!

  Проблем није само војни притисак и опасан прилаз преко Украјине!

  Проблем је што се Русија деценијама ослања на енергенте, па их сад погађа цена нафте!
  Проблем је економски систем који је западњачки и није прилагођен приликама у Русији.
  Проблем је што су још слаби у медијском глобалном тржишту, јер је потребно да су присутни свуда и увек и да раде офанзивно.

  Другим речима није им још јака “МЕКА СИЛА”, јаче раде у неким областима кинези!
  ——

  Решење је у агилном раду и упорној борби на свим фронтовима; од економије, медија,војна модернизација, контра субверзивне мере, јаче коришћење “меке силе”…

  Русија под хитно мора да развије високе технологије, да извози одличне пороизводе по повољној цени, да има производе у многим областима које захтевају високу памет, да не запоставља нормалну економију, призводњу, … и то све да ради на свој начин, а не као до сада!

  Кина је одличан пример( мачка лови мишеве), њен развој је фантастичан, нове технологије, раст јаке индустрије, раст научних института које примењују знање у пракси, Кина улаже , даје донације,…..кад теба – ћути и ради!!!

  Русија не сме оволико да зависи од нафте и гаса, чак треба да контрира, да смањи цену нафте, тиме би привукла симпатије и партнере, ……..али у Русији је проблем што је јак и опасан Олигархијски систем који је халапљив и саможив.

  Зашто су државне компаније за нафту и гас “државе у држави”?, зашто нису део прихода од ЕКСТРАПРОФИТА зарађеног на нафти и гасу усмерили у друге економске области, високу технологију, у улагање у пријатељске земље, у довођење и финансирање страних студената у Русији и контра!

  На санкције морају да одговоре агилно , пробитачно, организовано на свим пољима, да се шире да иду у свет, да контрирају на сваки начин, али мудро и одрживо, паметно,дугорочно, пробитачно.

  И да помогну Србију !!!!! , јер смо опкољени а не да бојажљиво гледају на прилике у Србији, која је у окружењу непријатеља!

  • Оливера Петровић

   На који начин мислите да би Руси могли да помогну Србији која је, како кажете, “у окружењу непријатеља”? Ја бих рекла да су они већ доста помогли, много више него сам српски народ, који је и изабрао овакве изроде на власти и, што је много важније, није им се још увек јавно супротставио. Конузиново питање, “Имали овде Срба?”, непрестано је актуелно. Другим речима, Срби треба да затраже помоћ од Руса да би је добили. А то вероватно изискује збацивање, или бар јавно супротстављање, садашњој квинслишкој власти.

   • Драга Оливера, могу руси да помогну много више, али изгледа да и тамо неки кругови гледају скроз тржишно капиталистички-западњачки( а у ствари то су Олигарси подкрадају Русију, и не доприносе дугорочним руским интересима).

    Кина улаже миј+лијарде, да милијарде у е+неке земље у Африци и далекомИстоку, граде има објекте за неке потренбе, помажу,… и на крају то валоризују великим улагањима њихових компанија, и добијају профит, развијају се обострано и имају утицај.

    • Оливера Петровић

     Не видим како би Руси могли да помогну мимо и упркос садашње српске власти. Вучић, као што сада знамо, није пристао на Путинове понуде да Руси имају веће присуство у Србији (у Нишу, за почетак). Сада сазнајемо да се није ни нарочито заложио за сарадњу око Јужног Тока. Предуслов руског улагања у Србију јесте да за саговорнике имају људе наклоњене Русији а не заслепљене ЕУ окупаторима. Иначе, тачно је да и Руси имају своје вучиће, дачиће, и остале продане душе.

  • Tacno tako a i da se to ogromno prostranstvo vec jednom pocne da koristi na dobrobit a ne da je i dalje balast koji ih usporava u razvoju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *