Бугарска – реакције на отказивање реализације “Јужног тока”

Владимир Путин у Турској 1. децембра је изјавио да Русија у актуалним условима не може да настави реализацију пројекта Јужни ток, између осталог због неконструктивног става ЕУ.

Ипак, са извесним оптимизмом примио је ситуацију посланик бугарског парламента Јанаки Стоилов. Истина, у његовом коментару више је питања него одоговора, али он се ипак нада да излаз може да буде пронађен.

Важно је схватити да ли је то упозорење од стране Русије и да ли ће бити варијанте? Можда ћемо ипак успети да се договримо са Европском комисијом? Или је то већ категорични став Москве? Са моје тачке гледишта важно је како ће се понети влада. Мада све је и тако јасно – ситуација је сложена.

За разлику од парламентарца, бивши министар енергетике Бугарске Румен Овчаров сматра да је Бугарска преспавала своју шансу и Москва више неће поверовати сузама. Уместо рођендана Јужног тока, ми ћемо бити примирани да се опростимо са пројектом. И то, сматра бугарски стручњак, тим пре је штета, пошто пројекат са чврсте позиције бране Италија, Аустрија, Србија и Мађарска:

То је крај. Рођендан Јужног тока ћемо обележавати поменом. Сада се у Бугарској износи низ теорија да је све то манипулација с руске стране. Тешко. Слични разговори 98. године су се вртели око изградње Плавог тока. И Бугарска није веровала да ће је заобићи. Ипак, гас је кренуо у турску, а Бугарска није добила никакву корист од транзита. Не мислим да Русија нешто губи прекидом изградње. А Бугарској ће бити лоше. На почетку пројекта пошло нам је за руком да убедимо Русију да смо поуздани партнери. Она нам је изашла у сусрет, приставши да постави цеви преко морског дна, мада је то више него троструко подигло цену пројекта. Тада јој је било важно да осигура партнера из Јужне Европе, пошто се Турска позиционирала као амерички сателит. Сада се ситуација променила и Турска је постала много независнија од вашингтонског диктата. Приритети су променили правац.

Бугарска је имала могућност да осигура воју енергетску независност, остваривши три гигантска пројекта – Бургас-Александруполис, Јужни ток и Белане. Нажалост, пропустили смо своју шансу. А алтернативе скоро да нема. Влада земље је потупила неакеватно и недалековидо. И Бугарска, нажалост, остала је на губитку.

6 коментара

 1. … што рече један извађеном зубу,па баченом у ВЦ шољу: ” Сад једи г..а, кад ниси хтео мармеладу ! ” ?!

 2. Е,сад шта је ту је. Бугарска је послушала запад, вероватно ће јој
  гас долазити ваздушним путем с оне стране Атлантика, можда на неки други волшебан начин. Али изгледа да је ђаво дошао по своје. То што ћемо ми бити погођени овом одлуком Русије иако смо прихватили изградњу “Јужног тока” неопраавдава критика такве одлуке,разумем и
  оправдавам ту одлуку,та није Русија једна Србија па да је може сваки
  европски кеша да уцењује и одређује шта ће и како располагати са својом имовином. У потпуности подржавам овакву одлуку председника
  Русије Владимира Путина. Мислим да ће Русија наћи адекватно решење
  како Србија неби остала без руског гаса.Ко погледа на мапу која приказује трасу гасовода који је отказан, и види могућу трасу
  преко Турске, до најављеног чворишта у Грчкој, па преко Македоније
  кроз Србију и тд. Господине Владимире Путине један мали обичан човек вас свим срцем подржава.Једноставно ви сте нада, светло, вођа
  свим пониженим и потлаченим народима на нашој планети.—-милан

 3. Rusija je proucila svoju poziciju i svoje naredne poteze.
  Mislim da ce to dovesti do sukoba izmedju evropskih politicara i industrijalaca, zbog nedovoljnih kolicina gasa.Na kraju ce Evropa priznati da ne moze tvrdoglavo slusati SAD-e i naci nacin da ode u Moskvu i moli Putina da nastavi sa gradnjom Juznog toka.

 4. \ Srbija ima dobru Tomos rakiju, grije kao bubnjara a poslije nje zavija se kao vuuuucic, s gasom bez gasa, nama svedno, svejedno je imamo li sta jesti, obuci, glupim Srbima je sve svejedno, svejedno nam je ko je na vlasti, gdje zivimo, kud ce nam djeca. Uplaseni kao misevi zavlacimo se u svoje hladne i gladne rupe dok ne skapamo.

  • To su tvoje puste želje ali Srbi se nikad u istoriji nisu tako ponašali pa neće ni sad. To je karakeristika nekih naših komšija (Hrvata,BUgara,Slovenaca) koji su menjali “stran” kako vetar duva. Jedina istina je da smo im mi to uvek opraštali ali sledećeg puta neće biti tako. Sve će morati da plate.

 5. Mi dobro znamo iz istorije da se Bugarima ne moze verovati Prvi idrugi SV rat. Nadalje oni samo postuju gazdu( samostalni nisu) sada se zna ko im je gazda. Oni su dobri sluge. Oni se odricu profita od tranzita gasa, za neko prazno obecanje, kao I Srbija koja je ukinula carine na robu iz EU–pametni sami seku granu na kojoj sede. Ko moze takovu glupost uraditi od zapadnjaka, da cini sebi stetu za neku “lepu” rec koja je u stvari sprdnja.

  Plakace EU za juznim tokom dok dodje skriljevacki gas na naplatu, ali neka-videce koliko on kosta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *