Gerasimov: Vojna i politička situacija nestabilna

 Aktuelna vojna i politička situacija nije stabilna zbog antiruske retorike zapadnih zemalja i NATO i približavanja vojnog prisustva ruskim granicama, izjavio je danas načelnik generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov.

“Mi smatramo da je vojna i politička situacija nestabilna. Pokušaji da se izvrši pritisak na našu zemlju postoje u svim oblastima od ključnog značaja”, rekao je on, dodajući da oni pokušavaju da umanje vojni i ekonomski potencijal Rusije i uspore njen naučni i tehnološki razvoj u strateški važnim oblastima.

SAD i NATO smatraju Rusiju jednim od glavnih geopolitičkih rivala, kazao je general Gerasimov na sastanku sa vojnim atašeima nekoliko zemalja, prenosi TAS.

“To se odnosi na rešavanje krize u Siriji, iranski nuklearni program, događaje u Ukrajini, formiranje američkog sistema antiraketne odbrane u Evropi i druge probleme bezbednosti u svetu”, istakao je on.

Zapadne zemlje ulažu napore da oslabe vojno-ekonomski potencijal Rusije, preduzimaju se koraci u cilju uvođenja specifičnih mera za slabljenje ruskih strateških nuklearnih snaga, dodao je Gerasimov.

On je istakao da razvijanje borbenih kapaciteta američkog globalnog sistema raketne odbrane predstavlja jedno od glavnih sredstava za postizanje tog cilja.

Ruski general je izneo mišljenje da američki planovi o sistemu antiraketne odbrane u Evropi prevazilaze ono što je potrebno za bezbednost regiona, navodi Rojters.

“Uprkos našim brojnim predlozima, ni SAD, ni evropske zemlje, ni NATO u principu nisu spremni da garantuju da neće upotrebiti antiraketnu odbranu protiv Ruske federacije”, zaključio je on.

8 komentara

  1. Šta SAD-u smeta Rusija,zemlja koja se uvek branila,nije napadala,nije tuđe otimala.Hoće pravo na resurse,uvek otimaju tuđe,,hoće robove,na robovlasništvu su i iznikli.Amerika,zlo i propast sveta,sve što je lepo uništavaju,NATO,pa i Evropa,sve u službi zla.Zar nas neće biti sramota da smo u službi zla,zašto svojevoljno potpisujemo svoju propast?Haos,svako uništavanje proizvodi Amerika,prokleta,alava zver,a ljudi,kratkovidi,hrle u čeljusti nemani.Zato,Bože,čuvaj veliku Rusiju,nek Putin budno bdi nad njom,čuvaj Srbiju,daj narodu razboritost,da sagleda istinu.Živela Srbija,Rusija i omiljeniPečat,s Vučelom na čelu.Luna.

  2. Generale slaba vam je opomena neprijatelju koji tise nalazi u dvoruštu. Oštrije sa pretnjom možete opomenuti jer Zapad odnosno
    Amerika ćese drukčije ponašati kada vidi cevi podignute na njih.
    Vojnik nije političar, nije diplomata već VOJNI STRATEG kako neprijatelju doskoćiti i prvi metak opaliti toje posao vojske.

    • Slazem se ali ovo je druga prica. Secam se clanka iz ’70.god. ciji je naslov glasio. ” Ko puca prvi gine drugi “. Obe strane imaju takozvane sisteme odmazde tako da u takvom ratu ne bi bilo pobednika… znaju to oni u Washington-u nego ce oni zato pokusavati da podriju Rusiju iznutra. Zato sve cesce govore Putin a ne Rusija. To im je vec dobro oprobana stategija, nisu ratovali protiv Iraka nego protiv Sadama, nisu protiv Sirije vec protiv Asada, nije Libija no Gadafi, nije Srbija no je Milosevic … i tako redom. Gde oni stupe tu trave vise nema. Evo sada se ispostavilo sta cija radi tajno po zatvorima u Poljskoj, ko zna ste se sve desava u Bond Still na KIM. To je antiteza slobode.

  3. Rusija se budi , ali sporo!Što je opasno!

    Problem nije samo vojni pritisak i opasan prilaz preko Ukrajine!

    Problem je što se Rusija decenijama oslanja na energente, pa ih sad pogađa cena nafte!
    Problem je ekonomski sistem koji je zapadnjački i nije prilagođen prilikama u Rusiji.
    Problem je što su još slabi u medijskom globalnom tržištu, jer je potrebno da su prisutni svuda i uvek i da rade ofanzivno.

    Drugim rečima nije im još jaka “MEKA SILA”, jače rade u nekim oblastima kinezi!
    ——

    Rešenje je u agilnom radu i upornoj borbi na svim frontovima; od ekonomije, medija,vojna modernizacija, kontra subverzivne mere, jače korišćenje “meke sile”…

    Rusija pod hitno mora da razvije visoke tehnologije, da izvozi odlične poroizvode po povoljnoj ceni, da ima proizvode u mnogim oblastima koje zahtevaju visoku pamet, da ne zapostavlja normalnu ekonomiju, prizvodnju, … i to sve da radi na svoj način, a ne kao do sada!

    Kina je odličan primer( mačka lovi miševe), njen razvoj je fantastičan, nove tehnologije, rast jake industrije, rast naučnih instituta koje primenjuju znanje u praksi, Kina ulaže , daje donacije,…..kad teba – ćuti i radi!!!

    Rusija ne sme ovoliko da zavisi od nafte i gasa, čak treba da kontrira, da smanji cenu nafte, time bi privukla simpatije i partnere, ……..ali u Rusiji je problem što je jak i opasan Oligarhijski sistem koji je halapljiv i samoživ.

    Zašto su državne kompanije za naftu i gas “države u državi”?, zašto nisu deo prihoda od EKSTRAPROFITA zarađenog na nafti i gasu usmerili u druge ekonomske oblasti, visoku tehnologiju, u ulaganje u prijateljske zemlje, u dovođenje i finansiranje stranih studenata u Rusiji i kontra!

    Na sankcije moraju da odgovore agilno , probitačno, organizovano na svim poljima, da se šire da idu u svet, da kontriraju na svaki način, ali mudro i održivo, pametno,dugoročno, probitačno.

    I da pomognu Srbiju !!!!! , jer smo opkoljeni a ne da bojažljivo gledaju na prilike u Srbiji, koja je u okruženju neprijatelja!

    • Olivera Petrović

      Na koji način mislite da bi Rusi mogli da pomognu Srbiji koja je, kako kažete, “u okruženju neprijatelja”? Ja bih rekla da su oni već dosta pomogli, mnogo više nego sam srpski narod, koji je i izabrao ovakve izrode na vlasti i, što je mnogo važnije, nije im se još uvek javno suprotstavio. Konuzinovo pitanje, “Imali ovde Srba?”, neprestano je aktuelno. Drugim rečima, Srbi treba da zatraže pomoć od Rusa da bi je dobili. A to verovatno iziskuje zbacivanje, ili bar javno suprotstavljanje, sadašnjoj kvinsliškoj vlasti.

      • Draga Olivera, mogu rusi da pomognu mnogo više, ali izgleda da i tamo neki krugovi gledaju skroz tržišno kapitalistički-zapadnjački( a u stvari to su Oligarsi podkradaju Rusiju, i ne doprinose dugoročnim ruskim interesima).

        Kina ulaže mij+lijarde, da milijarde u e+neke zemlje u Africi i dalekomIstoku, grade ima objekte za neke potrenbe, pomažu,… i na kraju to valorizuju velikim ulaganjima njihovih kompanija, i dobijaju profit, razvijaju se obostrano i imaju uticaj.

        • Olivera Petrović

          Ne vidim kako bi Rusi mogli da pomognu mimo i uprkos sadašnje srpske vlasti. Vučić, kao što sada znamo, nije pristao na Putinove ponude da Rusi imaju veće prisustvo u Srbiji (u Nišu, za početak). Sada saznajemo da se nije ni naročito založio za saradnju oko Južnog Toka. Preduslov ruskog ulaganja u Srbiju jeste da za sagovornike imaju ljude naklonjene Rusiji a ne zaslepljene EU okupatorima. Inače, tačno je da i Rusi imaju svoje vučiće, dačiće, i ostale prodane duše.

    • Tacno tako a i da se to ogromno prostranstvo vec jednom pocne da koristi na dobrobit a ne da je i dalje balast koji ih usporava u razvoju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *