Bugarska – reakcije na otkazivanje realizacije “Južnog toka”

Vladimir Putin u Turskoj 1. decembra je izjavio da Rusija u aktualnim uslovima ne može da nastavi realizaciju projekta Južni tok, između ostalog zbog nekonstruktivnog stava EU.

Ipak, sa izvesnim optimizmom primio je situaciju poslanik bugarskog parlamenta Janaki Stoilov. Istina, u njegovom komentaru više je pitanja nego odogovora, ali on se ipak nada da izlaz može da bude pronađen.

Važno je shvatiti da li je to upozorenje od strane Rusije i da li će biti varijante? Možda ćemo ipak uspeti da se dogovrimo sa Evropskom komisijom? Ili je to već kategorični stav Moskve? Sa moje tačke gledišta važno je kako će se poneti vlada. Mada sve je i tako jasno – situacija je složena.

Za razliku od parlamentarca, bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov smatra da je Bugarska prespavala svoju šansu i Moskva više neće poverovati suzama. Umesto rođendana Južnog toka, mi ćemo biti primirani da se oprostimo sa projektom. I to, smatra bugarski stručnjak, tim pre je šteta, pošto projekat sa čvrste pozicije brane Italija, Austrija, Srbija i Mađarska:

To je kraj. Rođendan Južnog toka ćemo obeležavati pomenom. Sada se u Bugarskoj iznosi niz teorija da je sve to manipulacija s ruske strane. Teško. Slični razgovori 98. godine su se vrteli oko izgradnje Plavog toka. I Bugarska nije verovala da će je zaobići. Ipak, gas je krenuo u tursku, a Bugarska nije dobila nikakvu korist od tranzita. Ne mislim da Rusija nešto gubi prekidom izgradnje. A Bugarskoj će biti loše. Na početku projekta pošlo nam je za rukom da ubedimo Rusiju da smo pouzdani partneri. Ona nam je izašla u susret, pristavši da postavi cevi preko morskog dna, mada je to više nego trostruko podiglo cenu projekta. Tada joj je bilo važno da osigura partnera iz Južne Evrope, pošto se Turska pozicionirala kao američki satelit. Sada se situacija promenila i Turska je postala mnogo nezavisnija od vašingtonskog diktata. Pririteti su promenili pravac.

Bugarska je imala mogućnost da osigura voju energetsku nezavisnost, ostvarivši tri gigantska projekta – Burgas-Aleksandrupolis, Južni tok i Belane. Nažalost, propustili smo svoju šansu. A alternative skoro da nema. Vlada zemlje je potupila neakevatno i nedalekovido. I Bugarska, nažalost, ostala je na gubitku.

6 komentara

  1. … što reče jedan izvađenom zubu,pa bačenom u VC šolju: ” Sad jedi g..a, kad nisi hteo marmeladu ! ” ?!

  2. E,sad šta je tu je. Bugarska je poslušala zapad, verovatno će joj
    gas dolaziti vazdušnim putem s one strane Atlantika, možda na neki drugi volšeban način. Ali izgleda da je đavo došao po svoje. To što ćemo mi biti pogođeni ovom odlukom Rusije iako smo prihvatili izgradnju “Južnog toka” neopraavdava kritika takve odluke,razumem i
    opravdavam tu odluku,ta nije Rusija jedna Srbija pa da je može svaki
    evropski keša da ucenjuje i određuje šta će i kako raspolagati sa svojom imovinom. U potpunosti podržavam ovakvu odluku predsednika
    Rusije Vladimira Putina. Mislim da će Rusija naći adekvatno rešenje
    kako Srbija nebi ostala bez ruskog gasa.Ko pogleda na mapu koja prikazuje trasu gasovoda koji je otkazan, i vidi moguću trasu
    preko Turske, do najavljenog čvorišta u Grčkoj, pa preko Makedonije
    kroz Srbiju i td. Gospodine Vladimire Putine jedan mali običan čovek vas svim srcem podržava.Jednostavno vi ste nada, svetlo, vođa
    svim poniženim i potlačenim narodima na našoj planeti.—-milan

  3. Rusija je proucila svoju poziciju i svoje naredne poteze.
    Mislim da ce to dovesti do sukoba izmedju evropskih politicara i industrijalaca, zbog nedovoljnih kolicina gasa.Na kraju ce Evropa priznati da ne moze tvrdoglavo slusati SAD-e i naci nacin da ode u Moskvu i moli Putina da nastavi sa gradnjom Juznog toka.

  4. \ Srbija ima dobru Tomos rakiju, grije kao bubnjara a poslije nje zavija se kao vuuuucic, s gasom bez gasa, nama svedno, svejedno je imamo li sta jesti, obuci, glupim Srbima je sve svejedno, svejedno nam je ko je na vlasti, gdje zivimo, kud ce nam djeca. Uplaseni kao misevi zavlacimo se u svoje hladne i gladne rupe dok ne skapamo.

    • To su tvoje puste želje ali Srbi se nikad u istoriji nisu tako ponašali pa neće ni sad. To je karakeristika nekih naših komšija (Hrvata,BUgara,Slovenaca) koji su menjali “stran” kako vetar duva. Jedina istina je da smo im mi to uvek opraštali ali sledećeg puta neće biti tako. Sve će morati da plate.

  5. Mi dobro znamo iz istorije da se Bugarima ne moze verovati Prvi idrugi SV rat. Nadalje oni samo postuju gazdu( samostalni nisu) sada se zna ko im je gazda. Oni su dobri sluge. Oni se odricu profita od tranzita gasa, za neko prazno obecanje, kao I Srbija koja je ukinula carine na robu iz EU–pametni sami seku granu na kojoj sede. Ko moze takovu glupost uraditi od zapadnjaka, da cini sebi stetu za neku “lepu” rec koja je u stvari sprdnja.

    Plakace EU za juznim tokom dok dodje skriljevacki gas na naplatu, ali neka-videce koliko on kosta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *